Passa al contingut principal

ASCENSIÓ AL TIAN SHAN: 30 LET BLKSM PEAK

En el post anterior he explicat el trekking que vam fer pel Kirguizistan però els companys del Centre Excursionista de Lleida vam voler fer una muntanyeta de 4000 metres i aixi ho vam programar amb l'agència Bon viure. Primer volíem ascendir al Przhevalski peak però finalment en assemblea en el menjador del campament del llac Ata-Kol vam decidir que pujaríem a una muntanya més interessant que teníem davant.
La muntanya tenia nom. Penseu que al Tian Shan hi ha força muntanyes que no tenen aquesta qualitat. La nostra fita, a més, tenia 4000 metres, circumstància que va fer que molts més companys s'animessin a pujar-hi.
El nom de la nostra fita és: 30 let BLKSM peak. Aquest nom impronunciable correspon a unes sigles que podríem traduir com Pic del 30 aniversari de la Joventut Comunista del Kirguizistan.
Us volia fer una descripció de la nostra modesta aventura.
Descripció del recorregut:
Sortim del campament que tenim establert a la ribera del llac Ata-Kol (3580 m.). El llac Ata-kol el podríem traduir del kirgs com llac dels Colors
doncs sembla que segons els raigs del sol canvia de color. Jo sols el vaig poder veure en color turquesa i veritablement és una visió superba en veure'l envoltat de muntanyes de 4000 metres i geleres. Tot un tresor per les meves retines.
Anem pel camí d'accés al campament cap al sobreeixidor del llac.
28 min. Ens situem en la sortida de llac. Es pot saltar per les pedres si teniu les cames llargues i una mica d'empenta (o el guia Vadim us dona la mà), si no us traieu els pantalons i les botes i passeu per l'aigua.
Anem flanquejant la muntanya per un corriol que travessa una tartera. No es gaire evident.
50 min. Ens situem sota una marcada canal que puja per una tartera on hi ha un corriol prou evident però costerut. El campament està precisament a l'altre vessant. Alerta, hi ha una barca a l'altre costat que ens podria haver deixat el cap del
campament i segurament hagués estat més emocionant.
Puguem per la canal amb esforç.
1 h 18 min. Coll Panoràmic (3769 m.). El nom no us ha d'estranyar gens doncs davant tenim una visió espectacular. Davant tenim el cim del Karakol i de Jigil que tenen més de 5000 metres. Però hi ha una munió de cims que estan pendent de tenir un nom.
Ens encarem per la tartera de la dreta, en línia recta, no hi ha sender però el nostre guia va fent passos curts fermant el pedruscall. Estic segur que el darrer es deu trobar una autopista. a mesura que pugem els trams verticals augmenten i ens decantem a la dreta cercant el millor pas.
2 h 18 min. Sortim a una canal i pugem definitivament a la cresta (3961 m.). Trobem la primera fita. Anem a la dreta superant els diferents ressalts que ens queden. No són passos difícils (F+) però estem a 4000 metres i els moviments són més lents i no tots estem acostumats a trescar per terreny tant abrupte. Al llarg de la cresta anem trobant ara fites.
3 h 18 min. Finalment veiem el cim que està envoltat per una petita congesta de neu que li dona color. Estem a 4083 m.
Baixem pel camí de pujada. Ens prenem tot el temps del món. Li comento al guia que m'avanço al sobreeixidor del llac doncs em vull banyar doncs al matí ja he agafat el sabó, la tovallola, la roba per canviar-me. Hi arribo, estenc tota la roba sobre la pedra per canviar-me al sortir, la tovallola, el sabó... em posa a l'aigua i en aquell precís moment comença a pedregar amb força... Em seco com puc, em poso els calçotets nous i em poso la capellina i recogeixo corrent la roba a la motxilla. Quan arribo al campament amb la capellina i, pràcticament a pel, les companyes que han anat a veure la cua d'una glacera es posen a riure... no sé perquè, és la solució més practica quan està plovent: Salvar la roba ...

El track de la sortida que va fer en Jordi Llaberia:
Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…