Passa al contingut principal

RUTA DELS MAQUIS DE SUCS A LA BASSA NOVA D'ALMENAR

Sucs és un nucli descentralitzat del terme de Lleida. Molts lleidatans desconeixem la seva història. A grans trets podem dir que en el seu castell s’aixecà damunt d’un primitiu poble ilergeta. La base de la torre sembla que podria tractar-se d’una fortificació romana que defensaria el pas de la via romana que enllaçaria Tarragona amb Saragossa. La Guerra dels Segadors va castigar feroçment la contrada i va restar abandonat fins que la colonització que es va efectuar els anys 40 del segle passat.
Aquesta és la història escrita però hi ha una altra història que no roman recollida en els papers, sols resta en la memòria dels padrins i padrines que ho van haver de viure en el silenci i ara en l’oblit. És la història dels maquis que van trescar per la contrada i que eren allotjats en les torres d’aquesta zona ja que evitava nuclis poblats com era Lleida i Almacelles. La xarxa de cases era molt amplia doncs eren molts els pagesos que es jugaven la vida per facilitar el pas dels “guerrillers” antifranquistes.
Descripció de l'itinerari:
Sortim del poble de Sucs pel carrer oposat a la carretera que arriba procedent de Lleida.
0,5 km. A l'esquerra havia hagut una cabana, actualment desapareguda, on unes dones van trobar un maqui ferit. Van anar a socórrer-lo però aquest els hi va dir que no ho fessin doncs podien tenir represàlies per la Guàrdia Civil. El pobre home va morir en aquella racó. Tristament desconeixerem el seu nom. No sabem tampoc on està enterrat.Coordenades UTM: 31T  x=284224  y=4620064
1 km. Arribem a la cruïlla de carrers de Sucs. A l'esquerra tenim l'església de construcció moderna i sense cap tipus d'interès.. Sortim per la carretera a Lleida..
Passem per la vora de l’antiga escola apostòlica, actualment abandonada.
1,5 Km. Agafem un trencall a l’esquerra. Anem pel camí d’Almacelles.
2,1 Km. Casa Gran de Sucs tapiada. Es tracta d’una construcció monumental que ha estat restaurat doncs havia la intenció de bastir-hi un hotel. En aquest indret es va allotjar una bandera de la legió, per allà els anys 40 per controlar precisament els maquis que voltaven per la contrada. Coordenades UTM: 31T  x=285595  y=4620099
A l’esquerra anava el camí a Almacelles. Anem a la dreta. 
2,25 Km. Bifurcació. Anem a la dreta.Per l'esquerra aniríem al Pantà Gran de Sucs.
2,9 Km. Travessem un camí asfaltat.
4,4 Km. Cruïlla de camins. Anem a l’esquerra.
4,6 Km. Pont sobre l’autovia de Lleida a Osca.
5,2 Km. Pont sobre la via del tren.
5,3 Km. Sortim a la carretera en el punt quilòmetric 112. Anem a la dreta.
6,3 Km. Una mica abans del km 111. Agafem un trencall a l’esquerra cap al Centre de Sant Joan de Déu.
6,9 Km. Anem a l’esquerra. Ja que el centre de Sant Joan de Déu és un centre privat i restringit. Aquest indret era conegut antigament com el mas de Llaó. El ferrer del mas era Marcelino Radigales Marsol (el meu padrí) que també allotjava maquis. Sa filla – ma mare – anava amb bicicleta al Cafetín (Bassa Nova) a anunciar que l’endemà pujarien uns quants guerrillers... Tenia llavors 9 anys sempre amb el risc de ser interceptada i interrogada per la Guàrdia Civil.
Anem vorejant per fora el Mas del Llaó, volen seguir els passos de ma mare amb la bicicleta fa més de 70 anys.
7,5 Km. Sortim a un camí més important. Estem en el camí de la Saira a Almacelles. Anem a la dreta.
8 Km. Bifurcació de camins. Anem a l'esquerra.
9,5 Km. Anem a l’esquerra.
9,9 Km. Sortim al camí que puja d'Almacelles. Anem a la dreta.
10,2 km. A l'esquerra ens queda el tossal de la Caperutxa  . A la vora hi ha el tossal de la Caperutxa on havia hagut un petit castell. Abans havia hagut un jaciment ilergeta (poble íber). Darrerament ens hem assabentat que sembla que en aquest indret havia haguts combats de resistència de l’exèrcit republicà contra les forces feixistes que havien trencat el front d’Aragó a finals de març de 1938. La defensa va ser duta a terme per soldats del XIIIè cos de l’exercit republicà. Sembla que dins d’aquest havia brigadistes internacionals. Ara estem investigant per veure si podem localitzar la fossa on estarien enterrats.
11,1 km. Arribem a la Saira, o Almacelletes, una petita agrupació de cases. Aquí ens trobem el canal de Catalunya i Aragó que seguirem per l'esquerra. Anem per la banqueta de la nostra dreta.
14,5 Km. Travessem la carretera d’Almacelles a Alguaire. Canviem la banqueta del canal doncs el camí queda tallat.
17,6 Km. Abandonem el canal i agafem una pista que surt a l’esquerra.Anem pel camí d'Alguaire a Tamarit de Llitera.
18,3 Km. Travessem una pista que és el camí a Almacelles.
20 Km. Arribem a la Bassa Nova que és una petita agrupació de cases on havia hagut el Cafetín que era un petit establiment on reunien la gent de la contrada.
Aquesta exploració la vam fer amb vehicle per preparar la propera Marxa pels escenaris dels Maquis de les Terres de ponent.
Per obtenir el track:
 
Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…