Passa al contingut principal

XVIa OFENSIVA CONTRA L'OBLIT: HOMENATGE ALS MAQUIS

Els companys del Col·lectiu a les trinxeres tenen la deferència d'organitzar les seves jornades d'homenatge als maquis el dissabte abans de la ruta dels maquis. Gràcies per la deferència i la possibilitat de treballar en xarxa.
Al matí hi ha la presentació d'un llibre per part de l'escriptor anglès Chris Ealhan al voltant de la figura de Josep Peirats. Ens va fer una brillant exposició amb la ironia anglesa.
Després Mireia Boya presenta un audiovisual al voltant de l'ocupació de l'Aran per part dels maquis. Genial.
Després un debat al voltant de la Recuperació de la Memòria Històrica. El 50 % de les intervencions són de membres del Grup.
El dinar alegre i divertit amb bona companyia.
A la tarda anem a veure el Corralet d'Esplús on van matar a sis maquis la Guàrdia Civil. Veure enllaç. Hi deixem un mocador negre i roig en record d'aquells defensors de la República. Hi posem una pedra tots al damunt. El problema és que són una seixantena de persones amb 15 cotxes. Som massa gent per moure'ns pel camp. Som una corrua de vehicles.
Al Corralet parla en Miquel Abat i Antonio Moles. L'acte queda molt bé.
En passar per Esplús i com ser el sentit llibertari de la colla crec que és interessant para davant del balcó on a l'estiu de 1936 es va declarar el comunisme llibertari a Esplús com en altres pobles de la Llitera amb nombroses col·lectivitzacions que van ser el mirall per a molts projectes utòpics posteriors. També és un petit homenatge personal al meu tiet padrí Ramon Radigales Raluy que des d'aquell balcó va fer passar Esplús a la història llibertària.

Llàstima que quan hem parat la seixantena de companys la gent del poble ens han mirat amb cara estranyada i desconeixen la singularitat del seu poble.
Finalment hem anat al pou de Ventafarines on hem tingut una moguda per poder aparcar els cotxes. Nous parlament explicant els detalls necrològics d'aquesta fossa. Alguns volien xafar la creu i el "yugo y las fechas".

Al dinar ens han donat el premi Puny alçat per la feina que estem fent com a Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. La veritat m'ha fet emoció.A nadie le amarga un dulce... Gràcies companys del Col.lectiu a les Trinxeres.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…