XVIa OFENSIVA CONTRA L'OBLIT: HOMENATGE ALS MAQUIS

Els companys del Col·lectiu a les trinxeres tenen la deferència d'organitzar les seves jornades d'homenatge als maquis el dissabte abans de la ruta dels maquis. Gràcies per la deferència i la possibilitat de treballar en xarxa.
Al matí hi ha la presentació d'un llibre per part de l'escriptor anglès Chris Ealhan al voltant de la figura de Josep Peirats. Ens va fer una brillant exposició amb la ironia anglesa.
Després Mireia Boya presenta un audiovisual al voltant de l'ocupació de l'Aran per part dels maquis. Genial.
Després un debat al voltant de la Recuperació de la Memòria Històrica. El 50 % de les intervencions són de membres del Grup.
El dinar alegre i divertit amb bona companyia.
A la tarda anem a veure el Corralet d'Esplús on van matar a sis maquis la Guàrdia Civil. Veure enllaç. Hi deixem un mocador negre i roig en record d'aquells defensors de la República. Hi posem una pedra tots al damunt. El problema és que són una seixantena de persones amb 15 cotxes. Som massa gent per moure'ns pel camp. Som una corrua de vehicles.
Al Corralet parla en Miquel Abat i Antonio Moles. L'acte queda molt bé.
En passar per Esplús i com ser el sentit llibertari de la colla crec que és interessant para davant del balcó on a l'estiu de 1936 es va declarar el comunisme llibertari a Esplús com en altres pobles de la Llitera amb nombroses col·lectivitzacions que van ser el mirall per a molts projectes utòpics posteriors. També és un petit homenatge personal al meu tiet padrí Ramon Radigales Raluy que des d'aquell balcó va fer passar Esplús a la història llibertària.

Llàstima que quan hem parat la seixantena de companys la gent del poble ens han mirat amb cara estranyada i desconeixen la singularitat del seu poble.
Finalment hem anat al pou de Ventafarines on hem tingut una moguda per poder aparcar els cotxes. Nous parlament explicant els detalls necrològics d'aquesta fossa. Alguns volien xafar la creu i el "yugo y las fechas".

Al dinar ens han donat el premi Puny alçat per la feina que estem fent com a Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida. La veritat m'ha fet emoció.A nadie le amarga un dulce... Gràcies companys del Col.lectiu a les Trinxeres.

Comentaris

  1. Holà Joan Ramon,
    Interesante el articulo !
    Hago un trabajo sobre el movimiento obrero y los anarquistas de la región de Niza (Francia). Encontré unos articulos de un cierto Radigales, anarcosindicalista activo en Niza que viajó a Barcelona y tal vez en otras partes de España en el 1936 y principios del 37. Me imagino que tenia que ver con los miembros de la familia Radigales, adherentes a la CNT y originarios de Esplús.
    Si sabes algo de èl, me interesaria mucho saber màs. Busqué en los archivos pero hasta ahora no encontré nada.
    Pierre (Montpellier, Francia)

    ResponElimina
  2. Hola Joan Ramon,
    Te mandé un mensaje con una pregunta sobre un anarquista llamado Radigales que vivia en Niza en los años treinta. No sé si lo recibiste...
    Para comunicar te dejo mi correo electronico : solidario_pau@yahoo.fr
    Gracias,
    Pierre (Francia)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada