LOCALITZAT L'ESCENARI ON VA MORIR UNA PARTIDA DE MAQUIS: EL CORRALET D'ESPLÚS


He quedat amb Àngel Murillo d’Esplús per localitzar la pleta (paridera) del Corralet. Ell, amb l’ajuda de Miquel Abat de Sucs, m’ajudaran a descobrir un dels paratges més desconeguts del nostre passat recent. El tema dels maquis està a la cua dels oblits que envolten a la nostra Memòria Històrica.
Resulta que en aquesta cabana – ara només queden algunes pedres i totxos dels murs de les parets – foren encerclats per la Guardia Civil un grup de maquis que segons sembla procedien del sud i pretenien marxar cap al Pirineu. Molts estaven defensant la llibertat contra el franquisme a les terres de Terol.
A conseqüència d’aquesta batuda van morir 5  maquis i van quedar ferits tres. Aquesta dada la recorda l’Àngel que va veure a Esplús el camió que duia els cossos. Ell llavors tindria uns sis o set anys i li va impressionar sempre aquesta imatge. Com va nàixer l’any 1940 caldria pensar que els fets van passar entre els anys 1946 i 1947.
Mai es va saber el nom dels finits menys el suposat presoner que va morir a Saidí. Es deia Cristóbal Pérez, era miner, natural d’Alhama de Salmerón, província d’Almeria. Es tractava segurament d’una partida de guerrillers que, després del fracàs de la invasió de la Vall d’Aran, es van internar en territori espanyol per tal d’organitzar el maquis.
Quina sensació de tristesa vaig sentir davant de l'oblit dels nostres defensors.

Al poble sempre han tingut constància d’aquest incident i es comenta detalls com:
  • Els militars els van descobrir segurament perquè algú els devia delatar.
  • Un Guàrdia Civil va resulta ferit en una cama. Sembla ser que es va avançar al grup de Guàrdies civils i va ser un blanc fàcil.
  • Un dels maquis que descansaven al Corralet va poder escapolir-se dels atacs i es va amagar en un canyissar que havia darrera de la cabana de Petro. Sembla que quedar ferit i amagat allí, però algú el va veure i ho va delatar al policies. Quan va veure que estava encerclat es va lliurar als seus assetjadors. Aquí tenim diferents versions: Una diu que el van fer presoner i l’altra – interpretació de Miquel Abad – podria coincidir amb els fets que detallem a continuació.
  • L’encarregat de Monte Julia (o de Sant Miquel) que s’anomenava Escalona va anar a la taberna de Suquets i va estar “pavonejant” que havia matat a un maqui que havien fer presoner. Ho havia fet arrossegant-lo per terra amb el cavall. Cal pensar, però, que van haver altres enfrontaments a la rodalia com a Ventafarines, o a la Casa Gran de Vencilló. Es veu que el van sentir alguns esquerrans del Suquets que li van propinar una bona pallissa. A conseqüència de la batussa rebuda l’encarregat va acabar morint.
Com localitzar les restes de la cabana?
Sortim d’Esplús en direcció a Albalate de Cinca (A-1239). En el km. 11,5 (uns dos quilòmetres passats Esplús) trobem la Sequia de la Encomienda d'Esplús i deixem la carretera i agafem un camí de terra a mà esquerra que voreja la sèquia.
2,7 km. Trobem una passarel·la vers a l’altre costat de la sèquia. A l'esquerra hi ha un munt de terra on havia hagut la cabana de Petro (coordenades UTM 31T  x=272202  y=4626924 ) al costat hi ha el canyissar on es va amagar el maqui escapolit.
Continuem pel costat per la vora del canal.
3,5 km. Travessem de nou la sèquia per una passarel·la. Davant veiem una balma sota una roca. Ens dirigim vers la roca. Ens adonem que aquest era l’emplaçament de la paridera del Corralet. A l’esquerra hi ha un mur de pedra amb totxos que correspondrien a les restes de la cabana on van passar els fets, dalt explicats. Coordenades UTM:31T  x=272389  y=4626102

Després vam anar al Pou de Ventafarines. És un nom que ressona entre els vells de la zona amb por. Pel comprendre-ho heu de pensar que la millor definició és que hi ha diferents estrats d'ossos van representant la nostra caineja història contemporània.
Es tracta d'un pou més profund del que pot semblar actualment. L'aigua era dolenta i tradicionalment s'havia utilitzat per tirar animals morts. Els dies de l'aixecament militar franquista les forces revolucionaries de Binefar van matar als defensors del cop d'estat i els van tirar al pou. Anys més tard la repressió feixista va fer el mateix amb els homes d'esquerres i els va tirar al fons del pou. Tristament aquest important fossa només està homenatjada pels difunts sollevats doncs es pot veure un "yugo y las flechas", una creu i un text de Todo por la patria. Tristament els esquerrans no poden dignificar els morts !!!!
Com podem arribar-hi?
Hem d'agafar la carretera de Tamarit de Llitera a Saidí (A-1241) i en el quilòmetre 3 km. ja podem veure entre el panís una creu. Anem uns metres més cap a Saidí, i sense cap indicació, ens posem per una pista estreta uns 100 metres que ens deixa al costat del pou (Coordenades UTM 31T  x=280294  y=4626008). quan arribeu no us oblideu de dur un ram de flors i no penseu per quin ban les deixeu.

Comentaris

  1. Els 7 morts republicans no van ser abocats al pou, sinò que van ser enterrats vora el pou.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada