LLITERA INTENSA: DE LA PRESA DE SANTA ANNA A BALDELLOU I CAMPORELLS

Avui la Carme d'Alfarràs ens fa una proposta pels pobles de la Llitera. No hi ha forma de resistir-se a una temptació com aquesta. Darrerament tinc una certa inclinació vers aquests verals que m'eren tan desconeguts i que tanta potencialitat excursionistes tenen.
La travessa és lineal. Nosaltres tenim la sort que la Carme té contactes i en la Fundació Crisalida té coneguts que ens tornaran fins a la presa. Inicialment la idea era tornar caminant però la segona opció ha estat molt bé.
Part de l'èxit de l'excursió ha estat el bon rotllo que ha hagut entre els que formàvem el grup. Ens hem trobat molt bé i la sobretaula s'ha fet eterna dient i dient tonteries i rient.
Característiques tècniques:
Itinerari molt interessant doncs permet descobrir racons tan interessants com la cova de Salga i els congosts de Baldellou i de Camporrells.
Dificultat: Mitja. Senders que generalment coincideixen amb senders locals. Cal preveure com retornar a l'inici de l'excursió.
Distància: 15,4 km
Desnivell: +550 metres - 250 metres.
Temps:4 hores 13 minuts
Descripció de l'itinerari:
Aparquem a la presa de Santa Anna (409 m.). La visió del conjunt ja és impressionant.
Pugem uns metres no gaire evidents (caldria posar una fita) i ja trobem un sender molt interessant que passa per sota de la cinglera on l'altre dia ens vam quedar tallats venint per dalt.
15 min. Arribem a un coll (452 min.). Deixem a la dreta una  curiosa formació que anomenen la Punta de la Malera. Hi ha un camí que baixa cap a l'embassament. Anem a l'esquerra i amunt.
35 min. Arribem a un petit grau. El coneixen com el pas del Buc. Coordenades UTM; 31T  x=299218  y=4640435 No presenta cap dificultat. Sortim a la carena i anem a l'esquerra i amunt.
48 min. Fem cap a punt més enlairat de la contrada (676 m.). No té un món malgrat ser un indret prominent. En l'entrada de l'altre dia hi vaig posar Mirador de la Malera. La boira ens impedeix veure tot l'espectacle però hi vaig estar no fa gaire i recordo la dilatada panoràmica sobre la contrada.
En un diedre hi ha una placa metàl·lica penjada en la paret que recorda una italiana que va morir en aquest indret (està una mica amagada).Malgrat no fruir de la dilatada perspectiva fem un mos.
Continuem pel vessant contrari, ara baixant.
59 min. Arribem a una pista que ressegueix una línia elèctrica. Anem a la dreta.
1 h 02 min. Agafem un trencall a l'esquerra. Anem per un sender local pintat de color verd i blanc.Itinerari seguir per anar a la cova de Salgar.
1 h 04 min. Sortim a una pista. Anem a la dreta, tot baixant.
1 h 06 min. Abandonem la pista i agafem un sender a l'esquerra que segueix la línia de la llum. Sender molt ben indicat amb cartells i estaques.
1 h 20 min. El camí davalla vers una impressionant barrancada.
1 h 23 min. Abandonem el camí principal i agafem un trencall que s'enfila muntanya amunt. Aviat trobem unes cadenes que ens ajuden a pujar fins a l'entrada de la cova de Salga. Comento amb els companys que sembla una immensa vulva. Al peu hi ha una escala de fusta que ens permet ascendir-hi.
 Coordenades UTM: 31T  x=297633  y=4641259
Baixem amb cura de la balma que no tindrà més d'una dotzena de metres.
1 h 35 min. Retornem al camí principal.
1 h 37 min. Sortim a una pista. Anem a l'esquerra. Aviat ja veiem al fons el poble de Baldellou.
1 h 45 min. Cruïlla. Anem a l'esquerra.
1 h 55 min. Trobem un trencall a l'esquerra que es dirigeix a la teuleria. Sobre el mapa sembla més curt. Nosaltres anem a la dreta.
2 h. Travessem el barranc del riu. Una mica més enllà trobem un braç de l'embassament. Més amunt la pista estarà asfaltada.
2 h 12 min. Bifurcació de camins. Anem a l'esquerra.
2 h 13 min. Bifurcació ara a la dreta i entrem a la vila de Baldejou que roman instal·lat damunt d'una llarga carena. El carrer principal és prou atractiu.
2 h 20 min. Bar, situat al costat de l'església. Hi ha un superb mirador sobre el congost que properament visitarem. Baixem pels carrers que fan cap a l'inici del poble venint de Castellonroi.
2 h 26 min. Bascula. Agafem una pista que abandona el poble per la dreta. És també un sender local ben senyalitzat.
2 h 41 min. Per l'esquerra marxa el sender cap a Nacha. Continuem per la dreta.
2 h 43 min. Travessem un curiós aqüeducte.
2 h 47 min. Espectacular estretament del congost on cal superar uns pilots de ciments i agafar-nos a un cable. Coordenades UTM: 31T  x=295480  y=4644677.
Seguim el barranc enllà. Ara es torna més ample.
3 h. Bifurcació. Recomanem anar a la dreta, seguint el barranc. Arribem a una segona cascada formada per una represa del curs de l'aigua. Si sou valents, a la dreta hi ha una misteriosa entrada entre l'aigua de la cascada que us permet arribar a una sala, petita, on hi ha el control de la presa. Després de veure aquest racó amagat. Tornem a la cruïlla.
3 h 10 min. Bifurcació. Ara agafem el sender costerut que tira decididament amunt.
Passem per la vora del petit pantá i seguim el barranc.
3 h 20 min. Sortim a la carretera. Anem a l'esquerra. Travesem l'espectacular congost de Camporrells. Un racó molt concorregut pels escaladors de la zona.
3 h 31 min. Un cartell ens indica que hi ha un sender que ens duu a Camporrells i podem abandonar l'asfalt.
3 h 47 min. Sortim a una pista. Anem a l'esquerra.
4 h. Bifurcació. No trobem cap indicador. Anem a la dreta i sortim a la carretera. La propera vegada intentaré pujar per l'esquerra doncs potser m'estalvio l'asfalt. No hi ha cap indicació.
4 h 06 min. Passem a tocar d'una granja i sortim a la carretera de Baldellou a Camporrells.Anem a l'esquerra.
4 h 13 min. Arribem a Camporrells. Anem a dinar al forn de pa de la Crisalida, un tros de cel ideal per acabar la caminada.

Comentaris

  1. Sóc la Carme i estic encantada per la sortida, poder gaudir-la amb tots vosaltres i et felicito Segura per el teu blog tant ben explicat!!!

    ResponElimina
  2. Després de llegir curosament tota la descripció de la ruta, pas a pas, us puc assegurar que no ha quedat res que ell no hagi esmentat amb gran coneixement del terreny. La crònica de la sortida la comparteixo plenament i, personalment, us animo a descobrir aquest indret preciós que aconsello a fer-lo en èpoques de poca calor. Gràcies, Joan Ramon!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada