Passa al contingut principal

61è PESSEBRE DE MUNTANYA: SERRA DE LA CAMPANETA

(Aquesta entrada està carregada d'observacions personals que poc poden interessar als que cerquin una forma agradable d'assolir el cim de la serra de la Campaneta)
Avui ha tingut una de les activitats més concorregudes del CEL: Pujar al cim d'una muntanya un pessebre. Aquest any la fita era assolir el cim de la serra de la Campaneta. Alguns s'han sorprès en veure les trinxeres del cim. En aquest indret estaven parapetats les forces republicanes i a la Conca Dellà les forces sollevades.
Només com a nota curiosa, 82 anys, menys un dia, en aquest indret es van produir uns terribles combats on les feixistes acabarien ocupant la serra de la Campaneta i començant l'ocupació definitiva de Catalunya pel franquisme.
Un pastor - quan encara havia pastors que t'explicaven anècdotes -  em va dir que tots aquests topans es van veure plens de cadàvers dels dos bàndos. Molts foren enterrats de qualsevol forma per no fer pudor. Potser hi ha familiars que cerquen les despulles dels seus familiars que resten enterrats aquí dalt.
Avui, però, era un dia més alegre. Com he dit dalt la col·locació d'un pessebre és una gran festa social del Centre Excursionista de Lleida. I ens hem aplegat un centenar de socis i simpatitzants.
Hi ha un simpatitzant que avui celebrava el seu primer pessebre. Era el meu net Quim (2 anys i 2 mesos). Val a dir que em queia la baba pel terra veure com caminava i volia descobrir tot el seu entorn buscant la casa del llop. El goig no ha pogut ser total perquè el més petit, el Pol ( 1 anys i 8 mesos), s'ha hagut de quedar a casa ja que estava constipat. Ja haurà altres dies ...
Descripció de l'itinerari:
Hem aparcat els vehicles al voltant de l'Hostal Roig (1093 m.), entre la capçalera de la vall de Barcedana a la Noguera Pallaresa i el riu Boix sobre el riu Segre. Antigament havia estat un indret molt important perquè es celebrava la fira de bestiar de peu rodó més important de les nostres comarques, després de la de Salas.Crec recordar que era pels voltants de Tots Sants i tots aquests camps eren plens de firaires amb el seu bestiar.
Agafem la carretera que davalla cap a Matasolana. Agafem la pista que surt a l'esquerra (pujant) reta baixant a tocar de la fonr del Comó - algú l'anomena de la Vessa - que avui vessa a tope pels seus forats ja que ha plogut molt i tot el terra és ple de fang i rierols que corrent per arreu.
La pista ens deixa al coll del Grau (1143 m.) on baixem per l'altre vessant. Després d'un revolt la pista desapareix i pugem com podem per un corriol perdedor. En arribar al cimal de la Campaneta hem de vorejar una cinglera amb cura fins trobar un grau per on podem assolir uns replans superiors on hem posat el pessebre i hem cantat nadales. Uns metres més amunt havia el cim del tossal del Vigatà (1240 m), indret més enlairat de la serra. Està farcit de velles trinxeres. Hem cantat nadales i hem decidir davallar perquè feia vent i havíem de protegir l'hereu de la casa. La tornada l'hem feta pel mateix camí que a l'anada.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…