Passa al contingut principal

CAPBUSSAR-ME EN EL PARADÍS DE LA COVA DE LA MAÇANA

No em diu gaire cosa l'espeleologia però algun cop m'agrada submergir-me en les profunditats de la terra com element de la natura. Aquests cop ho he anat a la cova de l'Obaga de la Maçana, encara que molts cops l'anomenem simplement la cova de la Maçana quan es tracta d'una errada ja que sembla que havia hagut una cova de la Maçana que estaria colgada per l'aigua de l'embassament de Camarasa on hauria una casa troglodítica. 
En el llibre Excursions pel Mont-roig i muntanyes veïnes descriu prou bé la balma i com arribar-m'hi. Em vaig quedar sorprès per la bellesa de les formacions que esdevenen meravelloses. Cal insistir que cal respectar-les. Són el treball de milers d'anys que podem malmetre en segons.

Accés
Agafem la carretera C-13 de Camarasa a Tremp. En el km. 51,3 hi ha un revolt molt marcat a l'esquerra i travessem el barranc de la Figuereta i trobem un aparcament a l'esquerra pujant de Camarasa. Coordenades UTM: 31T  x=323735  y=4643673
Descripció de l'itinerari:
Del barranc surt un sender per l'esquerra que seguim.
5 min sortim a la pista que procedeix del llogarret de la Maçana. Anem a la dreta, seguint paral·lels al barranc de la Figuera.
14 min Fem cap al barranc de la Figuereta. Hi ha un cartell que ens informa que la pista queda tallada 500 metres més amunt. Abandonem la pista. Cerquem un sender que travessa el barranc i va pujant en diagonal. Hi ha algun tram que no es gaire evident.
18 min Travessem per sota una línia elèctrica. No correspon a les torres de la llum que veiem al fons.
30 min Boca d'entrada de la cova de l'Obaga de la Maçana, o simplement de la Maçana. Coordenades UTM: 31T x=324097  y=4643429. Els dos primers metres són drets i cal anar amb cura ja que són drets. Un cop a dins cal constatar que hi ha trams força relliscosos. Hi ha un ramal que puja amunt amb una llargada d'uns 50 metres amb formacions molt boniques (columnes, fideus, petites banderes, ...). Retornem a l'entrada i hi ha un altre ramal que davalla més sobtadament i que tindrà una llargària d'uns 20 metres amb formacions menys interessants.
Característiques tècniques:
Cova molt interessant amb formacions molt belles que em van sorprendre molt gratament.
Dificultat:  Moderada, ja que cal descendir la rampa inicial i cal tenir present que hi ha trams que llisquen.
Desnivell:  110 metres. 
Distància: 2  km.
Temps: 50 minuts.
Alguna dada de la cova:
Desnivell: 23 metres
Recorregut: 79 metres

Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…