PASSEJADA PEL CAMÍ DE LES FONTS DE PERAMOLA

No sempre hem de penjar caminades salvatjades. Avui ens hem trobat que estava plovent una mica i no podíem fer el que volíem. Hem anat a buscar un bon pla B. Una caminada civilitzada per les fonts de Peramola. Una mena de caminada enjardinada. No pensava que m'agradaria tant. Camins ben senyalitzats amb cartells verticals. No posa la distància ni el temps però potser tampoc cal. Vam aprofitar Per fer una visita per l'interior del poble. No us ho podeu perdre el plaer de perdre's pels carrerons coberts de balconades i plaques que ens expliquen nombrosos detalls que fan la nostra passejada molt agradable.


CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES

Valoració: Passejada molt encisadora que m'ha sorprés. La vila de Peramola exigeix una visita acurada.
Dificultat: Baixa.
Desnivell: 85 metres.
Temps: 1 hora 05 minuts.
Distància: 3,2 km 
Itinerari circular.

Descripció de l'itinerari:

És un itinerari circular per la qual cosa es pot iniciar en qualsevol punt del recorregut. Potser el safareig o font de la Secla (Coordenades UTM  31T  x=356638  y=4657721) en el centre del poble nou. Nosaltres el vam començar en el punt que la carretera creua el torrent de Peramola. Hi ha cartells indicatius. Anem torrentera avall.

3 min Font del Caner (Coordenades UTM 31T  x=356270  y=4657710) a la dreta d'un parc infantil. Recull d'escrits poètics. Baixem per unes escales per un petit engorjat que fa el rierol. Tram molt agradable. A l'esquerra tenim Peramola.

7 min Font del Mig (Coordenades UTM 31T  x=356396  y=4657669). Al costat hi ha les restes de la Manteguera que era una instal·lació industrial de principis del segle passat que aprofitar la força de l'aigua per fer mantega.  Continue avall.

10 min Font de la Vila (Coordenades UTM 31T  x=356396  y=4657669). Davant tenim el pont que ens permet anar cap a la vila de Peramola i per on va el camí de les Fonts oficial. Però ens agrada una mica d'aventura i seguint per un carrerany que baia per la vora del torrent. Cal avisar-vos que hi ha fang, esbarzers i, en algun punt, fa pudor però complementa perfectament el recorregut.

20 min Fem cap al pont de l'Eixiu per on travessem el barrant de Peramola. Tirem amunt, retornant al poble.

26 min Plaça de Josep Roca on trobem una bassa i l'església de Sant Miquel amb un monument per recordar les víctimes de les Guerres. Una placa tapa, finament, una altra inscripció amb un text franquista. Bon reciclatge  de material. Si voleu veure el meu llistat de vestigis de la Guerra Civil cliqueu aquí. Si coneixeu vestigis que no estiguin indicat si us plau dieu-m'ho, gràcies.

Per l'esquerra va el camí de les Fonts però decidim fer un tomb pel poble. Vam prendre una decisió molt encertada.

34 min Pugem per unes escales, que sembla que vagin a una entrada privada, però és l'accés al vell castell de Peramola. Al costat hi ha el bar del Casino amb una esplèndida terrassa. Unes escales costerures pugen i sobtadament davallen.

Anem mig perduts entre els carrerons del poble, molt ben arranjat ni net.

44 min Tornem a la plaça de Josep Roca i ara si que agafem el camí de les Fonts que marxa per la vora del riu.

48 min Pista poliesportiva. Agafem un camí que tira amunt, cap al poble.


52 min Safareig o font de la Secla, amb plafons informatius. Girem a l'esquerra per la carretera a la Cortiuda. Coordenades 31T  x=356629  y=4657713

55 min Abandonem la carretera i agafem un camí que surt a l'esquerra.

58 min Cedre monumental amb un banc per descansar. Tornem a sortir a la carretera de Cortiuda on hem començat el trajecte. Ara passem el pont i a la dreta trobem nous cartells vers noves fonts a l'esquerra.

1 h Font d'en Vila amb una parc infantil a la vora. Coordenades UTM: 31T  x=356236  y=4657809. Tirem barranc amunt.

1 h 02 min Roda de Sínia coberta per la molsa. En el mateix rierol podem veure l'aportació d'aigua de la font de Cristo. Cartell en l'altre extrem del torrent. Coordenades 31T  x=356191  y=4657838. Retornem sobre les nostres passes i tornem al punt d'inici (1 h 06 min).

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris