ITINERARI PELS VESTIGIS DE GUERRA CIVIL PER L'AERÒDROM D'ALFES


La regidoria de Drets Civils de la Paeria em proposa fer un itinerari pels vestigis de la GC. Crec que pot ser interessant una caminada per l'aeròdrom d'Alfés ja que crec que hi ha prou elements rellevants per fer una excursió matinal. Ha estat un encert aquesta proposta ja que tot ha anat de cara. Una setmana abans de fer l'itinerari pujo a repassar la passejada i descobreixo tres refugis antiaeris que em van impactar. Els explico en acabar la descripció ja que són elements nous. 

El divendres abans em truca en Xavier Reñé que va treballar en la rehabilitació del polvorí i s'ofereix a col·laborar en el recorregut. Compartirem la feina. Ell els aspectes més tècnics i jo els aspectes més excursionistes i d'organització. A l'aeròdrom d'Alfés em trobo amb Pol Galitó, un gran especialista, que s'incorpora al recorregut. És un veritable orgull per mi compta amb amics com en Pol i en Xavier que m'han ajudat a portar a bon fi el recorregut.

Hem estat una seixantena de caminaires als que he d'agrair la seva paciència, tot esperant que els hagi estat profitosa la sortida. A més m'acompanyaran els meus néts i les meves filles no puc demanar res més.

La majoria de vestigis que hem recorregut els podeu veure descrits en aquesta ressenya de l'excursió d'Albatàrrec a la Timoneda d'Alfés.

En la part final del recorregut hem parlat del campament que havia abans de l'altiplà de la Timoneda. Havia hagut una vintena de dependències. Encara queden les restes de tres edificacions. Foren destruïdes l'any 2015. A l'entrada hi ha una pilona amb força impactes de bales. No els podem relacionar amb la Guerra Civil ja que en aquest indret no va haver combats al gener del 1939 que fou ocupat pels feixistes. Hi ha unes curioses escales que pugen cap a l'aeròdrom que són de l'època.

Però els elements més rellevants són tres refugis antiaeris que vaig localitzar en la darrera sortida. Els primer té una fondària d'uns 300 metres i te la forma habitual de V. Hi ha un punt que sembla que enllaça amb el que denomino antiaeri 2. Té una sortida davant mateix del sola que segurament ocuparia la caseta dels oficials. L'entrada en aquest sector, a tocar de les escales, està colgada i sembla que només uns conills hi entren, però hi podem accedir per l'altra entrada sense gaires problemes que la brutícia i el fang.
De la mateixa entrada de l'antiaeri 1 sembla que sortiria un altre antiaeri però actualment té la boca ensorrada i més endavant sembla que estigui més endavant ensorrat.

El segon antiaeri tomba a l'esquerra i sembla que podria enllaçar amb el primer, però caldria netejar-ho. El dia que vaig entrar en aquest era molt llarg, més que el primer, però actualment sembla que ha caigut una part del sostre i nomes podem entrar-hi 50 metres. No sabem fins on arribava.

Ahir, repassant els meus apunts, vaig localitzar un altre refugi que està situat a l'altre costat de la carretera i menys interessant. Tindrà uns 10 metres de profunditat fins arribar a una intersecció on dibuixa una mena de T. Els braços laterals tindran una profunditat d'uns 7 metres respectivament. Un altre dia mesuraré exactament els indrets i us passaré les coordenades UTM per facilitar-vos la descoberta.

Vestigis localitzats de la Guerra Civil:

Comentaris