CAMP DE CONCENTRACIO/PRESO DEL BALNEARI DE ROCALLAURA


Tristament la història ens guarda sorpreses que ens ajuden a interpretar el nostre territori i li atribueixen un valor afegit.

En el llibre LES MUNTANYES DE LA LLIBERTAT de l'historiador Josep Calvet ens explica que entre el maig de 1943 i la primavera de 1944 el Balneari de Rocallaura de Vallbona de les Monges (Urgell) va funcionar com una mena de camp de concentració/presó oberta.

Eren estrangers que havien creuat la frontera de França fugint del nazisme: jueus, aviadors, soldats aliats. Tots havien passat per la presó de Lleida. Entenc que es refereix al camp de concentració del Seminari Vell que va fer funcions de presó ja que la presó provincial no donava l'abast.

Es calcula que hi va haver un total de 400 presos estrangers encara que cal matisar aquesta consideració doncs podien passejar per l'entorn i organitzar partits de fútbol en un camp improvisat, festes i balls.

La instal·lació penitenciària del Balneari de Rocallaura fou ordenada pel governador civil José A. Cremades Royo (entre el 5-1-1939 i el 8-4-1943) que era amic de la família Vilanova, propietari  de l'establiment. Només hi constava una parella de la Guàrdia Civil. Malgrat aquesta escasa vigilància no havia fugides ja que els estadants sabien que si s'escapaven la seva situació era més complicada.

L'estada dels estrangers era abonada directament per les respectives representacions diplomàtiques a Barcelona. Els francesos eren els més nombrosos però també havien canadencs, belgues i jueus. feien una mena de diari Le Clé des Champs que confeccionaven ells mateixos.

(informació treta de les pàgines 147 i 148 de l'esmentat llibre.  

En una altra entrada explicaré el funcionament dels balnearis de Caldes de Montbui.

Comentaris