EL FRONT DEL CINCA: SELGUA - MONZON
Els manyos ens donen actualment voltes en molt temes. Perdoneu però algú ho havia de dir. Entre ells la recuperació del patrimoni bèl·lic de la Guerra Civil. Em sap greu escriure això però és la trista realitat. Han recuperat bona parts dels vestigis de la Guerra Civil del Front del Cinca. Aquí a Lleida - més important estratègicament - encara no s'ha fet gaire coses. Volia anar a veure-ho - per tenir una opinió fefaent- sobre el Centre d'Intrepretació del Front del Cinca... aquí a Lleida sols és un somni llunyà al qual desitgem algun dia arribar-hi. Ells ja el tenen fet. De moment només diré una idea... em genera molt enveja i un xic de tristesa per veure que a Catalunya no sabem fer bé les coses.
A la sortida d'avui érem 15 persones... en fan una cada mes, i per si fos poc, gratuïta i de qualitat, dels quals 5 érem del Grup.
Ens convoquen a Sèlgua a la plaça de l'Església. La família del meu padrí matern era d'aquest llogarret de la comarca del Cinca Medio. Mig estorat trobo el carrer Calvo Sotelo. Com pot ser un carrer dedicat a un "protomàrtir del cop d'estat", ministre del dictador Primo de Ribera per si algú en tenia dubte. Espero que amb la nova llei de Memòria Democràtica aquest anacronisme passi al "baul de los recuerdos".
Fortificacions de l'ermita de Sant Salvador:
Després de les presentacions, mínimes, anem a l'ermita de Sant Salvador que ens serveix per situar-nos en l'entorn del front del Cinca. Està situada a una pista asfaltada cap al nord (Barbastre). Aviat l'ermita és ben evident. Sortim del nord de la Sélgua.
A 1,5 km Agafem un trencall a la dreta (senyalitzat).
2,1 km Anem a la dreta.
2,4 km Aparcament. L'ermita està bastida dalt d'un altiu turó amb una excelsa panoràmica sobre l'entorn. Plafó informatiu.
Davallem pel vessant oposat (vers al sud). Hi ha una lleixa de roca on hi ha uns canals que duien l'aigua a un ajup. Segurament el devien fer anar els milicians.
Al costat hi ha una trinxera en forma ziga-zaga contornejant la muntanya encarada cap a ponent. Al fons veiem el poble de Berbegal encimbellat.
En una roca podem mal llegir FAI picat a la roca. A sota hi ha l'entrada a un refugi. Fou dissenyat de forma de V (amb dues entrades) però la segona no ha estat oberta. Crec que poder fer el recorregut en donaria més encant al trajecte. Coordenades UTM: 31T x=262053 y=4646835.Després de visitar el refugi continuem cap al sud (evident) on hi ha un niu de metralladores prou interessant. Respon a una tipologia del front del Cinca però que jo no havia tingut ocasió de veure. Hi ha dos emplaçaments per a metralladores laterals separades per una cambra que seria el polvorí. Hi ha una entrada pel costat oposada que duu directament al magatzem. Hi ha trams que encara conserva el sostre original. Coordenades UTM: 31T x=261996 y=4646767. Després de les explicacions retornem a l'ermita de Sant Salvador i agafem els vehicles cap a Sélgua.
Fortificacions del barranc de la Clamor:
Agafem la carretera de Sélgua a Bergegal. En el km 4,5 aparquem a la dreta de la carretera passades les edificacions d'AGRINOVA. Caminem una cinquantena de metres cap a ponent, paral·lels a la carretera.
Trobem una primera línia defensiva, arran de la carretera hi ha un niu de metralladores que ens recorda a la que hem vist a l'ermita amb dues sales per metralladores i un magatzem central. A la dreta hi ha una llarga trinxera en ziga-zaga. Hi ha indrets on es pot observar un ban de tirador - que jo no havia vist en cap altre indret. Hi ha un parell de refugis. Un manté la forma de V i està perfectament conservat. L'altre, més al nord, no fou acabat en el seu moment. El conjunt és molt interessant. Coordenades UTM: 31T x=260362 y=4646462
La trinxera continuava fins un tossal petit que tenim davant. Els camps de terra campa ha malmès les defenses. Sembla ser que en el tossal hi ha un altre niu de metralladores.
Travessem la carretera i anem uns 50 metres més avall seguint una pista.
Nou niu de metralladores amb una forma assemblada als anteriors amb dues cambres de metralladores encara que aquí no hi ha una espitllera única com en els casos anteriors. Hi ha més trams coberts amb volta catalana. Hi ha detalls a destacar: Es poden veure les espardenyes d'una dels paletes que va deixar les seves petjades impreses en el terra. També podem veure el negatiu d'una biga de ferro on podem llegir BOCMUN 1876 podria ser el lloc on es va fondre la via i l'any. Coordenades UTM: 31T x=260362 y=4646462
Després de visitar aquests dos indrets anem al Centre d'Interpretació del Front del Cinca (C. Blas Sorribas, 31,, tel 974 41 77 91) a Monsó, complement ideal a la sortida encara que les dues activitats en el mateix dia fa que anem una mica a toc de pito per no arribar a en lloc després de córrer, però la relació qualitat/preu és bestial ja que hem de remarcar que la sortida ha estat de franc (ei... que som catalans).
Per obtenir el track (trams en vehicle i pocs trams caminant):
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada