PER LES TRINXERES DE CASTEJON DEL PUENTE

L'altre dia vaig estar en una visita comentada per les trinxeres i nius de metralladores de Sélgua. Em van recomanar anar a les de Castejon del Puente, així que quan tinc un moment vaig a visitar-les. Puc fer un tomb molt interessant i entretingut. Recorregut per la Línia del Cinca. Senzillament, sento una profunda enveja en veure com recuperen el seu patrimoni bèl·lic Aragó mentre que a casa nostra no fem gaire cosa. També podreu veure més vestigis a la Línia del Cinca a Naval.

Es poden diferenciar clarament tres trams:

1.- Fortificacions del tossal de las Aguaderas.

2.- Ermita de la Bella.

3.- Recorregut pel poble de Castelon del Puente.

Descripció de l'itinerari:

Aparco en el centre del poble de Castejon del Puente, passada la plaça de la Cruz. Vaig cap a llevant.

5 min A la sortida del poble trobo el primer cartell indicatiu. A partir d'ara no tinc cap problema d'orientació. Camí per a guiris.

8 min Àrea de pic-nic en una bassa ara seca.

11 min Bifurcació a l'esquerra. 

13 min Trencall a l'esquerra que s'enfila amunt. Anem trobant cartells informatius.

18 min Arribem a la trinxera que volta tot el turó de las Aguaderas (387 m.). El cimal d'aquest tossal està totalment envoltat de defenses militars amb refugis, nius de metralladores encadenats, punts d'observació un indret imprescindible pels excursionistes bèl·lics. Un bel·licisme que ens ajuda a estimar la pau. Recorregut molt entretingut. Descripció detallada dels vestigis, clica aquí.

35 min Hem fet tot el tomb. Reprenem la baixada. 

39 min Em retrobo amb el camí principal. Tiro cap a la via romana. Em queda una lleu pujada fins un mirador (44 min) i després una baixada en ziga-zagues. Davant albirem el poble de Castejon del Puente i l'ermita de la Bella, el nostre proper objectiu.

46 min Bifurcació de camins, no gaire evident. A l'esquerra el camí és més fressat però fa més volta. Recomano anar per la dreta on hi ha un pas estret amb una barana.

58 min Fem cap al fons del barran. Anem a l'esquerra. Cruïlla  a l'altre vessant. Veiem uns cartells molt evidents a l'esquerra. A la dreta hi ha un de vell i malmès al peu d'una curiosa roca. Per aquí haguéssim pogut pujar per un tram més interessant però els cartells ens remeten a l'esquerra. 

1 h 02 min Hi ha un camí picat a la roca. Sembla ser que per aquí remuntava la via romana d'Ilerda a Osca. Tram molt bell però amb algun dubte sobre la via romana. Poc després comencem la pujada vers la carena.

1 h 13 min Fem cap a la carena. Anem a la dreta seguint una pista.

1 h 15 min Aljub d'aigua picat a la roca. Continuem per la pista.

1 h 21 min Ermita de la Bella amb nombroses reformes. L'any 1896 va patir un greu incendi. Una mica és una mena de macedonia d'edificacions. Aquesta trista circumstància arquitectònica no impedeix fruir d'una excepcional panoràmica. Visita molt recomanable. Cal destacar la portalada amb un fort regust romànic original. Pugem per un sender ascendent a l'esquerra.

1 h 25 min Mirador cimal amb una panoràmica excepcional. Retornem pel camí de pujada. Un cop a la placeta de l'ermita seguim la pista cap al poble.

1 h 44 min Castejon del Puente ens enfilem pels carrers costeruts fins situar-nos al peu de l'església de la localitat. Un ferm edifici amb un esvelt campanar. Veig que darrera hi ha un altre tossal encara més elevat. Hi ha un monument dedicat a la Guàrdia Civil, crec que en aquest poble no recorden la història d'aquest cos defensant la dictadura. Darrera hi ha la bassa que deu suministrar l'aigua al poble, però en l'extrem hi ha un mirador sobre la carretera, entre romàntic i curiós. Retornem pels carrers costeruts de la vila.


2 h 12 min Tanco el cercle arribant al cotxe.

Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Per visualitzar els meus Vestigis de la Guerra Civil localitzats:

Comentaris