PROPOSTES PER UN ITINERARI PER LA MEMÒRIA DE PUIG ANTIC


Vallcarca ha homenatjat Puig Antich amb un mural de Roc Blackbloc

Amb motiu del 50 aniversari de l'assassinat del militant anarquista Puig Antic he visionat detingudament els capítols que li ha dedicat TV3, ara 3cat, que han aportat moltíssima informació sobre tot el procés judicial, PUIG ANTICH, EL LLIBRE VERMELL,  Per la meva ment 2excursionista" m'ha passat pel cap fer un itinerari trescant pels diferents indrets relacionats amb aquest crim franquista. El documental presenta dubtes seriosos sobre la legalitat del judici amb manca de proves balístiques. Curiosament hi ha un arxiu amb l'expedient de Puig Antich que està custodiat a la caixa forta del Govern Militar de Barcelona. En botella i blanc...

Primera part: LA DETENCIÓ:

En Salvador havia quedat al bar Funicular (1) amb un company seu que havia estat detingut i havia "cantat" aquesta trobada amb en Puig Antich. La policia li estava esperant a l'exterior d'aquesta primera parada oblidada del recorregut. C. Girona, 70 (L'Eixampla).

.

En l'entrada del núm. 70 (2) es produeix el tiroteig que causarà la mort del policia. Encara es pot veure un impacte de bala en el tercer esgraó. Hi ha dubtes ponderats que els trets que van matar al policia sortissin de la pistola de Puig Antich. La policia es va encarregar de fer desaparèixer les bales i no es va permetre fer l'autòpsia per metges especialistes sinó que es va fer en una caserna.


Al costat de l'entrada havia a la dreta una botiga que era un colmado que es deia Betlen (3). Els propietaris van veure des de fora la detenció i fugida de Puig Antich així com van sentir els trets. Actualment la botiga ha passat a ser un bar que manté el mateix nom. Bar Betlem.

Segona part: PELS METGES


El cos del policia, ja mort, fou traslladat a l'hospital clínic (4) on se li havia de fer l'autòpsia.


Però sorpresivamente pels metges forenses el cos del policia Francisco Anguas Barragán fou traslladat a la comissaria Enric Granados (5), en la cantonada del carrer Mallorca, núm. 213 i Enric Granados. actualment hi ha la Comissaria d'Estrangeria. En el documental s'insisteix que no hi havia instal·lacions per fer correcta exploració del policia. Es van ·perdre" les bales que van efectuar la mort.


Puig Antic en el tiroteig del carrer Girona també va ser ferit i va ser traslladat al servei d'emergència del Clinic. Va entrar per les antigues urgències de l'hospital Va estar allotjat a la 5à planta a l'habitació núm. 22 (6). Sembla que actualment l'habitació ha estat modificada. En el llibre Història de les Urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona de Carme Carbonell Olivars es pot trobar informació detallades. Adreça: C. de Villarroel, 170. 

Tercera parte: Presó i judici

Quan en Salvador es cura dels dos impactes rebuts (espatlla i mandíbula) es traslladat a la presó de la Model. Es tancat a la cel·la 443 (7). Actualment la Model es pot visitar. La model es troba al carrer C/ d'Entença, 155. Per a més informació podeu consultar la web: https://www.lamodel.barcelona/ca

El judici es va celebrar a la Capitania General al passeig de Colon, núm. 14

El 2 de març de 1974 en Salvador Puig Antich es ajusticiat a dos quarts de deu del matí. El garrot vil es va muntar a la sala de paqueteria de la mateixa presó de la Model a la sala de paqueteria (8). Es poden veure les rajoles que es van traure per instal·lar en el seu moment la maquinària assassina. Recordeu que l'anarquista ajusticiat va ser el darrer assassinat al garrot vil.


Durant la nit de vetlla abans de la mort de Salvador els seus defensors es van reunir a la sala d'actes del Col·legi d'advocats (9) per gestionar les trucades demanant clemència a tothom que podia intercedir amb el dictador perquè revoques la sentència de mort. El col·legi està al palau Casades. Adreça: C/ de Mallorca, 283,

Quarts part: LA MORT


El cos de Salvador Puig Antich roman enterrat en el cementiri de Montjuïg (10), prop de la via Sant Antoni Abat, en el destris de Sants. Si al google map poseu tomba Salvador Puig Antich us indicarà com arribar-hi.

Comentaris