QUI VA FER LES TRINXERS DE BELLESTAR?


Buscant per internet trobo un vídeo al youtube que parla del búnquer i les trinxeres de Bellestar (l''he penjat al final d'aquesta entrada). Descobreix les defenses de la línia de defensiva militar dels Pirineus, denominada també Línia P o Línia Gutiérrez. Estava previst que tindria 10000 búnquers (només se'n van fer 6000), però quan miro les defenses de Bellestar diria que no van ser fetes a la postguerra per l'exèrcit franquista ja que aquest en aquesta línia es va emprar molt de ciment armat. És parla de 3,5 tones per niu de metralladora mentre que en aquestes proteccions estan construïdes picades directament sobre la roca. A més no estan encarades cap al Pirineu sinó cap a ponent. Llavors m'adono que segurament aquests vestigis van ser construïdes per presoners que estaven en el camp de treball num 2 que durant uns mesos va estar allotjats a les dependències de l'ermita de la Trobada de Montferrer. Estant molt prop i havien de defensar la possible caiguda del front del Segre, situats a l'esquerra. En aquest blog podeu trobar més informació a: Concabella (camp de concentració), vestigis bèl·lics de ConcabellaEspluga Calba sobre altres camps de treball republicans. Per obtenir informació del camp de treball núm. 2 cal llegir l'entrevista  i millor llegir el llibre El camp de treball entre la falç i el martell.
El citat vídeo obre la meva curiositat però la veritat no m'ajuda gaire en la recerca ja que no em dona cap informació que ajudi a localitzar els vestigis. Fins hi tot em posa geolocalitzacions però son incorrectes. Ja tinc feina. Mireu el track i veureu les voltes i més voltes que he fet per cercar el refugi militar, l'element més destacat que no trobo. Quan ja marxava tristoi cap al cotxe trobo una fita que crida la meva atenció. Decideixo retornar en la recerca i aquesta darrera vegada he tingut sort. Espero que vosaltres no patiu tant com jo si voleu visitar aquestes restes.

Descripció de l'itinerari:

Aparco a la part de dalt del poble de Bellestar (Alt Urgell - prop de la localitat de Monferrer) . Hi ha un camí asfaltat que surt cap al sud que segueixo.

4 min Bifurcació. Vaig a la dreta.

7 min Pedra a la dreta on es veu una mena de forats quadrats picats a la roca. Podria tractar-se perfectament de restes d'un niu de metralladores malmès en fer la pista. Coordenades UTM: 31T  x=369649  y=4691463

19 min Ermita de Sant Marc de construcció popular sense gaire interès arquitectònic on encara sembla ser que es celebra un aplec local al voltant del 25 d'abril. Seguim el camí de terra que ara gira la direcció. Faristol informatiu. a l'ermita. Passem arran d'una torre de telecomunicacions. Està situada en el punt més enlairat de la serra de Sant Marc (801 m.). Una mica més enllà a la dreta veure'm un altre tram de trinxeres esborradisses.
25 min  Punt molt important. A l'esquerra hi ha una fita petita que indica un corriol que duu al refugi que visitarem després. Continuem per la pista. Coordenades UTM: 31T  x=369510  y=4690883. Després retornarem sobre aquest punt.

28 min Possible pou de tirador amb trinxeres. Totes aquestes defenses careneres estan encarades cap a la vall de ponent vers el llogarret d'Arabell

38 min Niu de metralladora i més trams de trinxeres. El niu excavat a la roca conglomerada, de fàcil repicar, format per dues espitlleres. Als costats hi ha les obertures per contenir la munició. Estructura senzilla feta segurament pels presoners del camp de treball. Coordinades UTM: 31T  x=369484  y=4690523 

44 min Nou tram de trinxeres, poder hi ha 50 metres de trinxeres desdibuixades. No podem descriure tots els trams de trinxeres que resten ja que el terreny és molt feble i s'erosiona fàcilment després de 86 anys (2023). Vaig estar buscant el refugi que havia vist al vídeo per sota d'aquest indret ja que sembla que podria estar aquí localitzat el refugi. Estic 50 minuts voltant i revoltant pel talús de l'esquerra (est). Desesperat surto al niu de metralladores i retorno desolat cap al cotxe.

53 min Torno a estar en el punt Coordenades UTM 31T  x=369510  y=4690883. A la dreta hi ha una petita fita miraculosa que decideixo seguir. Vaig per un esborradís corriol que em mena a una petita clotada. Poso alguna fita però hi ha poca pedra per indicar el pas.

56 min Miracle!!!. Entrada del Refugi... tots els tontos tenim sort.... Refugi repicat també a la roca. Entra uns 15 metres dibuixant una ziga-zaga defensiva fins arribar a un vèrtex on hi ha diferents bancs per seure. volta formant una mena de columna central. Podria ser que no coincideixin els túnels oberts i van preferir fer aquesta mena de rotonda. Hi ha una petita cambra més fonda (per guardar material explosiu?).Seguim per un altre passadís en ziga-zaga que ens porta a l'exterior tenim l'habitual estructura de V dels refugis militars. Construcció molt interessant que justifica la meva recerca. En totals serien uns 30 metres excavats.  Coordenades UTM: 31T  x=369560  y=4690939

Retorno cap a Bellestar pel camí d'anada.

1 h 16 min Part alta de Bellestar on he començat la ruta. 

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Per veure el meu mapa amb vestigis de la Guerra Civil:

Comentaris