PASSEIG LANDART PER MALDA (ESCULTURES DE PEDRA)



M'encanta (molt) els itineraris Landart (Art natura). He tingut ocasió de fer el camí de la Vanseca (Tuixent), camí de les Marietes o de Foradada, camí dels 7 sentits (Cervià de les Garrigues), la vinya dels Artistes (Pobal de Cérvoles). És una forma ideal de caminar i gaudir de l'art obert. Descobreixo que Maldà fa anualment una trobada de picapedres que les seves escultures davant del públic (concretament al peu del castell de Maldà) i després traslladen les seves obres al camí que puja a l'ermita de Sant Joan de Maldanell. Doncs anem a visitar-ho. Afegiré que les obres estan acompanyades per QR que ens resituen en una entrada al youtube on els esculturos expliquen les seves obres. Vaig caminant escoltant els QR (complement perfecte).

El recorregut ha de començar al bar Centro (c/Sant Pere - tel. 973 33 11 14 - centromalda@gmail.com) en tots els sentits: tracte, implicació, amabilitat, preu, bon menjar i bona informació. Ens indiquen que comencem pujant al castell on encara hi ha les obres de Maldant la pedra. En Paco Ermengol - ninotaire del diari El Segre, a qui admiro, i promotor de la Maldant la pedra - m'informa que tenen problemes de localització de les obres per problemes amb l'alcalde. Em costa creu que ens mirem tant el melic i no tinguem una visió més "universal". Quin nivell cultural té aquest alcalde!!! Per favor...i després pugem a l'ermita. Som-hi.


Al voltant del castell trobo les 5 escultures amb els cartells dels diferents autors. Hi ha alguna altra obra posada pel voltant. Aixeca el valor del castell. Després davallo pels carrers del poble. L'alcalde ha de saber que mai havia estat a Maldà,  he vingut a veure les escultures... i he quedat enamorat del poble.
En l'ermita romànica de Sant Pere, en el carrer del bar Centro, hi ha un cartell que em dirigeix cap a l'ermita de Sant Joan (que ben organitzat).

Travesso la Riera de Maldanell i m'enfilo cap a l'ermita de Sant Joan. No hi ha pèrdua. Cruïlla a l'esquerra i comencen les escultures i els QR un passeig entretingut malgrat ser un dia calurós. En la part superior el camí fa un gir sobtat. Davant tinc la roca de grans dimensions on hi ha les restes del poble i castell  - ilergeta ¿? - de Maldanell
Deixo la pista principal i m'enfilo corriol amunt...hi ha una petita grimpada i arribo a l'esplanada del Castell (449 m.). No queden restes però la panoràmica és excepcional. Contornejo la roca i enllaço amb la pista principal i tiro cap a l'ermita de Sant Joan de Maldanell amb les seves característiques clarabolles que algú ha dit que li recorda unes orelles. L'ermita es moderna (de l'any 1905). A l'extrem, darrera
d'unes roques on trobo uns escaladors fent bloc hi ha un corriol que davalla cap a la pista. Arribo a la pista i refaig el camí cap al poble i vaig al bar Centro on he fet reserva (estava ple) i completo la caminada amb un bon dinar.
Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

WOW 16a CAMINADA POPULAR DE TUIXENT: ELS EMBOSCATS

L'IMPRESSIONANT CAMÍ D'ALINS A TOR

PELS CIMS OBLIDATS: TUC DE SABURO

DOCUMENT: NOVETAT SUPERBA SOBRE EL LLISTAT PRESONERS SEU VELLA

FUGIR DEL PARC D'ATRACCIONS: ITINERARI PEL PONT DEL CLOP

PELS EMBOSCATS DE TUIXENT (preparant la Caminada Popular de la Festa Major)

PREPARACIÓ SORTIDA TRAVESSA PIRINENCA: HOSPITAL DE BENASC - COLL DELS ARANESOS - REFUGI D'ARTICA DE LIN - COLL DE TORO - HOSPITAL DE BENASC

ELS EMBOSCATS DE TUIXENT: ESPLUGA DEL SOLA - ESPLUGA DEL QUICO - CABANIL

L’AVET MONUMENTAL DEL BARRANC DE LA FOU, AL VESSANT AMAGAT DEL CADI

MERAVELLA GEOLÒGICA: ARCS DE L'ARRIU MALO (BERET)