L'altre dia vaig anar a fer la volta Als cingles de Vallcebre i em vaig adonar que havia una munió de graus que solcaven les cingleres del sinclinal. Em recordava els graus de serra de Montsant. No he trobat cap relació completa, així que he decidit a posar-me i fer feina.
"Diu la tradició que eren 26 els graus o passos verticals que creuaven els cingles de Vallcebre, i si es tancaven tots el poble quedava incomunicat. Avui en dia costaria localitzar els 26 graus, però molts d'ells continuen existint i ens permeten imaginar com era la comunicació entre la part alta, o sigui l'altiplà de Vallcebre, i les terres baixes." Descripció trobada al blog Engarrista
"El Grau de la Mola ha estat un dels passos importants de la cinglera, que ja esmentava l’il·lustre excursionista de finals del segle XIX, Cèsar August Torres, en la seva guia del Berguedà. Torres es desplaçava en cavall i, per tant, només tenia en compte aquells graus que permetien el seu pas: Mola, Granotes i Sant Climents" Del Blog Vilanovainformacio.cat
Grau de Cap Deig: Per on passa la carretera B-401. Hi ha un mirador amb explicacions geològiques. No té les característiques tècniques d'un grau. Antigament si que podia ser un pas compromès.
Pas de la Foradada: que fou obert amb explosius i per allí baixava l'aigua que alimentava un antic molí i un cable per baixar carbó. Baixar i pujar són encara no 5 minuts. Paisatgísticament molt interessant. Descripció detallada aquí.
"Aquí se abrió a barrenadas un paso hasta la carretera, más que nada para el mantenimiento del teleférico que entre los años 40 y 60 transportaba el carbón desde el Coll de Pradell hasta el Collet, donde pasaba el antiguo ‘carrilet’ de Guardiola a Manresa." (Del blog https://caminandoporelbergueda.blogspot.com/2014/01/13122013-grau-del-moro-grau-de-la.html)
Grau del Moro: Pal indicador del grau per dalt. Sols he trobat una descripció breu que parla que sortiria de la font de la Foradada. "Aparcamos el coche en el pequeño parking fuera del camping, delante de la carretera que va a Sant Corneli. Caminamos carretera arriba hasta la Foradada."..." El primer ‘grau’ es el Grau del Moro, que sale desde la fuente a pie de carretera. Después de un corto flanqueo, entra en una falla en la pared y la sube, con la ayuda de peldaños cortados en la roca y cadenas." (Del blog https://caminandoporelbergueda.blogspot.com/2014/01/13122013-grau-del-moro-grau-de-la.html)
Grau del Poeta: No he trobat cap referència per internet que ho expliqui, si que hi ha referències al nom. Quan van fer l'excursió Als cingles de Vallcebre no vaig trobar cap indicació. En el mapa de l'ICC el situa prop de la cal Felip del Cap del Roc.
Grau de Granoteres: Cartell a l'inici del grau per dalt."El camino está acondicionado y baja por una estrecha fisura en la roca. La última bajada tiene peldaños de hierro y cadenas y salimos a una faja intermedia con caminos a la izquierda y derecha."
"Giramos a la derecha y el camino parece acabar en una gruta formada por una roca adosada. Vemos clavos que marcan vías de escalada. Probamos el camino a la izquierda. Ha sido limpiado, se supone por escaladores, y se ve alguna vía. Sin embargo, el camino se hace cada vez más precario y tampoco tiene intención de bajar sino que va siguiendo una repisa cada vez más estrecha. Al final, parece que nuestro escalador se cansó de limpiar y nos deja tirados sin más opciones que dar la vuelta."
"Volvemos a pasar por la pseudogruta y tras un flanqueo un poco delicado, el camino se vuelve a ensanchar y forma una explanada."..." han bajado un tramo de roca que, esta vez, no tiene cadenas ni ningún otro tipo de ayuda, y me están esperando"
"A partir de aquí, es un descenso por el bosque hasta llegar al prado grande que veíamos desde arriba. Bajamos por un paisaje helado hasta llegar al coche".
(Del blog https://caminandoporelbergueda.blogspot.com/2014/01/13122013-grau-del-moro-grau-de-la.html)
Hi ha un sector d'escalada al Grau. Es baixa des de dalt...
Grau del Sant Climent: El grau permetia baixar a la Torre de Foix i l'ermita de Sant Climent. El Grau de Sant Climent te dues sortides, una al nord que va cap al poble de Vallcebre i una altre al sud, on hi ha el possible jaciment.
Track on surt el camí aquí, per la breu descripció sembla que no hi ha cap dificultat. Hi ha també un sector d'escalada aquí.
Grau de la Jou: "Sin ser muy vertical, encontraremos un paso final equipado con una gruesa cadena y desde el principio unas barandillas quitamiedos con finas cadenas. Es apto para todos y puede ser una entretenida iniciación a este tipo de recorridos, donde no será necesario emplear ningún tipo de material." (Del blog:
https://deandar.com/ferratas/via-ferrata-grau-jou). Es qualifica la dificultat de K1.
"Para nosotros esta equipación es totalmente innecesaria, se puede subir sin problema sin ellas. Salimos a un cercado con muchos caballos."
Grau de les Granotes: Per aquí baixa una pista en bon estat que baixa a la carretera a Sant Corneli. Sense interès per tant a nivell excursionista.
Grau dels Boigs (Boits): Quan passàvem la circular dels Cingles de Vallcebre vam trobar una noia que pujava pel grau dels Boigs i ja ens va informar que estava equipat amb unes cadenes. "(pronúncia popular de ‘boigs’). Comunica per una petita canal amb Can Jou i Sant Corneli, sota la cinglera. És un pas fàcil, aeri i divertit. Pot ser la proposta per a un altre itinerari (PRC-128.3)" Descripció trobada al blog el Punxo.
He vist un vídeo de youtube del grau i veig que es tracta d'una feixa amb una cadena i baranes. Descripció detallada al Blog de Rocjumper. Al vikiloc track. Hi ha força informació per internet.
Grau de la Canaleta: "Llegamos al siguiente ‘grau’, el Grau de la Canaleta y lo bajamos. Sigue una canal que baja en diagonal y también está acondicionada con peldaños de piedra. Antes de llegar abajo, vemos otro misterioso camino que sale a nuestra izquierda, como si quisiera ir al Grau dels Boigs. Lo reservamos para más tarde y seguimos bajando, entrando finalmente en los campos de Cal Aleix."
"Volvemos al camino intermedio. Va siguiendo una estrecha faja o repisa a media altura en la pared, de unos 3 metros de ancho."
"Continuamos pero la faja se va estrechando, ahora no mide más de dos metros y de repente, un árbol crecido en medio parece cortar las posibilidades de continuar. Pep cree que el camino ha terminado y busca un sitio donde hay un pendiente asequible para bajar. Pero yo veo que sólo 20 metros más allá hay un pequeño collado y la faja se vuelve a ensanchar. Carles también quiere continuar y conseguimos pasar el árbol donde volvemos a encontrar el camino."
"Pasamos el collado y el camino se vuelve a estrechar; ahora no mide más de un metro y medio y tengo una caída libre a 50 centímetros a mi derecha. Pero unos 30 metros después, vuelve a ensancharse, en una pared se ven clavos de vías de escalada, hay excrementos de vaca en el suelo – estamos salvados. Poco después, estamos en el roble a la entrada del Grau dels Boigs. “Corto pero intenso”, resume Pep."
Grau del Sastre: Com m'ha passat amb el grau del Poeta, trobo per internet, referències toponímiques però no hi ha cap descripció del grau. Mirant el mapa de l'ICC podria ser coincideix amb el grau de la Canaleta (¿?).
Grau de la Mola: "Comença a la carretera que va de Sant Corneli a Figols , concretament ,1 km passat Figols trobarem a mà dreta el camí del Grau de la Mola , l'agafarem i fàcilment arribarem adalt dels Cingles de Vallcebre" Descripció en el track de wikiloc "RESSENYA: 0 h. -- CARRETERA DE PEGUERA -- 1.300 m.
Passat el revolt, agafem el corriol molt clar que s’enfila a la dreta. – MG - És un camí molt bo que s’enfila molt suaument i ens permet pujar el grau.
4 min. - - GRAU DE LA MOLA -- 1.338 m.
Dalt el grau fa un trencant amb tres camins; un a l’esquerra, per on tornarem, un a la dreta, que volta la cinglera i un que travessa de dret i que és el que seguirem. És un camí que sempre en lleugera baixada, pel mig del bosc, –PR – va a trobar l’ermita de Santa Magdalena." Descripció feta en el
blog A la una a casa.
Grau del Llop: No trobo cap informació per internet. Caldrà explorar-lo detingudament.
La Canal (¿?): Només trobo el nom en el mapa de l'ICC. La pregunta és: Es pot pujar-hi?
Grau Llantià o Llantiar: No trobo cap informació per internet. Caldrà explorar-lo detingudament.
"Entramos en un camino antiguo, que debe ser el camino de Fumanya a Cal Barbut y lo seguimos. Cerca de la casa, vemos una cuesta factible en la pared de roca que podría ser el Grau del Llentiar pero ya no queda tiempo para investigarlo." Del bloc Caminando por el Bergueda
Grau Pastisser: Sembla ser que està referenciat en el mapa de l'editorial Alpina.
"Dejamos el coche en la carretera, cerca de Cal Barbut....Pero lo que interesa más a Pep son unos agujeros cuadrados tallados en la roca pero no me deja decir nada más. "
Esto no lo pudimos subir. Es La Canal, detrás de Cal Barbut. El 'grau' auténtico está más a la derecha
"Continuamos caminando a pie de la roca hasta llegar a otra canal que parece factible pero muy tapada. Pep sube primero, oímos cómo pelea con el boj. Carles y yo subimos un poco más y esperamos noticias. Un bastón que golpea el boj, exclamaciones, palabras mal sonantes y de repente, “Estoy arriba. Subiros”.
Es uno de esos momentos en que uno no sabe qué es peor: seguir subiendo o intentar bajar. Otra opción sería quedar clavado y llamar a los bomberos pero la acabo descartando: si Carles y Pep han subido, yo también. Subo una cuesta francamente desagradable, agarrándome al boj que intenta arrojarme al vacío.
Arriba es una selva de boj que tapa un suelo rocoso lleno de agujeros rompetobillos. Avanzamos hacia el oeste, hasta ver un camino usado por animales que baja por la roca. Pep lo baja. Cuando vuelve, nos cuenta que llega a una faja que empalma con el ‘grau’ anterior, pero más abajo, y probablemente era el Grau Pastisser auténtico.
Intentamos encontrar el otro ‘grau’, el Grau del Llentiar, sin meter el pie en los múltiples agujeros que acechan bajo la vegetación, pero es imposible y acabamos bajando la cuesta hacia el norte, hasta entrar en el camino principal que va del Grau de la Mola al Grau de Cal Gat." Del bloc Caminando por el Bergueda
Grau del Gat (o de cal Gat): "El camí baixa i va tombant cap a llevant fins a trobar l'extrem occidental dels Cingles de Vallcebre, just al punt del Grau de Cal Gat. Baixem uns metres per contemplar aquest grau, del qual es conserven alguns esglaons de pedra. Poc més avall veiem la casa de Cal Gat. " Del blog de l'Esgarrista.
Enllacem amb la Cinglera de Conangle que és travessada pel camí Aerí l'Artic, on acaba la cinglera de Vallcebre però creiem adient afegir:
Grau de Vallcebre: Mirant el mapa de l'ICC veig el Grau. En llegir el blog de l'Esgarrista en parla d'aquest grau que coincidiria prácticamente amb la carretera, encara que ell puja directament. "Comencem a caminar per la pista asfaltada que creua el poble i que amb forts pujadors s'enfila fins al Grau de Vallcebre. Aquest grau és el punt d'inflexió entre la Serra de Mata-rodona (nord) i els Cingles d'Empalomar (sud), i la carretera que va cap a Fígols el creua. Passat el grau trobem un accés indicat al Mirador de Vallcebre"
Grau Foradat: Situat en la serra de Mata-rodona.
"Passem el Grau Foradat, un curiós tall a la roca que serveix de pas natural per creuar la serra i superar el cingle. Aquí trobem el camí marcat que porta de Maçaners a Fígols." Del blog de l'Esgarrista. Indubtablement pendent d'una excursió d'exploració des del coll de Pradell.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada