Passa al contingut principal

JORNADES NACIONALS DE SENDERISME: SL®-C 10 MIRADOR DE SANT BARTOMEU

Els dies 18 i 19 de juny s'han organitzat per part de l'Àrea de Senders de la FEEC les 1res JORNADES NACIONALS DE SENDERISME. Demostra que l'Àrea té noves iniciatives i cerca formes de millorar. Potser un error d'aquestes Jornades és no fer arribar als federats/des que a diferència d'altres anys, enguany anava encarada a cuidadors/es, i també, a excursionistes interessats.
El dissabte hem anat fet l'activitat a Ripoll. S'ha condicionat 4 itineraris Senders Locals SL®-C 10, 11, 12 i 13 que assoleixen 4 miradors privilegiats sobre la ciutat de Ripoll. Nosaltres farem el SL®-C 10 que puja a l'ermita de Sant Bartomeu.
Característiques:
Valoració: Itinerari turístic, compensat per l'excepcional visió de l'ermita vers Ripoll. Tot el recorregut esdevé un esclat de les tonalitats del verd.
Dificultat: Baixa.

Desnivell: 370 m.
Distància: 5,65 km.
Temps: 1 h 42 min. Encara que com anàvem tanta gent és molt difícil fer un correcte cronometratge.
Itinerari circular.
Per a m´s informació consultar: Pàgina de Senders de la FEEC.
Descripció de l'itinerari:
Ens situem en l'aparcament de la Ruta del Ferro i del Carbó (682 m.) al costat de la carretera N-17 km.116,5.
Anem pel costat de la carretera seguint les marques blanques i verdes.
9 min. Agafem un trencall a l'esquerra que en mena al riu Ter. Tram herbòs.
Arribem al Passeig dels Aurons que va paral·lel al riu on l'escultor Eudald Alabau aprofita els residus que deixa el riu i ha fet un parc escultòric. La veritat és que el conjunt té un aspecte deixat si el comparem amb les fotos que hi ha a l'adreça que hem trobat per internet però és un espai singular.
20 min. Sortim a la carretera que travessem en el km. 115. Aviat trobem una pista que anirem seguint envoltats de bosc. Pugem per la Riera de les Carboneres. Hi ha un gran nombre de pistes però les senyals blanques i verdes ens indiquem el camí a seguir. A més portem el guiatge d'en Marià que esdevé tota una institució senderista per la comarca.
1 h 10 min. Assolim el turó on hi ha l'ermita romànica de Sant Bartomeu (908 m.). El seu estat és ruïnós doncs només conserva les parets laterals. Però val la pena pujar-hi ja que hi ha una superba visió de la vila de Ripoll. En Marià ens diu que els núvols ens impedeixen fruir dels cims pirinencs.
Ara la baixada la fem per un fanguer doncs a la nit ha plogut i cal posar cura en no patinar. Esrictament parlant també ha anat fent gotes mentre pujàvem. Els anoracs i els paraigües només feien que obrir-se i tancar-se.
1 h 26 min. Arribem a la font de les Amoroses. El ritme de l'excursió és lent doncs som molta gent i anem de passeig..
1 h 38 min. Sortim a la carretera per una porxada que feia l'antic hospital i l'escriptorium. Anem a la dreta.
1 h 42 min. Arribem a l'aparcament de la Ruta de Ferro on hem iniciat el recorregut.
Després d'un bon dinar al restaurant La Solana de Ripoll van organitzar una taula rodona de debat. Van tenir la deferència de convidar-me a la taula. Se me va fer una mica costa amunt però crec que no va sortir malament.


Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…