Passa al contingut principal

IXna CAMINADA POPULAR DE TUIXENT: PER LA TEULERIA VELLA

Un any més hem fer la Caminada Popular de la festa major de Tuixent. Hi ha moments que et planteges si val la pena l'esforç però quan veus que la gent, la poca gent però, està contenta, cap retret, i que l'ajuntament et dona recolzament dius: Endavant. El proper any, si m'ho demanen, en muntarem una altra.
Ha estat un dia tan redó que ha hagut propostes com dedicar una diada a l'estiu a refer una colla un camí, Fins hi tot l'agutzil s'ha dedicat a netejar els senders més transitats. Senzillament estic content.
Característiques:
Valoració: Itinerari força interessant que permet descobrir un dels racons més desconeguts de Tuixent: La teuleria vella.
Dificultat: Baixa.
Desnivell: 377 m.
Distància: 8 km. 
Temps: 3 hores
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
(El temps aquí recollit s'ha fet tenint present les nombroses parades i el ritme lent)
Sortim de la Plaça de la Serra del Cadí per la font del Coll avall. Anem per l'antic camí ral de Tuixent.
3 min. Travessem la carretera.
5 min. Deixem el camí principal i agafem un trencall que baixa avall. Cartell indicador. Anem per un dels camins recentment netejats.
9 min. Passem pel costat del Molí Vell. La Mercè ens explica que era propietat d'una Societat formada per 7 famílies. Actualment tots els propietaris viuen fora del poble i tenen els poders traspassats els de cal Esteve.
11 min. Passem el pont sobre el riu de Mola que aquí baixa sec. Avia deixem la pista i anem per la vora d'uns prats seguint aigua amunt. Poc després observem que el riu encara raja però es filtra entre les roques.
26 min. Sortim al pont del Regatell. A la vora hi ha la font homònima. Seguim per la pista amunt.
30 min. Abandonem la pista i agafem un camí per l'esquerra que entra en un prat. L'anem seguint per la vora del camp.
42 min. Arribem al barranc de la Teuleria que seguim per l'altre vessant amunt. Anem pel sender de més amunt, menys fressat. L'inferior va als camps.
55 min. A la nostra esquerra hi ha les restes de la vella Teuleria, a tocar d'un cingle. Encara queden moltes teules velles pel terra. Es pot veure les bigues que aguantaven l'estructura de l'edificació i al fons hi ha una balma que de ben segur va emprar el teuler abans de la construcció. Segons ens va dir en Lluís de cal Canari la teuleria va deixar de funcionar abans dels anys 40. En Carles Alestuey i jo van netejar l'interior d'herbassar, així com tot el sender que estava molt perdut.
Anem pujant per l'esquerra del barranc. El sender va per damunt 
d'antics camps, actualment erms i repoblats de forma natural per pins. En Pere Jaumet hi havia treballat.
1 h 02 min. Arribem al fons del barranc de la Teuleria que seguim. De fet el camí vell s'ha perdut però fa de bon caminar pel boixos i els pins.
A la vora oposada es pot veure l'indret d'on treien el terra per fer les teules.
1 h. 14 min. Passem per la vora d'unes tarteres. Anem per l'esquerra sense arribar a passar trepitjar-les.
Arribem a una fondalada tancada per un cingle. Anem a l'esquerra entre pins.
Una tala va malmetre el corriol que seguíem.
1 h 54 min. Sortim a un collet. Fins aquí arriba un camí de desbrossar. A l'esquerra hi ha el turó del Puig de Montanya (1423 m.). Si hi pugeu des del cimal podreu veure el poble de Tuixent entre el brancatge. En Paulino trau el seu melò tallat i ens refem de l'esforç
Agafem el camí de l'esquerra. Primer anem planejant però després baixem decididament.
2 h. Estem en el barranc de la Coma dels Cortals. Seguim el camí forestals que en algun moment baixa molt dret.
2 h 20 min. Sortim a la pista al coll de Mola. Anem a l'esquerra, avall.
2 h 39 min. Passem per davant del trencall que hem agafat en el min. 30 d'aquesta excursió per anar al barranc de la Teuleria.
2 h 43 min. Font del Regatell. Passem el pont sobre el riu de Mola i agafem el camí vell. Agafem l'antic camíque va per la dreta de la carretera.
2 h 52 min. Travessem la carretera. Passem per damunt de la pista polideportiva. 
2 h 57 min. Travessem la carretera i entrem al poble pel camí  ral.
3 h.  Arribem a la Plaça de la Serra del Cadí on hem començat l'excursió.
A l'arribada ens trobem una pic-nic que és molt d'agrair. GRÀCIES A TOTS/ES. I especialment al Carles que em va ajudar a netejar el camí.

Per obtenir el track:
 
Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…