IXna CAMINADA POPULAR DE TUIXENT: PER LA TEULERIA VELLA

Un any més hem fer la Caminada Popular de la festa major de Tuixent. Hi ha moments que et planteges si val la pena l'esforç però quan veus que la gent, la poca gent però, està contenta, cap retret, i que l'ajuntament et dona recolzament dius: Endavant. El proper any, si m'ho demanen, en muntarem una altra.
Ha estat un dia tan redó que ha hagut propostes com dedicar una diada a l'estiu a refer una colla un camí, Fins hi tot l'agutzil s'ha dedicat a netejar els senders més transitats. Senzillament estic content.
Característiques:
Valoració: Itinerari força interessant que permet descobrir un dels racons més desconeguts de Tuixent: La teuleria vella.
Dificultat: Baixa.
Desnivell: 377 m.
Distància: 8 km. 
Temps: 3 hores
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
(El temps aquí recollit s'ha fet tenint present les nombroses parades i el ritme lent)
Sortim de la Plaça de la Serra del Cadí per la font del Coll avall. Anem per l'antic camí ral de Tuixent.
3 min. Travessem la carretera.
5 min. Deixem el camí principal i agafem un trencall que baixa avall. Cartell indicador. Anem per un dels camins recentment netejats.
9 min. Passem pel costat del Molí Vell. La Mercè ens explica que era propietat d'una Societat formada per 7 famílies. Actualment tots els propietaris viuen fora del poble i tenen els poders traspassats els de cal Esteve.
11 min. Passem el pont sobre el riu de Mola que aquí baixa sec. Avia deixem la pista i anem per la vora d'uns prats seguint aigua amunt. Poc després observem que el riu encara raja però es filtra entre les roques.
26 min. Sortim al pont del Regatell. A la vora hi ha la font homònima. Seguim per la pista amunt.
30 min. Abandonem la pista i agafem un camí per l'esquerra que entra en un prat. L'anem seguint per la vora del camp.
42 min. Arribem al barranc de la Teuleria que seguim per l'altre vessant amunt. Anem pel sender de més amunt, menys fressat. L'inferior va als camps.
55 min. A la nostra esquerra hi ha les restes de la vella Teuleria, a tocar d'un cingle. Encara queden moltes teules velles pel terra. Es pot veure les bigues que aguantaven l'estructura de l'edificació i al fons hi ha una balma que de ben segur va emprar el teuler abans de la construcció. Segons ens va dir en Lluís de cal Canari la teuleria va deixar de funcionar abans dels anys 40. En Carles Alestuey i jo van netejar l'interior d'herbassar, així com tot el sender que estava molt perdut.
Anem pujant per l'esquerra del barranc. El sender va per damunt 
d'antics camps, actualment erms i repoblats de forma natural per pins. En Pere Jaumet hi havia treballat.
1 h 02 min. Arribem al fons del barranc de la Teuleria que seguim. De fet el camí vell s'ha perdut però fa de bon caminar pel boixos i els pins.
A la vora oposada es pot veure l'indret d'on treien el terra per fer les teules.
1 h. 14 min. Passem per la vora d'unes tarteres. Anem per l'esquerra sense arribar a passar trepitjar-les.
Arribem a una fondalada tancada per un cingle. Anem a l'esquerra entre pins.
Una tala va malmetre el corriol que seguíem.
1 h 54 min. Sortim a un collet. Fins aquí arriba un camí de desbrossar. A l'esquerra hi ha el turó del Puig de Montanya (1423 m.). Si hi pugeu des del cimal podreu veure el poble de Tuixent entre el brancatge. En Paulino trau el seu melò tallat i ens refem de l'esforç
Agafem el camí de l'esquerra. Primer anem planejant però després baixem decididament.
2 h. Estem en el barranc de la Coma dels Cortals. Seguim el camí forestals que en algun moment baixa molt dret.
2 h 20 min. Sortim a la pista al coll de Mola. Anem a l'esquerra, avall.
2 h 39 min. Passem per davant del trencall que hem agafat en el min. 30 d'aquesta excursió per anar al barranc de la Teuleria.
2 h 43 min. Font del Regatell. Passem el pont sobre el riu de Mola i agafem el camí vell. Agafem l'antic camíque va per la dreta de la carretera.
2 h 52 min. Travessem la carretera. Passem per damunt de la pista polideportiva. 
2 h 57 min. Travessem la carretera i entrem al poble pel camí  ral.
3 h.  Arribem a la Plaça de la Serra del Cadí on hem començat l'excursió.
A l'arribada ens trobem una pic-nic que és molt d'agrair. GRÀCIES A TOTS/ES. I especialment al Carles que em va ajudar a netejar el camí.

Per obtenir el track:
 
Powered by Wikiloc

Comentaris