Passa al contingut principal

PICS DE DELLUI I MARIOLO, ESTIMAT PIRINEU DE CASA

Després de molts anys he tornat a la Vall Fosca. Ha estat un plaer retrobar-me amb els pics de Dellui i Mariolo. L'any 1990, vaig fer una de les meves primeres sortides al Pirineu i vaig ascendir als pics de Subenuix i Morto pujant per la vall de Sant Maurici. Ja em vaig fixar en aquestes cotes però em quedaven massa lluny. Ha calgut que passin 28 anys per reeixir en el meu estrany desig.
Característiques tècniques:
Valoració: Excursió d'alta muntanya per a col·leccionistes de cims. Perquè aquests no estan a la llista dels 100cims de la FEEC?
Dificultat: Moderada. Només tenen el problema del desnivell.
Distància: 17,9 km.
Desnivell: 1460 metres
Temps: 8 hores
Descripció de l'itinerari:
Voregem la tanca de la subestació de Sallente i anem seguin el camí que volta el llac. Hi ha una petita baixada que ja no fem,
ja que ens encarem a passar per sota de la primera torre de la llum.
17 min. Trobem el primer tram de sirga que marxa a l'esquerra per una llastra de roca en diagonal. En sec no presenta cap dificultat.
El camí no és en cap moment evident però si es va posant compte tampoc presenta cap dificultat, llàstima que no hagin posat alguna fita que ens permetria veure el sender més enllà dels nostres nassos. Anem per l'esquerra d'una profunda canal que seguim de lluny.
35 min. Segon tram de sirga.
51 min. Estany Gento (2150 m.). Ens incorporem al camí principal. Anem cap al telefèric tot passant per la vora del nou hotel i de la caseta d'informació de l'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes (56 min.)
Anem per un camí molt marcat i evident.
1 h 02 min. Trencall a l'esquerra cap a la collada de Rus tot seguint el GR 11.20. Anem per la dreta.
1 h. 21 min. Trencall a l'esquerra cap a l'estany Tort. Anem pel camí dels Carros de foc.
1 h 27 min. Arribem a la riba de l'estany Tort (2270 m.). Anem vorejant-lo encara que anirem pujant i baixant sense entendre gairebé perquè.
2 h 15 min. Travessem l'estany Tort que està represat al mig i canvien de vessant.
2 h 33 min. Estany de Cubieso (2290 m.). Ja veieu quasi un hora caminant i no hem guanyat gaire desnivell. Encara que molta estona hem estat pujant i baixant.
2 h 40 min. Abandonem l'estany de Cubieso i el camí que puja a la collada dels Gabatxos i agafem un sender que tira amunt per una canal. Cartell.
2 h 57 min. Abans de la pujada definitiva a la collada de Dellui decidiexo vorejar per l'esquerra.
3 h 20 min. Ens situem en una collada (2666 m.) entre els pics de Dellui i Mariolo. Ara crec que és millor acabar de pujar a la collada de Dellui, fer el cim del Dellui, anar a aquest coll , coronar el pic de Mariolo, i si es vol, retornar a la collada i enllaçar de nou al camí. No com ho he fet jo.
Pugem per la carena prou ampla i de bon fer cap al pic Mariolo. Val a dir que dalt la cresta s'estreny i cal anar amb una mica de cura. En cas de complicar-nos la vida només cal baixar un parell de metres pel vessant esquerra i es passa prou bé.
3 h 52 min. Cim del Mariolo (2856 m.). La panoràmica és excepcional.: A la Vall Fosca, el pic de les Costes de funest record, el pic de Filià o de Pallassos, la pica Cervi, el Corronco, els pics de Pessons, el pic de Comamarja, on vaig estar fa tres setmanes i em va recordar aquest racó que tenia en el calaix,  darrera el Turbó, la Penya Montañesa, el Cotiella, els Posets (mig enterbolits per la calitja), Castanesa, Vallhivierna, pics de Llausets, pic dels Anglios, pics de Russell, Aneto, Maladeta, tuc de Mulleres, Punta Senyalada, Cresta del Besiberri (destaca el Nord altiu), punta Harle, Comales Bienes, Punta Alta, Pala alta de Serrader, tuc de Contraig, Creu de Colomers, tuc Blanc, tuc de Colomers. A França, el Mauberme, i mont Valier.Més propers: el pic del Portarró, Bergús, Ratera, Saboredo, Amitges, Bassiero. Més propers, Subenuix, Morto, Peguera, Saburó, Mainera, Pala Pedregosa,  Montorroio, Montsent de Pallars...
Retornem al coll.
4 h 12 min. Collada. Ens enfilem muntanya amunt seguint la cresta.
4 h 36 min. Pic de Dellui (2802 m.). Baixem per la carena cap a la Collada de Dellui. Hi ha força trams amb un sender. Trobem excursionites que estan fent el Carros del foc que s'escapen a pujar al cim.
5 h 01 min. Collada de Dellui (2577 m.) on ens retrobem amb el Carros de Foc i la gent.
5 h 10 min. Ens retrobem amb el camí que hem abandonat per pujar ràpid al Mariolo. Seguim el camí de pujada.
7 h 02 min. Arribem a l'estany Gento i tornem a baixar pel camí de Sirga doncs el Pere ha perdut el GPS i a veure si el trobem. Anem poc a poc...
8 h. Arribem a l'aparcament (temps estimat).
Track de la sortida:

Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…