HOMENATGE A LLUÍS GARROFÉ: EL TUC DE MULLERES

Amb els seus 3010 metres el tuc de Mulleres (o Molieres com veig darrerament escrit) és una bella muntanya desitjada pels col·leccionistes de tres mil. De lluny sembla una mena de balena gegant. L'accés des del túnel de Vielha es veu facilitat per un refugi metal·lic de la FEEC però cal tenir present que les darreres congestes de neu al Cap de Toro són prou dretes per amedrentar a alguns. Mentre que l'excursió pel vessant ponentí (Vall d'Essera - Benasc) que és molt còmode esdevenint un dels tres mils més factible.  A més a més passarem per l'impressionant Pla d'Aigualluts, un dels paratges més sorprenents del Pirineu amb la visió del gegant pirinenc de l'Aneto. En el Forat d'Aigualluts l'aigua col·la de la vall de l'Essera cap a la Vall d'Aran amb el riu de la Garona.
A més a més en aquesta excursió vam homenatjar als bons amics Lluís Garrofé - que amb els seus 80 anys ha acabat la llista - i Jaume Brescó que també l'ha acabada.
Aproximació:
Els mesos de juliol i agost prenem a Benasc l'autocar que ens deixarà al pla de la Besurta. Al mes de setembre ja podem pujar amb el nostre vehicle fins al pla.
Descripció de l'itinerari:
Des del pla de la Besurta (1894 m.) prenem el senderó que puja a la Renclusa. Creuem el riu Essera que porta poc cabal ja que en el Forat d'Aigualluts ha fet desaparèixer les seves aigües.
10 min. El sender que puja a la Renclusa remunta per la dreta mentre que nosaltres anem planejant. Ascendim per una petita vall al peu del pic de la Renclusa passant per la vora de la cabana d'Aigualluts.
22 min Coronem un petit coll (2024 m.) des d'on descendim als plans de la vall central.
38 min. Forat d'Aigualluts (2017 m.) on les aigües del paupèrrim glaciar de l'Aneto són engolides. El prestigiós espeleòleg Norbert Casteret demostrà que aquest cabal reapareixia en els Ulls del Jueu en l'Artiga de Lin (Val d'Aran). El científic ho va demostrar colorant l'aigua d'Aigualluts.
Uns metres més amunt observem la bella cascada d'Aigualluts que en dóna accés als Plans homònims. La visió al sud és superba ja que atalaiem el glacera de l'Aneto presidida pel mateix  l'Aneto.
44 min. Pla d'Aigualluts (2033 m.) extens pla herbòs on s'incorporen les valls de Barrancs, més propera a l'Aneto, i la de l'Escaleta, més a llevant per ens enlairarem, seguint un sender ben fresat.
1 h 30 min Pla de l'Escaleta (2185 m.) descobert totalment d'arbres. Caminem entre pastures. El camí es bifurca. Recte marxa al aproper coll de Toro (2225 m.) que s'obre cap a la vall d'Artiga de Lin. Nosaltres anem a la dreta.
1 h 40 min Voregem l'estany Baix de l'Escaleta (2219 m.). El camí que segeuiex un rierol passa a l'altre vessant per superar una gorja.
2 h 20 min. Estany de l'Escaleta (2337 m.) a l'esquerra hi ha el coll dels Aranesos que també ens duria a l'Artiga de Lin. Damunt nostre destaca la muntanya amb una silueta retallada que sembla inaccessible. És la Forcanada o Mall des Pois formada per dos pollegons de roca.
Anem entre prats d'herba segunt un camí amb nombroses fites. Ens decantem a la dreta sempre seguint el curs d'aigua més important.
3 h 10 min. Estany de Dalt de l'Escaleta (2627 m.) on s'ajunten dues barrancades. Hem de seguir la de l'esquerra pel camí fitat. Més amunt deixem el coll d'Alfred que ens facilita el pas vers la vall del riu Nere (Vall d'Aran).
Anem trescant i guanyant alçada a través d'unes congestes de neu o llastres de roca polida. Destingim la silueta del pic del Cap de Toro i del tuc de Mulleres.
4 h 25 min. Tuc de Mulleres (3010 m.). Des d'aquesta talaia destaca la sorprenen visió de l'Aneto amb la terrible cresta de Tempestats. A l'esquerra el pic de Vallhibierna, el pic de Russel i a la dreta de l'Aneto, la Cresta del Mig, el pic Maleït, la Maladeta. A la llunyania els Cabrioles, el pic de Malpàs. Al nord la vall d'Aran amb els pics del Mauberme, el Montoliu i el Montlude (entre molts d'altres). A llevant la vall de Mulleres, bressol de la Noguera Ribagorçana, amb la boca del túnel de Viella, els Bessiberris, el Montarto i tants de cims que ens creen la vista mentre esperem al Lluís Garrofé i al Jaume Brescó tot fent un passadís per on passaran i rebran el Piolet Juli Solé i Santaló amb motiu d'haver acabat els tres mils del Pirineu.

Característiques:
Dificultat: Mitja. L'única dificultat és el desnivell.
Temps: 4 h 25 min d'anada.
Desnivell: 1100 metres. Cal tenir present que en començar es fa molts trams plans.
Distància: 19,8 km Entre anar i tornar.
Tornem pel mateix camí.

Per veure més fotos:

Comentaris