EXCURSIONISME DE RECERCA: ROCA DE MONTEGUIDA


Quan fèiem la guia del Boumort de Manel Cortés, la millor guia de la zona, encara que tampoc té competència doncs és la única, em va recomanar l'excursió a la roca de Monteguida. Malgrat el seu consell he tardat més de 10 anys en anar-hi.
La roca de Monteguida és un contrafort de la serra de Carreu, situat davant del tossal de Gallinova, però malgrat aquesta circumstància no limita la seva privilegiada panoràmica cimal.
L'excursió la proposo surtin d'Abella de la Conca (itinerari núm. 44) i tornant per llevant (itinerari núm. 45). L'inici és una mica salvatge reservada a excursionistes avesats a orientar-se amb facilitat per antics camins perduts i matollar.
Característiques:
Valoració: Proposta molt interessant que permet assolir la roca del Monteguida, una raconada superba, que esdevé una atalaia privilegiada per contemplar els contorns.
Dificultat: Moderada. Encara que cal tenir present que molta estona anirem sense un camí definit i cal saber orientar-se entre l'espessorall.
Desnivell: 750 m.
Distància: 9,6 km. 
Temps: 3 hores 54 minuts
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Abans d'arribar al poble d'Abella de la Conca (913 m.) aparquem doncs al poble és difícil aparcar-hi en els seus carrers estrets. Està estintolat al recer de la roca del Castell. Hi ha cases bastides sota una balma.
Pugem a l'església romànica de Sant Esteve, una meravella arquitectònica on traure'ns el barret. Recordar que fa uns anys Eric el Rojo, va robar el retaule però anys més tard va tornar-lo, deixant obertes totes les suposicions.
Agafem un corriol que passa pel costat del dipòsit (6 min.) i prenem un senderó. Aviat perdem el caminoi, però l'anem retrobant quan menys ho esperem. Hi ha un bon reguitzell de fites que ens ajuden a seguir el rastre. Penseu que la zona està plena de vies d'escalada, però els escaladors no són homes de marcar gaire els camins doncs tenen el cap posat en superar passos acrobàtics. Pugem Els Clotassons. Si mireu bé a l'esquerra hi ha una sèrie d'agulles separades de les parets (Magaró, Arços, Viella - encara que els mapes no es posen d'acord de la localització nosaltres seguirem el mapa del Boumort de ed. Piolet).
27 min. Arribo a un coll (1077 m.) que hi ha entre la roca de Magaró i la roca d'Arços (atenció el mapa de l'ICC la situa malament). A partir d'aquest punt he perdut el camí i les fites però tinc molt clar que he de pujar al coll que hi darrera de la roca d'Arçòs, el coll de Juvell. Segueixo un corriol entre branques que han obert els animals.
Detall del camí empedrat
37 min. Coll de Juvell (1137 m.) al peu de la roca de Magaró. Deixo darrera la vila d'Abella de la Conca. Davant tinc una altra collada. Baixo per la dreta i aviat trobo un rastre que, poc a poc, em se confirma com l'antic camí. Travessa alguna tartera. Vaig trobant alguna fita. Per la dreta puja una paret calcària que barra el pas.
53 min. Arribo al coll de Cal Perdiu (1137 m.). Antigament en aquestes rodalies havia hagut una masia. He trescat per les feixes dels camps de l'antiga casa. De fet no arribo al coll doncs el corriol m'ha fet guanyar més alçada i el supero per damunt.
M'enfilo per la dreta doncs la paret no és tan elevada. La sort és dels tontos i trobo una altre sender que puja. Aquest està empedrat i ben conservat. És el camí del Grau (1 h. 3 min.)
Coordenades Inici del grau UTM: 31T  x=340908  y=4669905
Serra de Sant Corneli i Serra Llarga
És un tram molt agradable que permet superar la cinglera amb comoditat. De fets ens duu a uns antics camps actualment abandonats.
Aquí l'itinerari de la Guia gira a la dreta. Jo, decideixo abordar de front la cinglera que és molt tombada. Pujo per rasclers de roca calcària sortejant la vegetació i pujant amunt. No anar-hi amb pantalons curts.
1 h 26 min. Trobo un mur que supero amb l'ajuda de les mans.
Coordenades UTM: 31T  x=340808  y=4670246.
1 h 32 min. Observo que la punta Serrat de Virolla o Sarvús (com apareix en algun mapa encara  que la gent del país desconeix) l'he deixada a la dreta. Crec que és una bona alternativa a la proposta del Manel Cortés.
Davallo vers uns camps que queden als meus peus i progresso sense cap dificultat per la barrancada de Monteguida. Em sembla albirar les restes d'una antiga casa entre els martes dels camps.
Observo la serra de Sant Corneli on la primavera de 1938 van haver forts combats entre els feixistes i les forces republicanes que van eixir de les Collades, ben properes.
Pujo barranc amunt.
1 h 56 min. Surto a la carena. Davant tinc els cingles de la serra de Monteguida. Observo una canal molt evident per on hauré de pujar.
2 h 06 min. Em situo a la base de la canal i m'enfilo amunt sense cap problema.
Coordenades UTM: Canal: 31T  x=341021  y=4670912
2 h 10 min. Surto dalt de la carena del Monteguida. Observo davant el Pedraforca, Port del Comte, muntanyes que em són molt familiars. Observo la carena de Carreu i Carranima. No he pujat mai a aquesta serra però la trobo molt familiar. Al fons, sant Gervàs, el Montsec,..
2 h 15 min. M'enfilo al punt més alt de Monteguida (1557 m.), protegit per alts cingles vers a llevant. La panoràmica és molt dilatada, et pots extasiar amb les muntanyes que contemplo.


Vaig seguint la carena vers el nord. A la dreta l'estimball, a l'esquerra el boixaguer.
2 h 31 min. Trobo una fita que m'indica un baixador. És el pas del Manjo per on baixo amb comoditat aprofitant una osca en la paret.
Coordenades UTM: 31T  x=341013  y=4671490
2 h 39 min. Arribo a la collada del Trumfo (1461 m.). Davant tenim els cingles de Gallinova que és un extrem de la serra de Carreu. Veig un indici de senderó que puja amunt. Quan fa anys vaig fer la carena de Gallinova recordo haver vist per dalt aquest baixador.
A la collada de Trumfo arriba una pista que segueixo tirant a mà dreta (est).
2 h 55 min. Cruïlla de camins. Veig un corriol que tira avall i el segueixo fent drecera.
Trobo la mànega que proveeix d'aigua de la font del Reguer cal Toa que he deixat a la dreta.
3 h 03 min. Surto a la pista que segueixo avall.
3 h 07 min. Faig una nova drecera a mà esquerra. Als pocs metres torno a la pista principal.
3 h 48 min. Torno a entrar al poble d'Abella de la Conca que ara travesso observant les cases i corrals arrambats a la paret.
3 h 54 min. Aparcament.
El track de la sortida:


Powered by Wikiloc

Comentaris