Passa al contingut principal

FERRATA DE LA PERTUSA: OLMO - SOLER

Avui al matí el Grup de Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida hem iniciat una nova aventura. Portar pel·lícules de temàtica memorialistes i passar-les a l'Espai Funatic (gràcies). Per començar hem portat la pel·lícula Terra Cremada. Primer, ens ha desbordat la gent (a l'acaba volíem fer un col·loqui i ha estat impossible) i, segon, la gent estava tan contenta que continuarem per aquesta línia.
Bé, doncs amb el que faré demà i avui resulta que no sortia a la muntanya aquesta setmana. M'he buscat un pla senzill que he fet després de veure de la pel·li i fer el vermut.
Volia veure si al voltant de l'ermita de la Pertusa havia una possibilitat per un dels meus projectes... resulta que no però calia anar a veure-ho. Per no perdre el temps havia decidit tornar a fer la ferrata de la Pertusa: Olmo-Soler. Quin rotllo us he fotut???
L'ermita de la Pertusa és un dels racons més bonics del nostre estimat Montsec. Sols la seva visita ja justifica amb escreix la sortida.
Característiques tècniques:
Valoració: Com a ferrata és poca cosa. Si voleu sensacions potser és millor anar a fer la Teletubbies. Ara per estirar les cames és ideal.
Dificultat: Baixa (K1). Penseu que jo he jugat a no agafar-me als cables i sempre anava per la roca. I no sóc un matxote. 
Distància: 1,7 km.
Desnivell: 300 metres
Temps: Tota la volta l'he fat en menys d'una hora encara que no sempre m'agafava al cable de vida i això em permetia anar més ràpid. Ja us dic és una via fàcil i si te l'has fet bastants vegades vas amb certa seguretat.
Recorregut circular.
Descripció de l'itinerari:
A la Pertusa hi ha tres ferrates. Aquesta és la més fàcil, facilíssima (K1), després hi ha la Teletubbis (K2) i, per últim, la ferrata Cast, Urquiza, Olmo (K5). He fet les tres, encara que potser la Cast - Urquiza - Olmo no la repetiré més. Les altres són d'iniciació per portar gent a practicar amb el dissipador i l'arnès.
Actualment hi ha un aparcament que està abans de l'aparcament tradicional que s'ha quedat petit.
Deixem el cotxe a l'aparcament i continuem per la pista asfaltada.
2 min. Antic aparcament.
Ens encarem vers un cartell i d'allí surt un corriol que passa arran de la paret de l'ermita de la Pertusa. Anem pel vessant de l'esquerra de la muntanya.
Avall i avall, sembla que anem a buscar l'embassament de Canelles.
15 min. Per la dreta surt la via ferrada. Cartell metàl·lic. Trobeu un cable més gruixut es tracta del baixador per anar a buscar les altres dues vies. Aquí ja us podeu posar l'arnés i el dissipador. Pugem per una mena de canal que constitueix el punt feble de la paret. Alterna cable de vida amb cadena. La roca està molt neta pel pas d'excursionistes.
28 min. Collet. Per l'esquerra surt la via Cast-Urquiza- Olmo. Aquest indret és molt bell doncs canvia la direcció de la ruta doncs si ara anàvem per l'esquerra de la muntanya en arribar en aquest contrafort girem i anirem per l'altre vessant. Hi ha algun moment que anem per la carena. L'entorn és meravellós encara que hi ha moltes barques per l'embassament, alguna amb música, i trenca el silenci de l'ascensió.
En aquest segon tram anem per canals, algun flanqueig i trams careners com he dit abans. Hi ha algun tram que han tingut el detall de posar un parell de preses artificials dissimulades per agafar-nos amb comoditat.
48 min. Arribo a l'ermita de la Pertusa pel darrera.
Per retornar ara agafo un camí que baixa per l'esquerra nostra molt trepitjat.
54 min. Torno a estar a l'antic aparcament i segueixo la pista.
56 min. Ja estic al cotxe i he acabat l'excursió.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…