CAMINADA A TRENC D'ALBA


(Reflexió personal enlloc de les descripcions que m'agraden fer)
Avui he anat a la Caminada popular Trenc d’Alba que organitza el meu “tocaIo” Joan Ramon Gonzàlez. Sempre es capaç d’ensenyar-nos detalls de la ciutat, que tan bé coneix i explica. La caminada té la singularitat de començar a primera hora del dia, quan surt el sol, i l’atalaiem des del baluard de la Reina de la Seu Vella. Matinar m’ha permès tenir unes imatges de la Seu Vella captivadores.
Com és el 80 aniversari del Front del Segre i la Batalla de Lleida en Gonzàlez ha tingut la brillant idea de dedicar la caminada a recórrer els escenaris de la Guerra Civil de la nostra ciutat. Primer hem visitat el refugi aeri de la Seu Vella, després del niu de metralladores del Camp de Mart, el del pou de gel amb les seves 22 espitlleres i per acabar el darrer niu del darrere de la llar d’infants. Els principals elements del turó de la Seu Vella.
En baixar passem per la caserna de la Guardia Municipal, on havia l’antic xalet de Regions Debastades dels anys vint que es van carregar fa uns anys sense tenir present l’interès històric de l’edifici. Van deixar en un racó la llinda de la porta principal que roman mig oblidada.
Ens hem enfilat cap a la Mitjana on en Ramon Vilalta ens ha explicat que continua treballant per la recuperació del camí tradicional de Lleida a Corbins que sembla que pren una nova embranzida. Esperem poder tornar a fer-lo aviat recuperat.
Després ens desplacem vers el polígon del Segre on visitem els dos nius de metralladores i les trinxeres que vam localitzar no fa gaire temps. Per tornar hem agafat el camí de la sèquia de Fontanet i hem passat per l’antic molí de Servia que roman engolit per l’herbassa mentre va ensorrant-se poc a poc.
Finalment han agafat la banqueta del riu per pujar al castells de Templers a Gardeny. Jo, a Pardinyes, he deixat la colla per anar a casa de pare.
Ha estat una travessa molt agradable per la bona companyia i les propostes que surten parlant amb la gent tot caminant: un record pel Juanjo Garra, el rellotge de les Basses d’Alpicat que resta oblidat quan abans havia estat un símbol, la recuperació del camí de Corbins, la proposta de fer un reconeixement a Jesús Vidal com impulsor de la defensa de la Mitjana com espai natural que ha esdevingut un parc urbà, el pulmó de la ciutat...

Comentaris