Passa al contingut principal

POBLES BOMBARDEJATS: MAIALS, CASTELLDANS I LES BORGES BLANQUES

Justificació: La cooperativa La Baula vol recuperà "l'esperit del 2 N (dos de novembre) de 1937" on la ciutat de Lleida va ser bombardejada per les forces sollevades. Davant de l'estupor per la mort de 250 lleidatans, entre ells força criatures del Liceu Escolar, la ciutat va declarar que era una data que no oblidaria mai. Tristament actualment només es celebra un acta oficial que consisteix en un modest lliurament d'un ram de flor al monument. La Baula ens va proposar a les entitats memorialístiques de la ciutat que féssim algun acte per recordar la tan significada data.
Nosaltres com excursionistes el que vam pensar que calia organitzar una sortida. Hi ha nombrosos pobles de la Demarcació que van patir bombardeig a més de la capital i vam pensar en fer un itinerari per algun d'aquestes viles. Enguany hem visitat Maials, Castelldans i Les Borges Blanques. El proper any haurem de visitar uns altres pobles.
Primeres anotacions: Malgrat el mal temps ens hem quedat sorpresos per l'acollida que ha tingut l'activitat doncs en total hem mogut una cinquantena de participants encara que no tots han fet tot el recorregut. A Maials hem comptat amb la col·laboració d'una vintena de companys/es, a Castelldans, un parell i a Les Borges Blanques, cinc que ja hem inclòs en el còmput general.
Col·laboració: Aquesta activitat no hagués estat possible sense la col·laboració de bons amics com Francesc Sales de l'Ateneu maialenc la Capitonya, en Josep Voltà de Castelldans que va contactar amb en Josep Bellet que amb els seus 96 anys ens ha recordat l'impacte dels bombardeigs en el seu poble. A Les Borges Blanques ens reben en Miquel Andreu i Marc Macià de la Comissió ciutadana de la Memòria de Les Borges Blanques.

Descripció de l'activitat: Maials.
Quedem amb en Francesc davant de l'ajuntament. A l'església veiem un parell d'impactes en la façana. Semblen obusos però des del riu (front franquista) no arribarien. No crec que siguin canonades. Per la qual cosa caldria anar pensant en impactes produïts en l'atac feixista de finals de desembre del 1938 (Ofensiva final).
Pugem pel poble fins un mirador excepcional on hi ha una senzilla placa que recorda les víctimes del bombardeig del 12 d'octubre. Van ser 12 maialencs. Va haver un altre mort en bombardeig amb una altra víctima.
Seguidament anem al barri del Calvari que era el lloc on van buidar les bombes les avions feixistes que venien de la batalla de l'Ebre i no havíen pogut tirar sobre l'exèrcit republicà i feren sobre la població civil. Actualment aquest racó de la vila encara resta en runes. Algú va dir que de jove hi havia jugar per aquest indret i quan va anar a Corbera li va recordar quan era petit i jugava per aquest entorn.
Gràcies per les explicacions d'en Francesc que també ens va aportar gravacions que estan fent per recollir els records dels padrins i padrines sobre la Guerra Civil. Molt bona feina.
Vam comentar que en el cementiri falta una placa recordant els soldats morts en l'hospital que havia instal·lat a cal Segura i a la Senyoria (actual Centre de dia).
Per més informació consultar aquí.
Castelldans:
Com fa fred decidim fer un café al bar Europa de Castelldans on trobem a en Josep Bellet que està fent la partida de domino. Té 96 anys però té una memòria privilegiada i ens explicarà els bombardeigs de Castelldans. Va ser bombardejada 22 vegades la vila. Principalment els atacs es van produir durant l'Ofensiva Final del desembre de 1938. Entre Cogul i Castelldans van haver fort enfrontaments (hi ha un monument italià recordant aquests combats).
Pugem al castell de Castelldans on trobem un búnquer que defensava un altiu post d'observació. En un dels atacs van morir uns habitants del poble (crec recordar que tres) i dos soldats que estan enterrats en el cementiri vell del poble però no hi ha cap làpida que recordi l'emplaçament. En Josep, que llavors tenia 14 anys va ser l'encarregat d'enterrar-los i recorda perfectament la ubicació.
Agrair de tot cor la feina feta per Josep Voltà que ens ha facilitat aquesta superba aproximació al nucli de Castelldans.
Les Borges Blanques:
Anem al cementiri de Les Borges Blanques on ens esperen en Miquel Andreu i Marc Macià amb altres companys de la Comissió ciutadana per la Memòria. Anem a la fossa on estan enterrades les víctimes de la Guerra Civil. Hi ha plafons informatius del Memorial Democràtic que ens indiquen l'indret i una explicació. Els nostres companys ens expliquen detalladament els bombardeigs que van patir a Les Borges.
Ara anem cap al poble. A la pujada trobem el refugi de cal Gineret que ocupa un antic molí de la casa. Aquí tenim ocasió de veure un vídeo explicatiu de la Guerra Civil a Les Borges. Dura 8 minuts però es molt il·lustratiu i impactant. Per tot el poble hi ha una ruta indicada amb plafons del Memorial Democràtic explicant la vida en aquells moments.
Anem a la plaça de les Escoles de la República que és el solar que ocupa l'antiga escola republicana que fou bombardejada el 2 d'abril de 1938 i on van morir alguns alumnes i mestres. Al costat hi ha el pavelló Francesc Macià.
Anem al Terrall. A l'entrada hi havia hagut la biblioteca pública bastida per la Mancomunitat i ensorrada en part pels bombardeigs però que el règim franquista va preferir ensorrar per oblidar aquesta conquesta social dels borgencs. Les pedres foren aprofitades per un constructor que les va aprofitar per construir casa seva. Les Borges Blanques va tardar més de 25 anys a tenir una nova biblioteca pública.
A l'esquerra del Terrall hi ha un monument dedicat a les víctimes de l'holocaust nazi i com ens ve de pas no podem estar-nos de contemplar-lo. És de l'any 1990.
Finalment volíem veure el refugi del bar Slàvia però aquesta ocasió no el podem visitar.
Sense cap mena de dubte, gràcies amics de la Comissió ciutadana de la Memòria per compartir els encants del vostre poble.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…