Passa al contingut principal

LES CRESTES DE MONTPEDRÓ - SANT SALVADOR DE CASTELLONROI

Avui he anat a fer la cresta que puja a l’ermita de Sant Salvador de Castellonroi en solitari. M’he quedat encisat de trescar-la. És una meravella a tocar de casa i que desconeixia. No serà la primera vegada que la faré doncs penso portar als companys, no m'agrada quedar els tresors per a mi sol...
La seva dificultat per un excursionista experimentat és baixa però crec que per una persona que no està avesada a trescar per la roca li pot comprometre una mica. L’avantatge d’aquesta cresta és que no hi ha verticalitat, i és un plaer grimpar per roques i roques. Hi ha algun pas prou entretingut i on cal anar amb curar. Us agradarà. Travessa curta però ingeniosa.
Característiques tècniques:
Valoració: Excursió ideal per combinar trescar amb grimpar.
Dificultat: Mitja alta.
Distància: 6,5 km.
Desnivell: 350 metres
Temps: 2 hores 22 minuts
Itinerari circular.
Aproximació:
En la carretera de Lleida a Vielha N-230 en el punt quilomètric 30,4 agafem la carretera vers la presa de Santa Anna.
0,3 km. Deixem el trencall de la dreta a la base de la central i anem al poblat, esquerra.

1,5 km. Aparco a la dreta. Per l'esquerra surt una pista que seguiré.

 Descripció de l’itinerari:
Segueixo la pista. Als 100 metres s’incorpora per la dreta el sender per on retornarem. Al fons veiem el poble de Castellonroi en la carena d'un tossal. A la nostra dreta el tossal del Montpedró que anem voltant.
9 min. Una fita indica un sender que va a buscar el sender que puja de Castellonroi. Poc evident la continuació. Anem per lo Solanet.
17 min. Arribo al fons d’un barranc. Agafem un trencall a la dreta. Passo per la vora d’una granja.
22 min. Per la dreta surt un ramal. És el que sender que des de Castellonroi puja a l’ermita.
min. Ens incorporem a una pista més important. Davant tenim la torre Buiret que, dia a dia, es va ensorrant. Anem a la dreta.
28 min. En un revolt deixem la pista i agafem un camí carreter que s’endinsa en una planta d’oliveres. Vaig al fons del camp i agafo un sender que surt per l’esquerra. Arribo al fons del barranc i m’enfilo per la carena. Veig una mica de sender que m’indica que vaig per la direcció correcta. Inici: Coordenades UTM: 31T  x=296562  y=4639713
34 min. Primera dificultat seriosa de la cresta. Hi ha una fissura que hem de resseguir. Potser hi ha alguna altra solució però aquesta és més elegant. Coordenades UTM:31T  x=296604  y=4639664
A mesura que anem pujant van augmentat la dificultat. Cal emprar les mans per superar algun pas que no passa d’una dificultat que en escalada no sobrepassa el II+. Són passos poc mantinguts. En la part mitja trobem marques blaves que ens ajuden a resseguir el recorregut.
Hi ha algun punt on la cresta esdevé aèria i cal anar sortejant diferents blocs.
56 min. Arribem a un diedre d’uns 3 metres que ens exigeix pujar amb fermesa. Dificultat III+.
Coordenades UTM: 31T  x=296781  y=4639549
1 h 03 min. Hi ha un mur d’uns 10 metres, de ben segur el tram més mantingut, per on hem de trescar però presenta nombroses preses. Coordenades UTM: 31T  x=296821  y=4639514
 La Cresta ara esdevé més planera i sense gaire dificultat. Superat un monticle veiem al fons l’ermita de Sant Salvador.
1 h 32 min. Per l’esquerra puja el camí tradicional a l’ermita. Uns metres més amunt hi ha uns pals que són les restes d’uns cables que es van emprar per arranjar l’ermita.
1 h 43 min. Arribem a l’ermita de Sant Salvador de Castellonroi. La muntanya també és coneguda amb el nom de Montpedró (667 m.). Antigament havia hagut un castell que controlava tota la contrada. Podem veure l’embassament de Santa Anna, el Pla de Lleida (diuen que els dies clars des d’aquí dalt es pot albirar el campanar de la Seu Vella), el Montsec d’Ares i d’Estall, els Picons, Montdevi.... Hi ha un plafó orientatiu.
Baixo per camí del Iogui que fou un noi que es va dedicar a arranjar aquest sender que descendeix pel vessant sud-est de la muntanya.
1 h. 46 min. Per l’esquerra marxa el sender del Benseny que baixa originalment pel vessant nord de la muntanya.
1 h 53 min. Indret costerut que ens obliga a desgrimpar fent anar les mans. Coordenades UTM:31T  x=297761  y=4638643
2 h 04 min. Per la dreta marxa el camí de del Benseny. Continuem recte avall.
2 h 11 min. Arribem al fons de la muntanya. El camí es bifurca. Anem a la dreta. Trencall a l’esquerra que ens surt a la pista d’anada.
2 h 22 min. Arribem a l’aparcament completant la volta a la muntanya.
Per obtenir el track de la sortida:


Powered by Wikiloc


Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…