Passa al contingut principal

RUTA DELS MAQUIS. 4a ETAPA: NOCTURNA DE ESTOPINYA A LLUÇARS

Si llegiu aquest blog, ja sabreu que estem fent una ruta seguint les passes dels maquis per les Terres de Ponent.
1a etapa: El dia 28 d'abril de 2019 vam anar de Sucs a Bassanova (Almenar).
2a etapa: El dia 19 de maig de 2019 vam anar de la Bassanova (Almenar) a Baldellou.
3a etapa: El dia 2 de juny de 2019 vam anar de Baldellou a Estopinyà.
Però en aquesta darrera etapa ens va fer molta calor. Algú va tenir la brillant pensada de fer la següent ruta de nit. La idea era, si més no, original, encara que ha comportat que no veiéssim res de paisatge i fóssim una mica esclaus del GPS.
Val a dir que ha suposat un canvi d'horari molt bèstia doncs hem hagut de caminar tota la nit i en arribar a Lluças tenia molt son i el sol començava a apretar. A les 9 h volia dinar...(una mena de jet lag).
Ja veieu... però una aventura diferent.
Característiques tècniques:
Caldria diferenciar dues parts: D'Estopinyà a Tolva que es fa per pista i resulta molt interessant per conèixer els llogarrets de la contrada mentre que de Tolva a Lluças té un marcat esperit d'aventura.
Dificultat: Estopinyà - Tolva: Fàcil (sols la dificultat de la llargada) mentre que de Tolva a Lluças: Reservada a aventurers.
Distància: 26,6  km
Desnivell: +700 metres - 400 metres.
Temps: 6 hores 33 minuts comptant les parades.
Itinerari linial.
Descripció de l'itinerari:
(El GPS no m'ha aguardat el track que he fet mentre caminava per la qual cosa posaré la distància en lloc del temps).
Sortim d'Estopinyà de davant del bar per la carretera d'accés per on hem arribat.
0,65 km. Deixem a la dreta la carretera que puja a la mina.
0,7 km. Agafem una pista que surt a la dreta.
3,3 km. Bifurcació anem a l'esquerra.
4,8 km. Ens incorporem a una altra pista (que vé  del llac endorreic d'Estana) i anem a la dreta.
5,9 km. Casserres del Castell (689 m.). En Lluís Colomes ens explica que el poble està totalment destruït perquè en fer l'embassament de Canelles van comprar totes les terres i les cases. FECSA es va dedicar a fer malbé totes les cases (per no ser reocupades) i els militars també en van fer pràctiques.Llàstima.
Seguim una pista que en un primer moment no és gaire evident. Baixa decididament.
8 km. Arribem al fons del barranc de Guart (526 m.). Primer travessem el barranc de Reboll i continuem per la plana de la barrancada.
En travessar el de Guart baixa una mica amb aigua i hem de passar per unes pedres que ens obliguen a fer equilibris (9,5 km.).
Tirem a la dreta, abandonant el torrent de Guart i agafem el de Cajigar.
11,1 km. Anteza (572 m.). El poble està dormit. Només els gossos borden el pas dels maquis moderns. Agafem la carretera cap a Ciscar.
12 km. Abans del poble agafem la pista que va per la barrancada.  Fem un mos en la llera pedregosa. Hi ha un moment que fa un fred que pela, i pensa que venim de nit per no passar calor i ara estem geladets...
13,6 km. Se'ns incorpora el GR-18 que baixa de Ciscar. Anirem fins a Tolva seguint les marques blanques i vermelles.
14,2 km. Estem davant del Congost del Cajigar. La pista gira a l'esquerra i començar a remuntar.
17,7 km. Sortim a la carretera N-230 a la Val d'Aran. Anem a la dreta.
18,3 km. Trencall a la dreta cap a Tolva (690 m.) per on anava la carretera vella.
18,8 km. Es fa dos grups. Uns maquis ja es queden aquí - on els recollirà el Soci de Juneda - i la resta decideix aprofitar el dia i pujar a Lluçars.
Tirem per un carrer que travessa la carretera vella i continua amunt.
19 km. Travessem la carretera i pugem per un camí asfaltat que aviat esdevé un camí de terra.
20,7 km. Masia de Corona (764 m.) de grans dimensions.Continuem amunt.
21,2 km. No ho veiem clar però per la dreta surt un camí. Tram poc evident. Anem pel carrascal de l'Arnero.
22,5 km. Agafem un sender gens evident que anem seguint intuïtivament.
22,9 km. El sender està totalment perdut. Ara ens cal baixar al barranc de la Cova i després pujar amunt per un coster entre carrasques fins arribar a la carena.
23,4 km. Assolim una carena per on passa un tallafocs (877 m.). En l'altre vessant surt una pista molt evident que anirem seguint sense cap tipus de dubtes.
26,6 km. Sortim a la carretera vella Lluçars i tirem a la dreta per sortir a la nova (Hu-9321). Per evitar problemes de transport i tocar la moral dels companys que ens donen suport automobilístic decidim baixar per la carretera.
29,9 km. Em recullen.Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…