Passa al contingut principal

NOU NIU DE METRALLADORES A LES COMPORTES DE LLEIDA

En Diego Arànega del diari La Mañana em fa un whassap dient-me que ha localitzat un nou niu de metralladores. Em puja l'adrenalina. Quedem per anar a ver-ho.
La Sra. Dolors Comes ha tingut el detall de comunicar al Diego que es veu un niu de metralladores a la zona de les Comportes. Resulta que Endesa ha hagut de reparar una torre elèctrica i per fer-ho han hagut de netejar un tram del canyissar que hi ha a la llera del riu. Casualment han netejat un niu prou ben conservat que havia en el camí obert cap a la pilona. La descobert és molt interessant.
Feia temps que algun de la partida de Granyena m'ho havia comunicar de l'existència d'aquest vestigi. Havia passat per la vora de la carretera mirant cap aquella selva però no havia localitzat res. És una zona de vegetació esponerosa. Gràcies a la sensibilitat de la Sr. Dolors ara el podrem incloure al llistat d'elements a protegir per la Paeria. Igual que Endesa ha salvat les restes les podria haver destruït.
De fet sembla ser que quan fa uns 20 anys i van fer la carretera nova, en un pont, es van carregar un altre niu. Encara que no està confirmat. Podria haver un altre vestigi soterrat entre les canyes.
Us explico breument la localització:
Agafem el camí en direcció a Granyena. Passem el pont sobre el canal de Serós. Al costat tenim les comportes del canal. Seguim la carretera 350 metres i a l'esquerra, darrera d'un mur hi ha el búnquer. Ara està descobert de canyes però no així fa unes setmanes.
Estava format per dues espitlleres encarades cap a la clamor de les Canals. L'entrada era pel costat del mur però ara no es pot entrar ja que està colgat de canyes i terra. Es pot entrar per una espitllera. Per accedir-hi cal una escala per saltar el mur de formigó.
Coordenades UTM: 31T 304050 - 4610430 alt 148 m


Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…