Passa al contingut principal

TRESCANT PEL QANAT DE LA MINA DE VERGÓS

Per entendre aquesta entrada haureu de llegir l'anterior PREPARANT LA SORTIDA DE SANT GUIM DE FREIXENET A CERVERA  on explico el repte personal d'en Feliu Izard que vol organitzar una sortida per difondre un dels secrets millor guardats de les terres segarrenques i que en Feliu està traient a l'exterior: La mina que portava l'aigua a l'estació de Cervera....
L'altre dia ens vam quedar a l'era del Reig (3 h.) i vam abandonar el misteriós traçat de la mina amb un darrer pericó per anar a dinar a les Oluges.
Vam tornar a l'era i vam continuar buscant i buscant en mig de la boira. Sols és qüestió de mantenir el nivell (566 m.) i passar pels camps de blat que encara està molt petit. Val a dir que arribo a donar tres tombs a la muntanya. Els temps seran aproximats ja que vaig arribar a marejar el GPS.

Revolto la vallada que puja al mas del Suau (Clot del Raïc).
3 h 20 min Passo per sobre del bosc de Morros que és un curiós reducte de vegetació natural.
Una mica més enllà hi ha trobem la cabana del Morros que és una construcció ben curiosa. La mina havia d'anar una mica més enllà. Anem seguint els camps per un nivell intermig (Costes Roges.
Estem buscant l'entrada d'una mica que travessava la serreta que tenim davant. No tenim sort.
Voltem la muntanyeta mantenint alçada aprofitant una pista. Som conscient que anem per sota del nivell de la mina.
3 h 42 min. Arribo a la pista que davalla del Mas del Suau a les Oluges. He anat un tram sense sender definit. Tiro per la pista amunt.
3 h 47 min Trobem a un pericó a l'esquerra del camí. Coordenades UTM: 31T  x=360601  y=4616187. Ens serveix de punt d'indicació per resseguir un corriol esborradís que anem seguint mantenint la cota fins trobar prop d'un pi...
3 h 52 min La sortida de la mina que travessva la serreta. Una autèntica troballa.
Coordenades: 31T  x=360566  y=4616337. Estem a 540 metres. Hem perdut només 26 metres des de l'era.
Tornem a la pista (pericó anterior) i saltem al camp i anem traçat una gran línia mantenint alçada. Travessem el camí de Juliverdes (3 h 55 min) i continuem la diagonal.
4 h 07 min Sortim al camí de les Capçades. Girem a l'esquerra una cinquantena de metres.
Arribem al gran dipòsit que suposa un gran canvi a la nostra estratègia. És tracta d'un gran edifici. Jo diria que a la dreta hi ha un antic pericó. El dipòsit està tancat però puc fer algunes fotos de l'interior i veig que hi ha diferents canals (entre 3 i 4) Gosaria a dir que un ve de la nostra mina, un altre va a les Oluges i un altra a Cervera. Coordenades: 31T  x=360080  y=4616473
Això continuarà... mentre nosaltres anem a dinar al restaurant de les Oluges.


Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…