PREPARANT LA SORTIDA DE SANT GUIM DE FREIXENET A LES OLUGES


En Feliu m'anima a presentar-me les seves investigacions al voltant de la conducció d'aigua de Freixenet - Vergós-Guerrejat a l'estació de ferrocarril de Cervera. Volem portar una sortida col·lectiva de Sant Guim a Cervera (o Oluges) properament i l'hem de preparar bé. En Feliu hi ha anat molts cops i millorar el recorregut per trobar l'antiga mina. Ja hi vaig estar en una primera ocasió (aqui) a partir de la neteja del camí que hi vam fer (aquí).
Descripció de l'itinerari:
 Agafem el tren fins l'estació de Sant Guim de Freixenet. Curiós el nom. Penseu que aquest indret fins l'any 1850 no existia. Havien de fer una estació propera a Sant Guim (ara vell) i Freixenet. Van decidir una estació amb el nom dels dos indrets i ara els dos nuclis inicials romanen pràcticament deshabitats enfront de l'estació de trens que ha pres força.
Sortim per la carretera en direcció a Freixenet - Les Oluges.
6 min Deixem la carretera que gira a la dreta. Nosaltres sortim recte. Hi ha un cartell que ens indica una ruta de les dues valls.
14 min Bifurcació de camins. L'altre vegada vaig anar per la dreta i em vaig quedar tallat enmig d'uns camps. Anem per l'esquerra (camí principal).
22 min Bifurcació. Anirem per la dreta però continuo momentàniament per l'esquerra.
26 min  Arribem a Sant Guim Vell on hi ha el Convent que es tracta d'un bell edifici amb un estat ruïnós. Té una façana d'una trentena de metres. És un convent dels jesuïtes.Llàstima que si no es fa res anirà caient inexorablement. Entenc que mantenir un edifici com aquest ha de costar molts diners però no podem deixar caure un patrimoni com aquest...
Sembla que la gent del país ja s'ha mobilitzant anant a parlar amb el bisbat. No faré cap comentari...
29 min Tornem a la cruïlla que segueixo per l'esquerra. Estic en la part alta d'una vall que acabarà formant la riera de Freixenet. Veig el primer pou. D'aquí fins a la sortida de Freixenet en trobaré 13. L'aigua és vida.

45 min  Font de Freixent a l'entrada del llogarret de Freixenet. Anem per la riera. Observem els efectes de les darreres pluges que van arribar a ocupar tota la llera i en el pont inferior va passar uns 40 centímetres d'alçada. En Feliu s'emociona en veure una marca de ligneum (de fang) d'una riuada anterior, llastimosament no posa la data.
Anem tranquil·lament fotografiant els diferents pous.
53 min Sortim a la carretera però aviat agafem un trencall a l'esquerra.
Travessem la riera i albirem davant un antic molí que actualment sembla ser una casa particular.
Agafem una pista que surt per la dreta.
1 h 10 min Dipòsit i captació d'aigua de Montpalau. Anem albirant pous per la llera de la barrancada.
1 h 38 min Anem molt tranquils. Arribem al que seria l'entrada del qanat. Si voleu saber que és podeu mirar un diccionari o venir a la sortida que farem i que en Feliu explicarà. Tot lo bo es fa esperar. Coordenades UTM: 31T  x=364216  y=4613712
La gent de Montpalau neguen aquesta evidència però clar tothom té els seus interessos.
Sortim a la carretera a Montpalau.
Un cop a l'asfalt anem a la dreta.
1 h 40 min Agafem un trencall que surt a l'esquerra propera a la riera.
1 h 52 min Alerta. Deixem la pista i anem a la dreta, a buscar la llera propera. Aquí trobem el primer pericó del qanat de Freixenet. Punt molt interessant. Coordenades UTM: 31T  x=363796  y=4614269.
Proper trobem la resclosa del pantà que recollia l'aigua de la riera. Coordenades: 31T  x=363716  y=4614304
El pericó té una fondària aproximadament uns 5 metres. Impressionant.
Continuem per la pista.
2 h La pista queda tallada (incomprensiblement, algú s'ha quedat amb el camí). Ara ens cal una mica d'esperit d'aventura i baixo per una barrancada dreta. Cal grimpar una mica com podem.
2 h 08 min Arribo a la caseta de l'inici de la Mina. Coordenades UTM: 31T  x=363562  y=4614595
Ara la caseta està sense teulada i no puc entrar ja que hi ha tot d'esbarzers. No puc tornar a l'esquerra del barranc (per on va en Feliu) i pujo per la dreta, tipus port senglar. Amb menys aigua passaria per la llera.
2 h 15 min. Travesso la riera per una pista. Segueixo el torrent per uns trenta metres i trobo el sobreixidor de la mina. Coordenades UTM: 31T  x=363399  y=4614708
Com el torrent porta molta aigua no puc baixar pel fons del barranc. Pujo al camp del costat i tiro avall. Vaig trobant pous.
2 h 30 min Localitzo el primer sifó (petit aqüeducte) que supera una petita barrancada. Cobert de vegetació. Coordenades UTM: 31T  x=363069  y=4614792. Si tiro avall, enlloc de fer-ho amunt per localitzar el sifó, surto al camí que puja al poble de Vergós Guerrejat. Si pugem una mica amunt podem trobar un grafitti fet pels constructors del qanat que segons ha investigat en Feliu eren del Maresme.
Anem per l'esquerra de la vallada. Al costat de Vergós veiem tot d'horts. Si no baixes tanta aigua per la riera aniríem per l'altre costat.
2 h 36 min Sortim a una pista. Davant tenim la font Vella. Pugem una mica per la pista cap a la granja del Reïc. La mina hi passava per damunt ja que s'està allunyant del fondal.
Passada la granja i la masia del Frare trobem el segon sifò encara més envoltat de vegetació. Coordenades UTM: 31T  x=362412  y=4614869
2 h 41 min Deixem la pista i ens endinsem en un camp de blat. Ara encara està baix i no hi fem gaire mal.
2 h 49 min Pericó Coordenades UTM: 31T  x=361779  y=4615187. En Feliu ha localitzat un mapa de la construcció de la mina i segons aquesta informació seria el pericó núm 11.
Si us fixe, podeu veure el pericó núm 13.
2 h 59 min Pericó núm 12 que resta amagat en la fondalada. Està tancat però mirem d'obrir-lo amb cura. El nivell de l'aigua sorprenentment està molt proper. Vasos comunicants. Coordenades UTM: 31T  x=361577  y=4615581
Per pujar al 13 caldrà superar algunes espones en pla porc senglar.
3 h Arribem al pericó núm 13.Coordenades UTM: 31T  x=361466  y=4615746. Estem en l'antiga era del Reïc. Decidim no continuar el nostre camí a Cervera ja que no arribaríem a temps per agafar el tren de Cervera i decidim anar cap a les Oluges on dinarem i en Joan Ramon Botet ens aproparà a l'estació.
3 h 07 min Sortim a una pista per on puja el GR 7 de Montfalcó Murallat a mas Suaua. Baixem cap a la riera.
3 h 09 min Estem al fons del barranc i agafem una pista a l'esquerra.
3 h 25 min Travessem per sota la carretera de l'Eix.
3 h 30 min Sortim a la carretera vella a les Oluges. Anem a l'esquerra.
3 h 36 min Restaurant de l'Eix on acabem l'excursió.


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada