Passa al contingut principal

CERCANT INDICIS DE LA GUERRA CIVIL A VALLFOGONA DE BALAGUER

Estic mig endormiscat preparant-me per la migdiada al sofà quan em truca en Joan Oms. Em proposa anar a veure uns vestigis de la Guerra Civil que té localitzats al voltant del seu poble, Vallfogona de Balaguer. No puc deixar d'aprofitar l'ocasió.
Quedem a la benzinera del seu poble.
Niu de metralladores de Vallfogona:
La primera fita que ens marquem és anar al niu de metralladores que hi ha davant de la industria de SECANIM - SAU. Per explicar com s'hi arriba és una mica complicat així que prefereixo penjar el croquis del camí que vam fer.
Coordenades UTM: 31T  x=317079  y=4623471
Té el sostre ensorrat, segurament volat per traure'n les bigues de ferro que el composaven. De fet és veu unes lletres que crec que és el contramotlle d'una biga que va quedar gravat al ciment. S'observe els trossos de sostre dins de l'estructura del niu de metralladores. Té una espitllera prou ampla encarada vers el Cap de Pont de Balaguer, concretament cap a Vallfogona per la qual cosa podem deduir fàcilment que es tracta d'una edificació republicana. Pel costat hi ha la porta d'accés que encara es pot veure.
Tot el conjunt està cobert d'herba i de terra. Ens plantegem que caldria fer una acció de neteja del niu de metralladores. En podem parlar. El primer que cal fer és parlar amb el propietari. Tasca que farà en Joan.
 Impactes de bala al carrer Pau Casals:
Travessem la Sèquia segona del canal d'Urgell que feia de front en aquesta esplanada i arribem al poble de Vallfogona. Anem al carrer Pau Casals fins on arribava el poble en els anys de la Guerra Civil. Ara davant hi ha nombroses construccions que ens costa copsar aquesta idea. En el començament del carrer encara queda una tàpia. Coordenades UTM: 31T  x=318287  y=4624493. Encara es poden veure algunes baines clavades en la paret. Sembla ser que n'havia hagut força més.
Després ens anem a fer un tomb per la Sèquia segona del Canal d'Urgell doncs el Joan Oms recordava de petit haver jugat en un niu de metralladora per la banqueta. Vam buscar per si trobàvem algun fragment però no vam tenir sort. Caldrà preguntar pel país pers i podem localitzar la situació.
Impactes de bala de la torre del Comú o del Trueno:
Ens situem en la torre del Comú, que en Pol Galitó denomina del Trueno. L'atzar fa que estigui davant per davant de les bales que hem trobat al carrer Pau Casals. Però allí estavem en les posicions fascistes i ara estem en les posicions republicanes. En la paret també localitzem impactes.
coordenades UTM: 31T  x=318153  y=4623437
En la paret localitzem un parell de bales encastades en la paret. Hi ha un rebossat nou que impedeix veure més impactes. Abans la paret estava farcida d'impactes.
El Pedrís:
En un extrem del Cap de Pont de Balaguer es trobava el llogarret del Pedrís. Aquí també va haver importants combats els dies del 22 de maig de 1938, poder no tant dramàtics com al Merengue o el Morinyol ( a 2 km de distància).
Només hi resta algunes pedres de l'ermita vella del Pedrís. S'ha edificat a la vora una esglesiola amb un gust, si més no, molt discutible.
Com arribar-hi?
El millor és agafar la carretera C-58 de Balaguer a Tàrrega i en el km 139,6 agafem un trencall a la dreta (venint de Balaguer) i arribem a la Masia del Morros.
Als 0,2 km arribem a una bifurcació. Com el primer que volem visitar és l'esglesiola del Pedrís anem a la dreta.
0,7 km Cementiri del Pedrís. Només una tàpia ens recorda la funcionalitat d'aquest tancat. En el seu interior trobem alguna creu. Ens van dir que els cossos dels combats de la Guerra Civil foren traslladats al Valle de los Caidos.
0,9 km Ermita del Pedrís. Hi ha un faristiol del Memorial Democràtic de Catalunya que ens explica detalls de com estava situat el front. Al costat hi ha les restes de l'ermita vella. Coordenades UTM: 31T  x=322266  y=4625918
Impactes de cal Marçal:
Tornem a la cruïlla anterior (1,6 km.) on hi ha cal Pinxo. Agafem un camí carreter que surt del costat.
1,9 km. Voltem la casa que és del segle XVIII però tristament caure a terra, i tots ens penedirem llavors, en el vessant a ponent hi ha un gran infinitat d'impactes de bala que correspondrien a l'avançament dels republicans sobre aquest sector. També és veu algun impacte al costat meridional. La part baixa està també rebossada i tapa força impactes.
Vam caminar cap al nord i vam trobar una petita cova que podria correspondre a un petit refugi republicà encara que tot el terreny està molt modificat. Hi ha un altre indret que sembla que podria correspondre a una altra indret colgat de terra.
Les coordenades UTM del refugi seria: 31T  x=323192  y=4626261

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…