Passa al contingut principal

NOU GRUP DE NATURA DEL CEL: CAMI DE RIBERA DE LES FRANQUESES


Avui ens hem reunit una colla d'amics i hem fet la primera sortida del que vol ser el GRUP DE NATURA DEL CENTRE EXCURSIONISTA DE LLEIDA La veritat és que avui no érem gaires però la quantitat ha quedat superada per la qualitat.
La nostra primera fita ha estat el camí de ribera que va des del Monestir de les Franqueses fina a l'entrada de Balaguer. Ha estat una descoberta excepcional. M'ha sorprès que em pogués sorprendre un camí de ribera, però era bellament bell.
En acabar la passejada hem decidit que la propera setmana tornem a fer el camí de Ribera de Balaguer i descobrirem els racons amagats de la capital de la Noguera amb un guia local. Bestial.
Característiques:
Recorregut que ens permet descobrir una bella raconada que va pel marge del riu. Molt interessant encara que la tornada la fem per asfalt.
Dificultat: Baixa.
Desnivell:  Inapreciable.
Distància: 8,2  km.
Temps: 3 h
Itinerari circular
DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI:
Hem començat el recorregut al convent de les Franqueses. La forma més fàcil d'arribar-hi des de Lleida és agafar la C-12. Agafar l'entrada a Balaguer en el km 164,5. En la primera rotonda ja trobareu un cartell que us informa que a la dreta hi ha un trencall cap al convent de les Franqueses.
Als 300 metres fareu cap a una carretera local. Aneu a la dreta.
Al 1 km des de la rotonda agafem un trencall a l'esquerra.
1,6 km Aparcament de Les Franqueses on comencem l'excursió. Coordenades UTM: 31T  x=316308  y=4625033
El convent de les Franceses és un edifici molt modificat del segle XII que funcionà seguint l'ordre del Cister que procedien de l'establiment de Vallbona de les monges.
Però nosaltres no ens vam recrear tant les belleses de l'edifici sinó que vam buscar indicis de la Guerra Civil que guarden oblidats els seus murs.
En la façana principal vam veure impactes, alguns tapats, que podrien correspondre als impactes d'una metralladora, encara que algú va suggerir un possible afusellament. Vosaltres mateixos.
Si esteu atents podeu trobar un bala incrustada en la paret i en l'absis l'impacte d'un obús. Els impactes no som capaços de datar-los encara que estem molt a la vora del front del Segre i podrien correspondre a una ofensiva republicana (hi ha trets a les tres parets properes al riu) o una ocupació franquista del monument a l'abril del 38. Ja teniu camp obert a noves suposicions...
Cap al riu comença un parc amb un fotimer de cartells informatius. Hi ha una mica de tot. Penso que hi ha bona voluntat però crec que sobra informació: Els millors poemes catalans, informació sobre la sardana, explicació dels rodolins catalans (no us els acabareu...).
0,3 km Font.
Aquí comença un itinerari botànic amb informació de plantes que ja ens va prou bé per la feina que anem a fer.
0,6 km Bifurcació de camins. Agafem el sender de la dreta que ens duu arran del riu Segre. No sempre es pot fer aquest sender ja que hi ha moments que l'aigua anega aquest contorn. No fa gaires dies que el riu va abandonar aquest tram de la seva llera.
Hi ha un tram amb pedres polides per l'aigua veritablement impressionant, bonic. En Pau ens explica infinitat de detalls que ens ajuden a comprendre l'entorn natural.
0,8 km El nostre corriol es va complicant. Mirem d'anar una mica arran de la llera però el pas queda tallat. Per l'esquerra surt un corriol.
1 km Ens afegim al camí que hem deixat a l'esquerra.
1,3 km Sortim a una clariana abandonant l'esponerós camí de ribera momentàniament.
Observo que davant hi ha una ma`quina que està obrint un nou sender en un nivell inferior, arran de l'aigua que enllaçarà al corriol que prendrem després però ara hem d'agafar un camí més elevat que ens duu a la carretera que ve de Balaguer per on passen vehicles.
Seguim la carretera amb cura.
1,7 km A la dreta surt un corriol que en retorna a tocar del riu Segre.
El bosc de ribera aquí és més obert i no tan impressionant com en el tram anterior.
3,2 km Passem arran d'una casa prou gran amb una tanca.
4,5 km Davant tenim un mur que era un antic embarcador on lligaven els rais dels raiers. Ara està totalment colgat d'herbassar.
El camí gira decididament a l'esquerra i abandonem la llera del riu i el bosc de ribera.
4,6 km Carretera a Balaguer. El camí marxa a l'esquerra però creuem la carretera i agafem un carrerany darrera d'una figuera.
4,67 km Arribem a la sèquia del Cup on trobem una sènia monumental. La funció de les sènies - d'origen àrab - permetien pujar l'aigua de nivel i regar camps superiors. Té una alçada d'uns 5 metres. El seu estat de conservació és una mica precari. Alguns dels plafons que han posat al voltant del convent de les Franqueses el podien posar aquí i informar-nos sobre aquest aparell tan singular. Perdoneu però algú ho havia de dir.
Retornem a la pista de terra on hem sortit a la carretera.
4,8 km Agafem un camí de terra a l'esquerra. Hi ha cartells d'una ruta amb btt que va seguint enllaçant les estacions del tren.
5,2 km Sortim a la carretera asfaltada que va de Balaguer al Monestir.
5,6 km Deixem a la dreta les instal·lacions agràries d'en Pàmies.
7,2 km Tram d'afalt que hem fet a l'anada.
7,4 km El camí d'anada va per l'esquerra. Continuem per l'asfalt.
8,2 km Arribem a l'aparcament del Monestir de les Franqueses on hem començat el recorregut.
Per obtenir el track (de Josep Lluís Ruiz):


Powered by Wikiloc


Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…