Passa al contingut principal

TOUR DEL MONTBLANC (3): COL DE LA CROIX DU BONHOMME - REFUGI ELISABETTA

El perfil de l'etapa d'avui vindria a ser una mena de M majúscula gegant, així que preparem-nos per anar pujant i baixant ...
Sortim del refugi del Col de la Croix du Bonhomme vers el coll homònim.
5 min. Col de la Croix du Bonhomme per on vam passar ahir al pujar de Contamines.
40 min. Col des Fours (2665 m.) que deu de ser el punt més alt en el vessant sud de la travessa. Aquí tenim ocasió de fer un parell d'alternatives molt recomanables, especialment la Tete Nord des Fours.
Des del coll, on hi ha alguna congesta de neu, anem a l'esquerra sortejant algun blog de pedra de tartera fins trobar un sender que ens duu al cim.
1 h Tete Nord des Fours (2756 m.) amb una taula d'orientació amb un bon reguitzell de muntanyes però he de reconèixer que la majoria no les conec ni em sonen. És un dels encants d'anar a la muntanya a llocs desconeguts i t'adones que no saps res. Ascensió molt recomanable.
En un quart d'hora torno a estar al col des Fours i mentre ve el Paulino de la Tete Nord, jo puc anar a fer el Tete Sud que és menys rellevant. Està situat davant mateix del coll.
Cal evitar un tram més dret per la dreta - no cal partir doncs ens hi porta un senderó - i cal fer una petita grimpada on cal anar amb compte, com no porto motxilla es va molt bé.
1 h 25 min. Tete Sud des Fours (2707 m.). En el cim hi ha una gran fita i pujant he vist alguna resta de construcció que em fa pensar en l'emplaçament del batalló 22 de zapadors. També hi ha un tub metal·lic molt gran soterrat. En una esgarrapada baixa de nou al coll on ens esperem.
Els primers trams de descens del col des Fours són ferms fins una granja on trobem ja la pista i la baixada és més planera. Al final acabem fent drecera pel migs dels prats.
3 h Ville des Glaciers (1803 m.) on arriba una navetta de linia regular i hi ha molt moviment de gent. També trobem la tradicional granja que ven formatge artesà. Estem situats al fons d'una vall. Travessem el riu i comencem la pujada vers el refugi des Montets.
Anem per una pista amb la circulació restringida.
3 h 20 min. Trencall a l'esquerra vers el refugi des Montets. Nosaltres anem per la dreta començant la darrera pujada del dia. Trobem un grupet de ciclistes catalans que fan el Tour en BTT en direcció contrària a la nostra.
La pujada traça unes fermes ziga-zagues ascendents.
4 h 45 min. Col de la Seigne (2516 m.) on abandonem França i entrem a Itàlia encara que sentim parlar més la llengua gala que la xurra. Davant nostre s'obre una gran vall que veurem durant tota la travessa per terres italianes.
A la baixada trobem un centre d'interpretació de la muntanya on tenen una maqueta del massís del Montblanc on ens recreem mirant la nostra travessa. Al centre hi ha una noia molt amable que ens recorda el tarannà de les dones italianes enfront del tracte fred de les franceses.
A l'esquerra tenim les Piràmides Calcàries que són dues xiroies agulles que atrauen la meva mirada.
5 h 10 min. Arribem a una mena de coll. Ara ens falta un darrera tirapits - no esperat - que ens durà fins al refugi.
5 h 15 min. Refugi Elisabetta (2193 m.) que ara està farcit de turistes i excursionistes d'un dia.
Desnivell: 1000 m. - 1300 m.
Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…