Passa al contingut principal

TOUR DEL MONTBLANC (8(: TRIENT - TRE LE CHAMP

Avui ens toca tornar a entrar a França i sortir de Suïssa pel col de la Balme. El problema és que dalt farà molt fred i jo, de primer, no em tapo. Vull fer-me el matxote però vaig agafar un mal estar al cos (o va ser algun menjar, o va ser una passa que rondava pel grup) però el dia següent em vaig trobar molt malament. No avancem, però, esdevinemts.
A la sortida de Trient hi ha un cartell que indica les dues formes de pujar al col de la Balme. Per on anem nosaltres són dues hores però per la dreta són cinc. En Paulino no es dona compte del cartell i va per la dreta però com ell és un vehicle toterreny no té cap problema...
Ahir a Trient ens vam trobar amb un senyor que feia trenta anys que havia emigrat d'Extremadura a Suïssa. Se'l veia feliç cuidant els seus nets i el seu hort que ens va ensenyar amb orgull. Ens va arribar a convidar a fer una cervesa a casa seva ... mantenia el to mediterrani en mig de les muntanyes alpines.
Travessem el poble de Trient per la vora del riu i després el llogarret de Peuly. Llavors agafem una pista que aviat esdevé un sender costerut que va dibuixant ziga-zagues jolives enmig del bosc.
En sortir del bosc tracem una llarga diagonal a la dreta que ens situa per sota del coll encara que no l'arribo a veure doncs hi ha boira.
50 min. Bordes que deixem sota del camí que torna a traçar ziga-zagues.
2 h 15 min. Cruïlla de camins. Per la dreta hauria de pujar el Paulino. El Tour del Montblanc va recte però és millor anar a l'esquerra.
2 h 18 min. Col de la Balma (2202 m.) on hi ha un bucòlic bar de muntanya. Ara entrem a França i abandonem Suïssa. Alerta en el bar hi ha una padrina, menuda, però amb fort caràcter. Com fa molt de fred tothom vol prendre alguna cosa calenta però com ella no hi dona l'abast tracta la gent a vaqueta.
Malgrat el mal temps decideixo anar a coronar els cims propers. Hauré de fer una bona practica del GPS doncs no s'hi veu res de res entre la boira, el vent i el fred. Primer pujo la Tete Balmé (2321 m.) i seguint la carena enllà pujo a la Croix de Fer (2345 m.) on segons el mapa hi ha molt bona panoràmica però avui no toca doncs només hi ha boira. Torno a passar pel pic de la Balme però baixo per una altra carena i faig una mica més de volta.
En total he estat una hora per fer el tomb pels cims. En bon temps no crec que hagués estat més de mig hora.
3 h 15 min. Col de la Balme. Prenc un xocolate calent.Com fa tant mal temps els companys/es decideixen baixar per una pista directa i només l'Agust i jo decidim continuar íntegrament el Tour.
Voregem la muntanya i entrem a unes pistes d'esquí per on davallem fins deixar la boira.
3 h 45 min Col de Possetes (1997 m.) on hi ha l'opció de baixar directament a Tre le Champ o pujar a les Aiguilletes de Possetes. Agafem l'opció que puja a la muntanya que va per la dreta. Anem seguint un llom carenenr.
4 h 15 min. Aiguilletes de Possetes (2201 m.) que constitueix un cim prou interessant amb una visió excepcional vers les Aiguelles de Mesure. Seguim la carena en el sentit oposat.
4 h 20 min. Cruïlla. Per l'esquerra baixa un sender cap a la Tour. Seguim per la carena. Hi ha algun tram molt bell. Hi ha força escales de fusta que ens ajuda a perdre alçada amb facilitat. A la dreta tenim el col des Montets.

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…