Passa al contingut principal

SIURANELLA: TERRITORI PERDUT PELS EXCURSIONISTES

He anat d'excursió pels vols de Siurana i crec que és un territori que hem perdut els excursionistes de sola de bota i que ens han pres els escaladors. Totes les parets estan plenes de parabolts. tothom escala i ens mira d'una forma estranya, com si estiguéssim fora de lloc. Potser és una sensació personal però que ve d'un escalador mediocre...
Fora percepcions personals la volta a la Siuranella pel grau de la Covassa és una meravella per les sensacions.
Característiques tècniques:
Valoració: Excursió molt interessant per descobrir país.
Dificultat: Moderada. Hi ha algun tram amb el sender no gaire evident. El grau de la Covassa requereix descendir una curta llastra.
Distància: 5,2 km.
Desnivell: 510 metres
Temps: 2 hores 32 minuts
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Aparco al km. 4,6 de la carretera que puja de Cornudella a Siurana en un petit espai per a dos vehicles. A l'esquerra a l'altre costat de l'asfalt hi ha un cartell que ens indica el sender. Baixada dreta que recórrer un camí tradicional ben empedrat.
3 min. Travesso el barranc de l'Estopinya (628 m.).
5 min. Davant del Pilar del Cargol, impressionant, abandono el sender i exploro dues agulles que van ser les primeres escalades que es van fer per la zona i que ara romanen oblidades pels escaladors moderns. Recorregut personal.
32 min. Retorno al camí principal, sota del Pilar del Cargol.
35 min. Bifurcació de camins. Per l'esquerra va el sender que davalla de la Siuranella per on tornarem nosaltres. Anem a la dreta.
44 min. Pas elevats que ens dona entrada al barranc de les Fontscaldes. Davant tenim la característica Olla.
47 min. Seguim una estreta feixa (a l'Olla) que queda tallada i hem de baixar a buscar el barranc.
52 min. Trobem una bassa i hem de saltar-hi dins per continuar per l'extrem.
53 min. Font Caldes, curiosa font que resta dins d'una caseta - segurament una captació d'aigua - dins hi ha un túnel que ens duu a la déu. Coordenades UTM: 31T  x=327058  y=4570350
De darrera de la font surt el camí que durant els primers metres està molt esbrossat. Cal anar amb cura per seguir-lo.
58 min. Bifurcació. Una fita m'indica un sender poc fressat a mà esquerra que seguiré.
 El sender costa de seguir i s'acaba perdent entre l'espessorall de  vegetació. Veig que hi ha un carrerany que tira amunt.
1 h 12 min. Arribo a una coveta d'uns tres metres de fondària. És un indret ben curiós. Retorno pel camí d'anada.
1 h 18 min. Torno a ser a la cruïlla que ara segueixo per la dreta.
1 h 22 min. Faig cap de nou al barranc que segueixo per la llera. Hi ha algun toll que tinc que voltar. En aquest tram trobo força fites.
1 h 29 min. Per l'esquerra surt un corriol que segueixo, abandonant el barranc.
Hi ha algun tram que no es veu gaire clar el carrerany, però no hi ha problema d'orientació doncs em dirigeixo cap a un marcat coll.
1 h 35 min. Surto a un camí més fressat amb marques blanques i verdes primer i després blanques i grogues.
1 h 38 min. Faig cap al coll de la Vaca (745 m.). Les marques blanques i grogues baixen cap al Grau Tallat mentre que les blanques i verdes van a l'esquerra cap al grau de la Covassa. Agafo aquesta darrera opció. Abans veig que hi ha un corriol que puja a una mena d'agulla que hi ha damunt del coll que es l'indret més alt de la contrada (766 m.). Hi pujo i baixo en 4 minuts, només cal fer una petita grimpada per assolir-lo, però té una panoràmica superba.
1 h 42 min. Retorno al camí al grau de la Covassa. Hi ha un cartell.
1 h 56 min. Inici del grau. Descens fort per un corriol entre cingles.
2 h 06 min. Arribem a la Covassa. Hi ha un feixa que ens permet fruir d'una bona visió de Siurana encinglerada. Tornem a la Covassa (com el seu nom indica es tracta d'una balma de grans dimensions). Hem d'agafar un sender que surt a la dreta que davalla per una llesca de roca. Es tracta del grau de la Covassa. Coordenades UTM: 31T  x=326731  y=4570083. Continuem davallant.
2 h 08 min. Enllacem amb el camí de Baix la Siuranella. Cartell. Anem a l'esquerra. Anem contornejant els espadats de la Siuranella (Cingles del Titi).
2 h 14 min. Un corriol davalla a la dreta a la carretera.
2 h 25 min. Passem per la vora de la font de l'Aubergada.
2 h 29 min. Travessem el barranc de les Fontscaldes. Remuntem per l'altre vessant.
2 h 32 min. Ens incorporem al camí d'anada que ara seguim en direcció contrària. Passem per sota del Pilar del Cargol.
2 h 35 min. Travesso el barranc d'Estopinyà i tiro amunt.
2 h 37 min. Surto a la carretera on he començat l'excursió.
Decideixo vorejar unes roques que tinc davant i anar a buscar l'agulla Maleïda que fou també una de les primeres escalades de la zona.
8 min Trobo una corda per on remunto un pas que hi ha entre les roques caigudes i l'agulla del Sable. Davallo i trobo l'agulla Maleïda separada de la del Sable. M'hi arribo a veure com comença (10 min.)
Miro com es puja i em torno (18 min.).

El track de la sortida el podeu obtenir:


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…