Passa al contingut principal

ARESTA AL CASTELL DE SANT SALVADOR DE CAMARASA

Davant de Camarasa, a l'altre costat del riu, hi ha el tossal de Sant Salvador on trobem les restes del castell homònim. Albirem des de Camarasa una aresta que puja decidida vers el cim. Té una orientació sud i és una línia ben bonica que m'atreia des de feia temps. Avui que tenia la tarda festa he decidit anar-hi.
És un terreny d'aventura on cal grimpar alguns passos i trescar sense camí però tinc la sensació d'haver fet un recorregut diferent i original.
La baixada la faig pel camí que descric en una excursió inèdita que ara ja està publicada en el llibre Excursions per la serra de Mont-roig i muntanyes veïnes.
Característiques tècniques:
Valoració: Recorregut aventurer, sense sender, cercant el millor pas. No portar pantalons curts.
Dificultat: Entre mitja-alta doncs hi ha passos on cal grimpar. La roca és millor del que pot semblar en un primer moment.
Distància: 5 km.
Desnivell: 310 metres
Temps: 2 hores
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
Aparco el cotxe a la vora del pont de l'Escalera en el km. 11 de la carreta que uneix Sant Llorenç de Montgai i Camarasa (LV_9047). Deixo la carretera i agafo un camí que surt abans del pont, a tocar de la paret del Pont. Aviat a mà esquerra veig una petita balma d'uns quatre metres de fondària.
8 min. Per l'esquerra s'incorpora un camí. És per on baixaré. Segueixo per la pista. Al fons podem albirar l'ermita de Sant Jordi en el cap de la serra. Després atalaiarem el poble de Camarasa a l'altra riba.
12 min. Deixo a mà esquerra l'entrada a una casa. Hi ha retolat el nom d'El Planell. De fet anem pel camí del Planell.
16 min. Bifurcacions de pistes. Deixem el camí i ens enfilem per unes plantes d'olivers abandonades. Pugem pels marges de pedra que han anat caient. Pugem per una feixeta que puja a l'esquerra de la roca.
Ens encarem vers la propera carena.
23 min. Sortim a la carena. A l'altre vessant hi ha la carena de la Cresta del Conill més altiva.
M'enfilo entre pedres que eviten la vegetació.
25 min La carena s'aplana i forma una mena de petit coll. Per la dreta marxa un sender que segurament va a una vella planta situada al centre de la paret. Em permetria aproximar-me al peu de la paret però vull pujar per l'aresta. Vaig a cercar la segona carena. Cal grimpar a l'entrada per accedir-hi. Coordenades UTM: 31T  x=323470  y=4638312
Hi ha algun tram més dret. La roca és conglomerada i a primer cop d'ull no es gaire de fiar però ha estat prou ferma. Més amunt serà roca calcària. Arribo a un petit mur (32 min.) on he de tornar a grimpar. Coordenades UTM: 31T  x=323427  y=4638344.
35 min. Arribem a una nova collada. Veiem davant una agulla. Ens anem enfilant per una nova aresta amb les mateixes condicions anteriors: grimpar entre blocs de pedra, ara calcària.Tota l'estona frueixo d'una excepcional visió sobre el poble de Camarasa.
43 min. Arribem a la suposada agulla que resulta ser un contrafort de la carena. Anem caminant fins una aresta que procedeix de la nostra esquerra. Pugem per una canal dreta, potser es tracta del pas més compromès que hem fet fins aquí.Coordenades: 31T  x=323263  y=4638433
Fins aquí la vegetació no havia arribat a molestar, encara que millor anar amb pantalons llargs, però ara les mates ens fan cercar el millor pas i pujar pels blocs.
58 min. L'aresta perd verticalitat i esdevé més planera. Anem caminant per les pedres.
1 h 02 min Pas estret que em recorda el pas de Mahoma de l'Aneto encara que reconec que li he posat molta imaginació.
1 h 08 min. Trobo dos blocs i decideixo passar entre un i l'altre encara que aquí com en altres llocs sempre puc buscar passos menys obligats. Tram espectacular. Davant tinc un altre bloc al que pujo, ja davant del castell. El pas més compromès de tota la travessa el tinc en baixar d'aquesta pedra. Encara que la podria vorejar. Enfront tinc el mur del castell i el camí d'ascens.
Arribo a la bretxa que hi ha sota del castell i passo al vessant est. Hi ha unes escales picades en la roca. Assoleixo les restes del castell (554 m. - 1 h 12 min). Visió excepcional sobre la serra de Mont-roig i la de Sant Jordi. Reprenc el camí de tornada. He de revoltar tot el castell i agafar un sender entre vegetació.
1 h 14 min. Em situo al coll que hi ha en el vessant oest del castell. Per la dreta hi ha el camí que puja al tossal de Sant Salvador. Feia uns anys no estava ni marcat i en canvi ara és molt evident.Segurament la publicació de la guia hi ha servit.
Baixo pel camí encara que el sol em dona de cara i no sempre és evident. Caldria fer un camí de muntanya?.
1 h 24 min. Cruïlla. A la dreta veig una fita que marca un camí que puja recte amunt. Per aquí em vaig enfilar fa anys i no havia enllaç amb el cim encara que potser caldrà tornar-hi a passar doncs cada vegada hi ha més gent i més corriols per la zona
1 h 32 min. Collada (407 m.). Al costat hi ha unes penyes amb una curiosa creu roja pintada. El sol em dona als ulls i m'enfilo al turó de la vora cercant el camí.
1 h 34 min Trobo restes d'unes trinxeres que devien correspondre a l'exèrcit franquista. El camí va per la dreta.Coordenades UTM: 31T  x=322705  y=4638434
1 h 41 min. Collada (345 m.). A la vora hi ha una cabana i la pista que puja al coll de l'Orenga. Agafo un camí que surt per l'esquerra. Quan hi vaig passar fa uns 4 anys era un corriol esborradís però ara és una autopista.
1 h 51 min. Passo per la vora de la cabana del Balaguer.
1 h 53 min. Surto al camí del Planell per on he passat en començar l'excursió.
2 h 01 min. Arribo al pont de l'Escalera on he començat la travessa.
Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…