Passa al contingut principal

CAMINADA PELS VESTIGIS DE LA BATALLA DE SERÒS


Amb motiu del 80 aniversari de la Batalla de Seròs, l’ajuntament de Seròs organitza una sèrie d’actes per commemorar aquesta data. Se’ns va convidar a participar en la commemoració i organitzem una caminada pels fronts de combat. El recorregut ja el vaig detallar (accés aquí).
Avui, malgrat la pluja, hem quedat al pont Vell. Érem prop d’un centenar de caminadors valents que s’enfrontarien contra el fang i l’amenaça de nous ruixats.
En el pont Vell en Pol Galitó ha fet una dissertació explicant-nos els enfrontaments que van succeir en aquest paratge que els republicans van abandonar sense volar el pont però que van voler recuperar amb el sacrifici de moltes vides que mai van aconseguir recuperar el pont.
Anem cap al Molí de la Llum on estava el comandament franquista que en aquesta ocasió podem veure per dins. Hi ha uns soldats que recreen la visita. Tot seguint anem al jaciment paleocristià de Bovalà. Aquí en Francecs Tusset ens explica les excavacions que es van fer i com desenterraven els cossos de soldats que estaven enterrats a la vora de les trinxeres que es van bastir per defensar el Cap de Pont de Seròs. Ens comenta que van trobar tot tipus de munició de
diferent calibratge i dels dos bandos. També va dir que en aquell temps que treballava aquí també ho feia a Vila Fortunatus de Fraga i li van comentar que allí havia soldats italians que de nit pujaven fins al cap de pont de Seròs a bastir defenses mentre que de dia descansaven en una casa que havia a Vila Fortunatus.
Sortim per l’esquerra, abandonant el front nacional, per anar entre fruiters que han modificat la fisonomia del paisatge per endinsar-nos en el front republicà. Pugem per la serra. En Jordi Ibars ens explica que a l’altre costat del barranc de Bobalà havia unes trinxeres de l’exèrcit legítim. En Manel, havia treballat en l’explanació de la finca que ara travessem i ens explica que havia força trinxeres que correspondrien als sollevats.
En un revolt del camí () ens indica que havia hagut una fossa i que ell havia trobat molts ossos.
Anem parlant, parlant i casi em salto els nius de metralladors del camp del Ros. Allí hi ha també soldats de recreació històrica que donen color a aquestes posicions ara republicanes. En Joan Ramon Gonzàlez ens explica les obres que es
van fer aquest estiu per condicionar el niu de metralladores. Ara baixem per la vall. En Manel, i algú més, em comenten que damunt d’un magatzem hi ha un niu de metralladores que fou llançat al talús i que encara es pot veure bolcat. Un dia d’aquest hauré d’anar a veure’l. Finalment arribem de nou al Molí de la Llum. Molts li hem dit al Gabriel Pena, alcalde de Seròs, que seria l’indret ideal per bastir-hi un espai museístic de la Batalla de Seròs.
Ja veieu una excursió molt interessant on tots hem pogut aprendre més detalls de la nostra absurda Guerra Civil.


Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…