CAMINADA POSANT LES STOLPERSTEINE DE LLEIDA

Hi ha dies que toquen fibra. Dissabte, va ser un d'aquests dies. Resulta que el 20 d'abril d'enguany vam posar la primera Stolpersteine a la ciutat de Lleida però l'escultor alemany Gunter Demning ens en va deixar 10 més. Per motius polítics (eleccions municipals) no vam poder posar-les. Vam decidir que fariem una caminada per anar-les posant.
I ahir va ser el dia. Aquestes stolpersteine es posaven en els domicilis on van viure els deportats als camps d'extermini nazis que encara tenien familiars vius i coneguts. Va ser impressionant sentir les declaracions de les famílies que recordaven la figura dels deportats. No em fa vergonya dir que vaig arribar a plorar en algun moment.
Deixeu-me explicar com anava la cosa.
Anàvem passant pels diferents domicilis i es posava la llamborda mentre un alumne de secundària llegia una petita biografia. Després si algun familiar volia deia unes paraules. Acte seguit la Montse Micuesa i el Pep Tort interpretaven una cançó (diferent en cada llamborda i relacionada amb la persona homenatjada) i en Pep comentava la peça. Gràcies Montse i Pep. De nou vareu demostrar-nos lo gran que sou. Al mateix moment la gent posava flors. El grup de Recuperació de la Memòria Històrica del CEL vam comprar 20 ramets amb les flors republicanes i les anavem posant a les llambordes. Tot un detall.
Penseu que dissabte, vam tenir 43º de temperatura. Ja veieu menys fred vam tenir de tot. A la caminada va assistir molta gent especialment per les stolpersteine centrals on movíem més de 150 persones.
Com sóc excursionista vaig apuntar-me al meu GPS el recorregut que ara us penjaré i us comentaré per si algun dia voleu fer el tomb.
Descripció del recorregut:

La primera llamborda és tot un repte excursionista. Hem d'arribar a la torre dels Barbarroja. Espero saber-ho explicar bé.
Agafeu el camí de Montcada. Si, home si, el que passa pel tanatori i per davant de l'escola Espiga.
2 km cap a l'horta de Lleida.
Trencall a l'esquerra.
2,5 km. Travesseu un canal de rec.
2,9 km. Trencall. Anem a la dreta.
3 km. Arribeu a la torre de Barbarroja. Si us presenteu educadament segurament us permetrant arribar a l'entrada de la casa on trobareu la stolpersteine dedicada a la figura d'en Peret Barbarroja. Potser és més fàcil si us poso les coordenades UTM: 31T  x=299349  y=4613829.
Ara anem al carrer Martí Gralla. No sabeu on és? Aneu al carrer Rosa Parc (que tampoc ho sabeu??) doncs és la nova denominació del carrer Alcalde Recasens. El carrer que uneix Lleida amb el Seca de Sant Pere i carretera cap a Llívia. Doncs passada la benzinera del Secà només us cal passar dos carrers i a l'esquerra teniu ja el carrer Martí Gralla. Allí trobareu la llamborda de Domènec Miñano. Coordenades UTM: 31T  x=302531  y=4610962. Alerta que segurament la canviaran de vorera i la posaran en començar el carrer. Canvis de l'urbanisme local.
Ara ja ho tenim més a prop. Anem a l'avinguda Príncep de Viana (perdoneu però trobo també trist que una ciutat republicana com és Lleida dugui el nom de Príncep de Viana). Anem al núm. 37 i trobareu la llamborda dedicada a Josep Estrada. Coordenades UTM: 31T  x=302459  y=4610536.
Ara tornem al carrer Sant Ruf amb la cruïlla amb Príncep de Viana i al núm. 23 trobareu la stolpersteine dedicada a Manolo San Martín. La seva filla(no em voldria confondre) vinguda de França va llegir un text recordant al seu pare. Impressionant, va arribar a commoure'm quan parlava del nen rus que va morir als camps d'extermini i que no va tenir l'oportunitat de sobreviure a aquella massacre organitzada pels humans contra els humans. Quan dolor acumulat!!!
Aquí els caminants que lluitàvem contra la calor era una munió.
La següent parada va ser al carrer Democràcia, núm. 11 on ens esperava en Miquel Pueyo - el nou batlle de la ciutat - i Gemma Domènec - Directora General de Memòrial Democràtic - que es van voler sumar a l'acte. No entro en política però és un detall a agrair. Espero tenir molt bones relacions amb el nou ajuntament. La regidora que s'encarregarà dels temes de Memòria Històrica, Sandra Castro ens va acompanyar des del començament (encara que en les darreres no la vaig veure). Aquesta stolpersteine està dedicada a en Ramon Alandi.Coordenades UTM: 31T  x=302459  y=4610536
Ara ens tocava l'acte oficial a la Paeria. Parlaments i, molt especialment, aigua pels caminants. Tot un detall.
Vaig aprofitar per dir que encara faltava posar 30 llambordes més a la ciutat de Lleida i 250 a la nostra demarcació. I és culpa dels polítics locals que no hagi una làpida - ara les stolpersteine estan bloquejades per les nombroses demandes - on correspongui. A la feina!!!
Va costar traure a la gent de la frescor i l'aigua de la Paeria però vam haver de pujar al carrer Canyeret núm. 18 on vam posar la llamborda a Josep Casas. Coordenades UTM: 31T  x=302310  y=4609918. La calor era insuportable.
La propera estava situada ben a prop també, al núm. 8 en record a Pau Pinós. Vaig tenir ocasió de parlar amb la seva filla que em va explicar el bombardeig del 2 de novembre de 1937.
Ara ens tocava baixar al carrer Cavallers per les pasarel·les del carrer Cavallers. Aquí posaríem una de les llambordes més emocionants doncs corresponia a Enric Curià. La seva filla, la Teresa,  ha lluitat per la memòria del seu pare. En la imatge la podem veure llegint i plorant. Si no us emocioneu, sou de pedra, no us mereixeu el do de la vida. Ara, després de 75 anys, té el reconeixement merescut. Potser massa tard.
Estem al carrer Cavallers, núm. 46. Coordenades UTM: 31T  x=302026  y=4609746.
Ara cap al carrer Sant Martí, núm. 6, on vam posar la llamborda en memòria a Josep Teixidó. Era curiós veure com tots compartíem l'estreta ombra per aixoplugar-nos del sol. Coordenades UTM: 31T  x=302015  y=4609934
Quan baixem passem per davant de la plaça Cervantes. Al costat hi ha el carrer Joan Baget, num. 1. En el començament del carrer hi ha la llamborda que vam posar el 20 d'abril en memòria de Miquel Sol, aquesta llamborda va tenir l'honor de posar-la l'escultor Gunter Demning. Coordenades UTM:  31T  x=302015  y=460993.
Baixem tota la rambla d'Aragó. Després de la humiliació de les obres d'art de Sixena, l'ajuntament hauria d'haver tret aquest nom, temporalment, i posar Rambla de les obres de Sixena... fins que Aragó demanes  perdó per les aberracions que va dir dels catalans que les van comprar i restaurar legalment.
A l'alçada del carrer Canonge Brugulat vam pujar fins al núm. 22. on hi ha la llamborda a la memòria de Josep Pach que era la darrera de la nostra caminada.
És el tiet d'en Ramon Pach amb qui comparteixo una gran amistat, muntanyenca - i més - amb qui he tingut algunes de les millors converses de la meva vida. Ell va parlar i va també entendrir els nostres "encalorits" cors.
Per acabar agrair la bona feina feta pel Josep Serra i la Pilar Nadal de la Paeria que van fer possible aquesta bella jornada de Recuperació de la Memòria Democràtica.
He comptat 10 km. Aquí podeu obtenir el track que vaig fer:

Powered by Wikiloc




Comentaris