MÉS STOLPERSTEINER PER LA COL.LECCIÓ: EL SOLERÀS


Cadascú té les seves neures. Una de les meves és col·leccionar stolperteiners (pedres entrepusadores) de les terres de Lleida. Són records memorialístics per a les víctimes de l'holcaust nazis. Sota us posaré un mapa on les teniu localitzades amb altres vestigis de la Guerra Civil.

Avui hem anat amb el Ferran Solsona a cercar dues noves stolpersteiners que han posat al poble garriguenc d'Èl Soleràs.


La primera es troba al carrer Major, núm. 94. Està dedicada a la memòria de Ramon Sarle Graell que fou assassinat 3l 29-9-1941 al camp d'extermini del castell de Hartheim adscrit al camp de concentració de Mauthasusen. Coordenades UTM: 31T  x=306542  y=4587117

Seguim pel carrer Major cap al nucli del poble. Alerta, al núm. 79 hi ha l'obrador El desig més dolç. Es una aturada oblidaga si us agrada la xocolata. les magdalenes o la coca de recapte, picareu segur (tanca el diumenge). Una meravella. Podeu veure con treballa el material...

Passem per
l'església on hi ha una placa d'un religiós afusssellat en començar la Guerra Civil. A l'altre costat l'hospital de guerra. Per a més informació consultar la pàgina sobre la fossa de la guerra i els vestigis de la Guerra Civil del poble.(molta informació per complementar aquesta visita.

A l'extrem del carrer s'inicia el carrer dels Màrtirs. En el núm. 10 trobem la llamborda dedicada a Alexandre Tamarit Guiu que va morir el 20 de desembre de 1941 a Gusen, una extensió de Mauthausen. De fet la placa no és dorada, perquè l'oficial es troba a Sabadell (que tenen un estil imperialista agafant-se totes les llambordes). 

Per veure el meu mapa de vestigis de la Guerra Civil:

Comentaris