PER LES STOLPERSTEINE DE JUNEDA


Les stolperteine (llambordes entrepussadores) és una iniciativa ideada per l'escultor alemany Gunter Demnig de posar una petita placa dorada de 10 x 10 cm al carrer a la façana de les cases on van viure presoners que van estar en camps de concentració nazis. Així en trobar-nos-les recordem el dolor que van patir els represaliats pel feixisme. A la demarcació ens trobem algunes plaques que he anat seguint en diferents sortides:

Lleida (11 primeres)

Lleida (10 més)

Pels pobles de la Segarra

Pels pobles de l'Urgell i Mollerussa

A l'octubre de 2021 en van posar les primeres llambordes a les Garrigues, concretament a Juneda. Nosaltres, com a grup, havíem enviat una carta a l'ajuntament i sabem que el tema fou tractat en un ple municipal. Una mica ens sentim part en aquesta col·locació encara que de ben segur que va haver altres circumstàncies que ho van fer possible.



A Juneda va haver 5 habitants que van passar pels camps de concentració. Comptem amb l'ajuda d'en Josep Maria Molgó (el Soci) que ens farà de guia.


Descripció de l'itinerari:

En l'extrem de la plaça de l'Església, amb cruïlla amb el carrer Sant Salvador hi ha un petit solar que ha estat arranjat. Hi ha dos fanals discrets arran de dues llambordes. En un extrem hi ha un plafó informatiu amb un mapa amb l'ubicació de la resta de llambordes. Les stolperteine corresponen al germans Jaume i Antonio Reig Barrufet que van viure en el solar que ocupa aquest modest espai. Vam morir al camp de concentració de Mauthasen (Gusen). El primer el 6 de novembre de 1941 i el segon vint dies més tard. Aquesta petita placeta forma un conjunt prou interessant que denota una sensibilitat vers els temes de la memòria històrica per part de l'ajuntament.

Coordenades UTM: 31T  x=318521  y=4602039


Anem a l'esquerra a buscar el carrer de Puigverd. En el núm. 10 trobem la llamborda de Francesc Arqués Argiles que va morir l'1 de novembre a Mauthausen. La distribució actual de les cases no correspondria a la dels actuals núm. però es va situat en l'indret més proper a on hauria la casa d'en Francesc.

Coordenades UTM: 31T  x=318466  y=4602043

Seguidament el nostre guia ens porta a la plaça 1 d'octubre que ha estat arranjada recollint diferents aspectes de la història del poble. Constitueix un racó ben bonic.

Baixem per carrer Prat de la Riba fins la cruïlla amb el carrer Anselm Claver i anem a buscar el núm. 44 on trobem la llamborda d'Antonio Barrufet Barrutet que morir també a Mauthausen el dia 20 de novembre de 1941.

Coordenades UTM: 31T  x=318507  y=4601824

Seguim el carrer Anselm Claver fins l'extrem fins sortir a la Creu (cruílla) i agafem el camí Angel Guimerà. En el núm 2 trobem la llamborda dedicada a la memòria d'Antonio Ferrer Juanós que també va morir a Mauthausen el 15 de novembre de 1941. Es dona la trista circumstància que els 5 deportats de Juneda van morir i amb pocs dies de diferència. De fet la majoria d'espanyols també vam morir enaquell fatídic novembre de 1941. Molts testimonis que van sobreviure a la barbàrie recorden la força dels lleidatans que van preferir agafar les feines més pesades per donar possibilitats de reexir als catalans menys avesats als treballs més forts.

Coordenades UTM: 31T  x=318669  y=4601890

El track s'inicia al bar L'Isard que va ser on vam quedar amb el Soci. Per seguir el track:

Powered by Wikiloc
Per localitzar els meus vestigis de la Guerra Civil: 


Comentaris