diumenge, 30 de juny de 2013

TRAVESSA DE PORT DEL COMTE

Sortida en autocar del CEL. Avui la fita era travessar la serra de Port del Comte sortint de l'estació d'esquí de fons de Tuixent-Lavansa (Alt Urgell) i arribar a coll de Jou en l'extrem meridional de la muntanya al Solsonès. La travessa té l'al·licient de coronar el Padró dels 4 Batlles que és el cim més alt d'aquesta comarca.
Els prats estaven verds i florits, ha estat meravellós malgrat no haver trobat isards com vaig prometre als meus companys/es. Èrem 35 altres vegades anem més però força havien d'anar al Concert per la Llibertat.

Característiques:
Dificultat: Mitja.
Travessa de muntanya.
Desnivell:  + 480 m. - 900 m.
Distància: 13 km.
Inici: Estació d'esquí de Tuixent.
Acabament:  Coll de Jou.
Temps total: 3 h. 25 min.

Descripció de l'itinerari:
Sortim de l'estació d'esquí de Tuixent (1932 m.) i pugem pel tallafocs. Travessem dues pistes d'esquí que venen pràcticament perpendiculars. Que diferent a l'hivern amb neu i ara tot verd.
21 min. Arribem als Clots de Rebost i anem a la dreta seguint una pista de fons passant  per la vora d'una dolina.
32 min. Arribem a una mena de coll (2139 m.) que ens dóna entrada a Prat Llong. Baixem uns metres tot girant a l'esquerra. Davant tenim la silueta de la Tossa Pelada.
39 min. Després de baixar a Prat Llong remuntem fins a coll d'Arderic on es separen les pistes d'esquí de Tuixent i Port del Comte. A l'esquerra hi ha un senzill refugi de pastor.
Pugem per la dreta i amunt en mig del bosc de pi negre. Més amunt ja ha desaparegut tota la vegetació i entrem al regne de la pedra.
1 h 04 min. Assolim el cim de la Tossa Pelada (2379 m.). Foto col·lectiva del grup. I ara vorejant una petita congesta de neu baixem a un collet i ens encarem cap al Padró dels 4 Batlles.
1 h 15 min. Padró dels 4 Batlles (2397 m.) punt més enlairat del Solsonès i amb una visió excepcional. Baixem per la dreta per cercar un pas que ens permet descendir cap al sud. Vorem el tossal de la Comtesa o del Vulturó per l'equerra i aviat trobem les marques del camí que baixa decididament.
Quant sortim a la pista principal anem a la dreta.
1 h 55 min. Esplanada  del vell refugi de Prat de Bessies o de la Bòfia on descansem. Com encara és aviat decidim anar a veure el forat de la Bòfia, no prevista inicialment.
Del pla anem cap a l'est (esquerra) i aviat trobem un senderó fins sortir a una petita vall plena de dolines i girem a l'esquerra (nord) (2 h 16 min.).
Travessem una collada i fem cap a una pista d'esquí de Port del Comte. A la dreta hi ha el forat impressionant de la Bòfia d'una trentena de metres (2051 m. - 2 h 24 min). Refem el nostre camí i baixem al prat de Bessies on dinem (2 h 36 min.) prop d'una bassa i no gaire lluny de cavalls i vaques que pasturem feliços per aquestes campes.
Tot seguit ens encarem cap a la carena meridional.
2 h 32 min. Cerquem unes fites que ens marquen un senderó perdedor amb fites i velles marques de pintura vermella.
2 h 36 min Passem prop d'un portell i el sender gira cap a llevant i baixant amb cura.
3h. 02 min. Arribem a la masia de les Costes (1572 m.) amb una bella font. Anem per la dreta seguint un camí carreter que duu a una pista encimentada.
3 h 10 min. Abandonem la pista prenen un corriol que surt a la dreta. Travessem un camí carreter i cerquem un corriol que surt per l'esquerra i avall.
3 h 20 min. Sortim a la pista principal que seguim.
3 h 25 min Coll de Jou (1455 m.) en l'extrem meridional de Port del Comte on ens espera l'autocar.
1 comentari: