TRAVESSA DE PORT DEL COMTE

Sortida en autocar del CEL. Avui la fita era travessar la serra de Port del Comte sortint de l'estació d'esquí de fons de Tuixent-Lavansa (Alt Urgell) i arribar a coll de Jou en l'extrem meridional de la muntanya al Solsonès. La travessa té l'al·licient de coronar el Padró dels 4 Batlles que és el cim més alt d'aquesta comarca.
Els prats estaven verds i florits, ha estat meravellós malgrat no haver trobat isards com vaig prometre als meus companys/es. Èrem 35 altres vegades anem més però força havien d'anar al Concert per la Llibertat.

Característiques:
Dificultat: Mitja.
Travessa de muntanya.
Desnivell:  + 480 m. - 900 m.
Distància: 13 km.
Inici: Estació d'esquí de Tuixent.
Acabament:  Coll de Jou.
Temps total: 3 h. 25 min.

Descripció de l'itinerari:
Sortim de l'estació d'esquí de Tuixent (1932 m.) i pugem pel tallafocs. Travessem dues pistes d'esquí que venen pràcticament perpendiculars. Que diferent a l'hivern amb neu i ara tot verd.
21 min. Arribem als Clots de Rebost i anem a la dreta seguint una pista de fons passant  per la vora d'una dolina.
32 min. Arribem a una mena de coll (2139 m.) que ens dóna entrada a Prat Llong. Baixem uns metres tot girant a l'esquerra. Davant tenim la silueta de la Tossa Pelada.
39 min. Després de baixar a Prat Llong remuntem fins a coll d'Arderic on es separen les pistes d'esquí de Tuixent i Port del Comte. A l'esquerra hi ha un senzill refugi de pastor.
Pugem per la dreta i amunt en mig del bosc de pi negre. Més amunt ja ha desaparegut tota la vegetació i entrem al regne de la pedra.
1 h 04 min. Assolim el cim de la Tossa Pelada (2379 m.). Foto col·lectiva del grup. I ara vorejant una petita congesta de neu baixem a un collet i ens encarem cap al Padró dels 4 Batlles.
1 h 15 min. Padró dels 4 Batlles (2397 m.) punt més enlairat del Solsonès i amb una visió excepcional. Baixem per la dreta per cercar un pas que ens permet descendir cap al sud. Vorem el tossal de la Comtesa o del Vulturó per l'equerra i aviat trobem les marques del camí que baixa decididament.
Quant sortim a la pista principal anem a la dreta.
1 h 55 min. Esplanada  del vell refugi de Prat de Bessies o de la Bòfia on descansem. Com encara és aviat decidim anar a veure el forat de la Bòfia, no prevista inicialment.
Del pla anem cap a l'est (esquerra) i aviat trobem un senderó fins sortir a una petita vall plena de dolines i girem a l'esquerra (nord) (2 h 16 min.).
Travessem una collada i fem cap a una pista d'esquí de Port del Comte. A la dreta hi ha el forat impressionant de la Bòfia d'una trentena de metres (2051 m. - 2 h 24 min). Refem el nostre camí i baixem al prat de Bessies on dinem (2 h 36 min.) prop d'una bassa i no gaire lluny de cavalls i vaques que pasturem feliços per aquestes campes.
Tot seguit ens encarem cap a la carena meridional.
2 h 32 min. Cerquem unes fites que ens marquen un senderó perdedor amb fites i velles marques de pintura vermella.
2 h 36 min Passem prop d'un portell i el sender gira cap a llevant i baixant amb cura.
3h. 02 min. Arribem a la masia de les Costes (1572 m.) amb una bella font. Anem per la dreta seguint un camí carreter que duu a una pista encimentada.
3 h 10 min. Abandonem la pista prenen un corriol que surt a la dreta. Travessem un camí carreter i cerquem un corriol que surt per l'esquerra i avall.
3 h 20 min. Sortim a la pista principal que seguim.
3 h 25 min Coll de Jou (1455 m.) en l'extrem meridional de Port del Comte on ens espera l'autocar.




Comentaris

Publica un comentari a l'entrada