Passa al contingut principal

RUTA DELS MAQUIS: 3A ETAPA: DE BALDELLOU A ESTOPINYA I TORNADA A CAMPORRELLS

Primer de tot dir que estàvem en mig d'una onada de calor que ens va afectar molt i vam decidir retallar la sortida. La nostra intenció inicial era anar de Baldellou a Tolva però la calor va fer que ens quedéssim a Estopinyà. Per evitar problemes als cotxes vam decidir retornar caminant a Camporrells on teniem molts cotxes. La tornada la vam fer pel camí vell que també vam perdre i vam anar acabant per la carretera i una mica d'improvisació.
Característiques tècniques:
Itinerari molt interessant que permet enllaçar la Vallfosca amb la Noguera Pallaresa.
Dificultat: Mitja. Anem sempre per pista i senders senyalitzats.
Distància: 24  km
Desnivell: +600 metres - 400 metres.
Temps:5 hores 31 minuts
Descripció de l'itinerari:
Concedeix en part en la ruta que vaig batejar com la Llitera intima.
Bascula a la part inferior del poble de Baldellou. Agafem una pista que abandona el poble per l'esquerra. És també un sender local ben senyalitzat.
15 min. Per l'esquerra marxa el sender cap a Nacha. Continuem per la dreta.
17 min. Travessem un curiós aqüeducte.
21 min. Espectacular estretament del congost on cal superar uns pilots de ciments i agafar-nos a un cable. Coordenades UTM: 31T  x=295480  y=4644677.
Seguim el barranc enllà. Ara es torna més ample.
34 min.. Bifurcació. Recomanem anar a la dreta, seguint el barranc. Arribem a una segona cascada formada per una represa del curs de l'aigua. Si sou valents, a la dreta hi ha una misteriosa entrada entre l'aigua de la cascada que us permet arribar a una sala, petita, on hi ha el control de la presa. Després de veure aquest racó amagat. Tornem a la cruïlla.
44 min. Bifurcació. Ara agafem el sender costerut que tira decididament amunt.
Passem per la vora del petit pantá i seguim el barranc.
54 min. Sortim a la carretera. Anem a l'esquerra. Travesem l'espectacular congost de Camporrells. Un racó molt concorregut pels escaladors de la zona.
1 h 06 min. Un cartell ens indica que hi ha un sender que ens duu a Camporrells i podem abandonar l'asfalt. Com volem anar ràpid decidim continuar per l'asfalt.
1 h 11 min. Agafem una pista ampla que surt a mà dreta.
1 h 21 min. Travessem la barrancada. Ja albirem algunes construccions de Camporrells.
1 h 32 min. Primeres cases de la localitat. Passem sota de l'ermita de Sant Miquel. Poc després sortim a la carretera a l'entrada de Camporells. Seguim l'asfalt i entrem a la vila.
1 h 37 min. Arribem a la cruïlla amb la carretera a Estopinyà que seguim.
1 h 41 min. Un cartell ens indica el forn de pa de la Crisalida.
1 h 45 min. Arribem a la Crisalida on hem quedat amb la resta de maquis que s'han estalviat aquest primer tram.
Esmorcem meravellosament bé. En Santiago Agudo ens fa una disertació al voltant del tema dels maquis a la Llitera.
Baixem cap al sud, per un sender.
1 h 49 min. Sortim a una pista que seguim a l'esquerra (track no ho indica així doncs vam voler adreçar per dalt, error).
2 h 06 min. Cruïlla. Anem a la dreta. De tornada vindrem per l'esquerra.
2 h 36 min. Sortim a un camí més important. Anem a l'esquerra.
2 h 39 min. Nova cruïlla. Anem a la dreta.
3 h 09 min. Sortim a la carretera a la presa de Canelles. Anem a l'esquerra.
3 h 31 min. Veiem que per l'esquerra surt l'antic camí a Camporrells que seguirem a la tornada.
3 h 41 min. Font d'Estopinya on ens refresquem de valent. Pugem cap al poble per carrers costeruts.
4 h 01 min. Bar que hi ha a l'entrada del poble. Dinem i ens plantegem que potser es millor no continuar doncs fa molta calor i allargar la ruta dels maquis una etapa més.
Com molts tenen els cotxes a Camporrells decidim alguns (la majoria) tornar caminant encara que tenim el Soci que ens permet fer de taxis.
Després de dinar baixem cap a la font.
4 h 17 min. Font d'Espotinya. Seguim per la carretera. Deixem a la dreta la carretera a Camporrells.
4 h 25 min. Agafem el trencall a la dreta. Un cartell ens indica que és el camí vell a Camporrells.
4 h 30 min. En un camp es perd el camí. Decidim anar a la dreta vers una casa (torre de Solano). .
 4 h 34 min. Sortim a la la carretera a Camporrells que seguim per l'esquerra.
4 h 57 min. Abandonem la carretera principal per un trencall a l'esquerra.
5 h. Agafem una pista que surt a la dreta. Hi ha un pal de fusta emprat per senyalitzar camins que ens indica que no anem tant malament. Davant, sobre un turó tenim les runes d'un castell i una ermita (sant Medi) que indiquen el límit més meridional que va tenir Arnau Mir de Tost davant les hostes sarraïnes.
5 h 10 min. Sortim a la pista que hem seguit aquest mati. Anem a la dreta.
5 h 27 min. En arribar a la vila de Camporrells agafem una pista que tira amunt, a la dreta.
5 h 31 min. Arribem al centre de Crisalida.
Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…