Passa al contingut principal

CONFINAMENT2: ALBATARREC - TIMONEDA ALFES - GR3 - MONTOLIU

Ahir tornen a confinar el Sègria. Quasi ploro de ràbia ja que tenia la motxilla preparada per anar al Pirineu, concretament a les agulles d'Amitges quan comuniquen que el Segrià queda perímetralment tancat a la circulació. Dubto però finalment decideixo fer bondat i cap a casa.
Poc a poc em vaig refent i penso que hauré de recorrer diferents indrets del Segrià, el problema és que ara a l'estiu cal matinar molt per no morir dissecat com un bacallà en mig de l'estepària plana. Pitjor ho estan passant els que estan ingressats a l'hospital i els que treballadors que els atenen.
Característiques:
Recorregut molt interessant que permet descobrir indrets innedits del nostre territori proper.
Dificultat: Baixa.
Desnivell:  160 metres.
Distància: 18,5  km.
Temps: 3 hores 40 min
Itinerari circular
Descripció de l'itinerari:
Em situo en la farmàcia del poble d'Albatàrrec que es troba en el centre de la vila. Agafo la carretera L-700 cap a Alfés.
Als 50 metres travesso el canal de Serós. Deixo les cooperatives de la fruita a l'esquerra.
0,4 km Agafo la carretera a la Partida del Tossal que surt a l'esquerra. Abandono la carretera a Alfés.
0,53 km Bifurcació anem pel camí de la dreta. Al front ja tenim el tossal del Pedrós, el nostre primer objectiu.
0,73 km Nova bifurcació. Ara anem per l'esquerra.
1,7 km Pont sobre l'autopista.
2,55 km Agafem un trencall a la dreta. Ja estem al peu del Pedrós.
2,7 km Decideixo abandonar el camí carreter i agafem un carrerany que ja s'enfila muntanya amunt. Poc després agafo un viarany que gira a la dreta. Vull fer tota la carena del Tossal.
2,76 km Surto a la carena. Es pot observar un post d'observació de l'exèrcit republicà. Tota la carena és plena de trinxeres i emplaçaments que corresponen a peces d'artilleria que defensaven l'aeròdrom d'Alfés.
2,9 km Vèrtex geodèsic del tossal de Pedrós (230 m.). Darrera hi ha una antiga cabana. Aquí dalt havia un post d'observació d'aviació per controlar l'aviació franquista que podia venir de l'Aragó.
Baixo decididament vers un collet. Quan arribo al collet remunto l'altra elevació. Dalt també s'observa una fondalada en el terreny que també indicaria la ubicació d'una pesa d'artilleria. Baixada ferma cap a la base del tossal.
3,2 km Arribo a una cruilla de camins. Vaig a la dreta. Anem per la carrerada d'Albatàrrec. Veure itinerari pels bunquers d'Albatàrrec.
3,7 km Creuo el camí vell d'Albatàrrec a Artesa de Lleida. Tiro recte amunt i em trobo el canal d'Urgell. A l'esquerra trobo una plantada de plàtans a la banqueta mentre que a la dreta és totalment solell.
Baix recte amunt.
4,2 km Collet. Agafo un senderó que surt costerut per l'esquerra. Estic pujant als contraforts de la Timoneda d'Alfés. Si us interessa el tema de la Guerra Civil aquí podreu trobar tots els vestigis que hi ha a la Timoneda.
4,6 km Faig cap a una pista que travesso i tiro uns metres a la dreta per agafar un altre corriol.
La pista que hem creuat va directa a les instal·lacions de l'Aeròdrom d'Alfès.
5,2 km Trobo un sender que davalla de la Timoneda.
5,4 km Ja en el peu de la Timoneda hi ha una cruïlla de senders. Vaig recte. M'encaro vers les instal.lacions de l'àrea de l'autopista de Lleida.
6,1 km Arribo a la tanca que protegeix l'Àrea. Grio a l'esquerra i vaig seguint la tanca.
6,9 km Pont sobre l'autopista. Vaig pel camí de Linyola.
7,4 km Cruïlla. Anem recte.
7,9 km Travesso la carretera C-12 de Lleida a Flix, prop del km 131.
8 km Torre de Vimfaro. Darrera hi ha el tossal homònim on havia hagut un castell i restes de la Guerra Civil.
Giro a l'esquerra.
8,7 km M'incorporo al GR-3 (etapa d'Aspa a Lleida) i vaig a la dreta.
9,4 km Abandono la pista i m'encaro vers una cabana de volta que veig a l'esquerra.
9,6 km Cabana de volta en un estat de conservació precari però encara es pot entrar dins i observar les dependències pels animals i per les persones separades. A les pedres que formen la porta d'enrada es pot llegir clarament una P i una R.
Coordenades UTM: 31T  x=301644  y=4600603
Volto un turó i surto pel darrera a la pista per on venia.
Davant tinc una modesta elevació que pujo. En el seu cim veig també una fondalada que indica la ubicació d'una possible pesa d'artilleria.
Coordenades UTM: 31T  x=301562  y=4600727
Torno a la pista
10,5 km Cruïlla a la dreta que ens duria al proper abocador de Montoliu. Continuem recte.
11,1 km Per l'esquera s'incorpora un sender que ve pel costat del riu Set. Està marcat com a GR-3 però no és "oficial". Caldria veure com està aquest senderó i si és millor que el secarral per on va ara.
Cruïlla. Anem a la dreta.
11,3 km Deixem un trencall que va també a l'abocador de Montoliu. Anem a l'esquerra entre camps d'arbres fruiters. Anem per la Carrerada Reial.
12,9 km Deixem un trencall que surt a la dreta.
14,2 km Travessem l'autovia per sota i poc després agafem un camí paral·lel que puja a la dreta. Cartell.
14,8 km Arribem a un collet. Hi ha un trencall que surt a l'esquerra però continuem per la vora de l'autopista.
14,9 km Agafem un trencall a l'esquerra. Al fons ja albirem algunes cases dels erals de Montoliu.
15,6 Entrem a la vila de Montoliu que travessem longitudinalment.
15,85 km Plaça de l'església. Pugem pel carrer del Castell.
Dalt en un modest turó devia haver hagut un castell però actualment només hi resta una petita plaça. Baixo per unes escales.
16 km Volto l'escola i surto al carrer principal de la vila que segueixo avall.
16,1 km En un modest tossal que em queda a l'esquerra observo les dues entrades d'un antic refugi antiaeri de Montoliu. Coordeandes UTM: 31T  x=298881  y=4603880
Continuo carretera avall.
16,3 km Pont sobre el canal de Serós. També passa per sota les escorrialles del canal d'Urgell. Agafo la banqueta de la dreta del canal de Serós. Prefereixo anar pel camí més separat del poble.
16,75 km  A la dreta hi ha un pont per on passa el camí asfaltat que davalla de Montoliu.
18,1 km Pont a la dreta que dona accés al primer carrer d'Albatàrrec.
18,48 km Nou pont per on passa la carretera que va a Alfés (L-700). Anem a l'esquerra.
18,5 km Farmàcia i placeta on hem començat l'itinerari.
Per obtenir el track:
Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…