LO CASTELL DE VINFARO


Tristament al costat de casa tinc les ruïnes del castell de Vinfaro i no en tenia ni idea. El desconeixement del nostre territori és total. Encara hauré de donar gràcies a la malaltia de no poder pujar al Pirirneu!!!
De fet ja feia temps que em mirava aquest modest turó que hi ha al costat de la carretera però mai hauria pensat que dalt del cim guardaria un munt de pedres amb tanta història. Hem de valorar tot el nostre patrimoni encara que sapiguem que les constants guerres ens han portat a la destrucció parcial o total del nostre patrimoni.

Accés:
Prenem la carretera C-12 en direcció a Maials després de passar l'autovia i abans d'arribar a Alfés. Veiem a la dreta un petit turó amb una gran masia al peu. És el nostre objectiu.























Descripció de l'itinerari:
Seguim una pista que va per la dreta del mas de Vinfaro - recentment restaurat abans tenia un bon ramat d'ovelles que encara feia la carrerada al Pirineu a l'estiu - Anem a pujar a un collet (3 min). enfront tenim la deixalleria de Montoliu però l'impacte visual/olfatiu és mínim.
Deixem la pista i prenem un senderó que surt a la dreta cap al tossal de Vinfaró. Tot pujant trobem alguna resta de trinxera. En el cim (238 metres - 6 min) trobem un antic post d'observació de la Guerra Civil que controla meravellosament la ciutat de Lleida i el tossal del Pedrós d'Albatarrec (al nord) i la carretera a Alfés i a les Garrigues. Però aquí dalt no hi ha el castell de Vinfaró com indiquen alguns mapes.
Baixem de nou al collet i remuntem a la carena de l'esquerra. Bona panoràmica sobre Alfés i el riu Set, passem per sobre d'una petita pineda.
En l'extrem oposat, sobre la masia hi ha el castell, tot dominant la carretera. És d'època andaluci - la toponímia no ens enganya - No queda gaire cosa però es veu una esplanada protegida per murs d'uns 12 metres quadrats. Al vessant septentrional sembla que hauria més depedències. Però el més interessant  és un túnel de 20 metres excavat en la roca. El final sembla que està caigut - no portava llanterna - i s'estreta molt.
Baixem sobre la masia i la contornegem fins arribar al camí d'entrada cofois de conèixer un nou racó de casa nostra.
Si voleu saber més dades del castell podeu consultar:
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0071210
http://www.castellsmedievals.com/segria/391-alfes/637-castell-de-vinfaro

Característiques:
Dificultat: Molt baixa. 
Temps: 25 minuts. 
Distància: 1,1 km.
Desnivell: 40 metres.
Itinerari circular.

En el Wikiloc podreu trobar el track per si us interessa (clicar sobre el mapa) 

Comentaris