MONTSEC ETERN: EXCURSIO A L'ULL DE CICLOPE, COMPLEMENTADA AMB LES ESQUERDES DEL GRALLER


Teníem programada la sortida col·lectiva a l'Ull de Ciclope. Quan estem dalt a la serra de Cantaperdius en Gustavo proposa anar a les esquerdes del Graller que no conec. La descoberta de l'Ull de Ciclope va ser espatarrant però la de les esquerdes del Graller són un complement bestial a l'excursió d'avui. Cada dia m'agrada més el Montsec, especialment en descobrir que el desconec totalment i tinc la sort de cada jornada excursionista coneixer-lo millor. Recordeu les fotos bones són d'en Manel Viladrich i la darrera de l'Antonieta...les dolentes són meves.


FITXA TÈCNICA

VALORACIÓ: Una de les sortides millors de la meva vida excursionista. Estic enamorat de l'Ull de Ciclope, però l'exploració de les Esquerdes del Graell em va megaimpressionar.

DIFICULTAT: Normal. La baixada a les Esquerdes cal fer alguna grimpada. Millor portar frontal.

TEMPS: 3 hores 5 minuts

LONGITUD: 8 km

DESNIVELL: 500 metres

DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI:

Aparquem en el nou aparcament de l'ermita de la Pertusa per accedir al congost de Montrebei. Seguim la pista cap a l'ermita. 

2 min (150 m) Trobem un sender fitat que surt per la má dreta. Aviat trobem un cercle de ceràmica amb una circumferència concèntrica blanca i l'interior negra. Signe de la ferrata/cordata del Ciclope per on pugem.

17 min Ull de Ciclope, un pont natural - túnel que forada la cinglera. Té una llargada d'uns 15 metres amb unes dimensions de 5  per 5 metres. A l'esquerra podreu veure la ferralla d'una via d'escalada/"cordata" que travessa el forat i surt a la boca sud i després s'enfila paret amunt. Cal ser un acròbata circenc per enfilar-se per aquí dalt. Es tracta de la cordata del Ciclope (K6+). El terme cordata indica que es puja amb la seguretat que et dona una corda seguint la tècnica d'escalada però hi ha ferros per poder superar les dificultats. Nosaltres seguirem el camí de baixada de la cordata, no estem per aquestes abraonades. Coordenades UTM: 31T  x=307777  y=4657303

Un cop a l'altre costat de l'Ull trobem el camí de baixada anem pujant per una clotada sorprenent. Primer anem a l'esquerra però aviat girem a la dreta i anem guanyant alçada arran de la paret.

31 min El camí de baixada de la cordata s'acaba i fem cap a una mena de coll, anem girant a la dreta. Davant tenim una feixa que veiem en revoltar la muntanya.

42 min Fi del feixant. Espai ben impressionant. Són dos-cents metres de feixa. Coordenades UTM: 31T  x=307932  y=4657185

Ara tirem amunt, sense sender, però es de bon pujar tot evitant la vegetació.

54 min Carena de la serra de Cantaperdius (897 m). Anem a l'esquerra sense sender però sense dificultat.

59 min Fem cap a un contrafort de la serra. Esdevé un balcó excepcional sobre la vall de Pardina amb l'ermita de la Pertusa dominant l'embassament de Canelles. Davant, a l'altre extrem de la Pertusa hi ha l'ermita de Santa Quitèria prop del llogarret de Montfalcó. Albirem el Montsec d'Estall, el congots de Mont-rebei, el Montsec de Corona amb els graus de l'Onso i Costa del Grau. Abans de Sant Quiteria, el despoblat de Fet i el mirador de Savinós. A llevant el castell de Sant Llorenç. En l'embassament hi ha la torre de les Conclues de Corçà.. Tornem pel camí d'anada i seguim la carena cap a llevant.

1 h 05 min Pleta en la collet de la Pertusa (894 m.). Continuem per la carena on ara trobem unes roques que podem contornejar.


1 h 09 min En acabar les roques hi ha el baixador del camí de Cantaperdius que busca la base de la ferrata de la Canal de los Olmos (K5). Per aquest camí vam baixar en l'excursió passada. Anem per un corriol que ens duu a la part alta de la ferrata. En arribar a unes roques preferim tirar pel camí que volta la serra i per on va la sortida de la ferrata per l'altre vessant.

1 h 34 min Fem cap a una pista que seguim. A la part superior de la pista podem veure de lluny una escletxa que serà el nostre proper objectiu.

1 h 38 min Decidim abandonar la pista i encarar-nos vers l'esquetxa.

1 h 44 min Arribem al peu de l'escletxa. Estem a la primera de les Esquerdes del Graller. Baixem un primer ressalt i ens permet endinsar-nos per la diaclasa durant uns 25 metres fins arribar a un estimball que forma un avenc. Coordenades UTM: 31T  x=308613  y=4656868 Però encara ens quedem més sorpreses, després de visitar aquesta primera esquerda anem a la dreta a buscar una esquerda a cel obert que ens permet pujar a la part alta del cingle.

1 h 58 min Pugem per una escletxa còmodament fins la  . Coordenades UTM: 31T  x=308644  y=4656870. Anem a l'esquerra. 

2 h 03 min Trobem una altra escletxa. Em costa situar en la topografia feta de les Esquerdes del Graller. Baixem a l'escletxa. Ara hi ha dues possibilitats. Anar cap a ponent. Pas estret d'uns 7 metres que ens duu a l'exterior, l'encant és que podem sortir per una altra esquerda ben estreta. Serà un recorregut d'uns 15 metres però un recorregut molt interessant. No cal portar llanterna per aquest tram. També podem anar per l'altre costat de l'esquerda que és més lineal fins arribar a un altre pou. També seran uns 25 metres de llargària. Tot el recorregut és molt interessant.

Un cop fora recomanem anar cap a l'extrem ponentí de la cinglera ja que trobarem una nova escletxa oberta a cel obert i ben profunda. Podria ser que correspongués amb la primera entrada. Es veu molt profund. Alerta ja que hi ha la sensació que l'escletxa s'estigui obrint, però hi ha l'encant de creuar-la. 

2 h 10 min (sense incloure l'exploració subterrània) tornem a l'escletxa que ens permet baixar de la cinglera. Un cop baixada l'esquerda que hem fet de pujada i baixada baixem decididament a buscar la pista. Anem sense sender i de mal baixar.

2 h 17 min Arribem a la pista que seguim a l'esquerra.

2 h 25 min Abandonem la pista i agafem a la dreta el camí que davalla del castell de Sant Llorenç. El camí davalla fent ziga-zagues. Algun tram encara roman empedrat.

3 h 05 min Llogarret de Corçà. Nosaltres hem deixat un cotxe que ens apropa fins l'aparcament de la Pertusa però en mitja hora podeu seguir la pista asfaltada que ens hi duu.


Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc




Comentaris

Publica un comentari a l'entrada