ESPECTACULAR MONTSEC; L'ULL DEL CICLOPE I EL CAMÍ DE CANTAPERDIUS

 

El Montsec és una serralada excepcional. Per cert ja sabeu que ens estem movent per la declaració del Montsec com a Parc Natural? Sembla mentida però el Montsec encara no té la protecció de Parc Natural... costa de creure, però el Montsec està massa lluny de l'àrea metropolitana de Barcelona!!!

He trescat mil cops per les seves vessants però encara trobo racons sorprenents com l'Ull del Ciclope i el camí de Cantaperdius. Avui hem enllaçat dos itineraris excepcionals. Ho hem fet per una feixa que ens permet assolir la carena de Cantaperdius. Una excursió que us sorprendrà gratament. Segurament properament portarem a la colla a descobrir aquesta meravella.


FITXA TÈCNICA

VALORACIÓ: Proposta ben original que permet aprofitar els camins que pugen i baixen a ferrates de la serra de Cantaperdius (damunt de l'ermita de la Pertusa). La visió de l'Ull del Ciclope és espatarrant.

DIFICULTAT: Normal. Pujada i baixada costeruda però per sender fitat. Hi ha un tram sense sender però de bon passar.

TEMPS: 2 hores 8 minuts.

LONGITUD: 3 kilòmetres

DESNIVELL: 300 metres

Descripció de l'itinerari:

Aparquem en el nou aparcament de l'ermita de la Pertusa per accedir al congost de Montrebei. Alerta el track nostre diu que ens enfilem aviat. Era l'antic camí a l'Ull de Ciclope, però el camí actual va seguint la pista en direcció al Congost, fins trobar a la dreta el camí que puja s'enfila amunt. Està marcat amb punts negres amb orles blanques de ceràmica. Camí amb forta pujada vers la muralla que tenim davant.

28 min Ull de Ciclope, un pont natural - túnel que forada la cinglera. Té una llargada d'uns 15 metres amb unes dimensions de 5  per 5 metres. A l'esquerra podreu veure la ferralla d'una via d'escalada/"cordata" que travessa el forat i surt a la boca sud i després s'enfila paret amunt. Cal ser un acròbata circenc per enfilar-se per aquí dalt. Es tracta de la cordata del Ciclope (K6+). El terme cordata indica que es puja amb la seguretat que et dona una corda seguint la tècnica d'escalada però hi ha ferros per poder superar les dificultats. Nosaltres seguirem el camí de baixada de la cordata, no estem per aquestes abraonades. Coordenades UTM: 31T  x=307777  y=4657303

Un cop a l'altre costat de l'Ull trobem el camí de baixada anem pujant per una clotada sorprenent. Primer anem a l'esquerra però aviat girem a la dreta i anem guanyant alçada arran de la paret.

42 min El camí de baixada de la cordata s'acaba i fem cap a una mena de coll, anem girant a la dreta. Davant tenim una feixa que actualment està bruta, encara que hem decidit que un dia d'aquests anirem a netejar-la.

57 min Fi del feixant. Espai ben impressionant. Són dos-cents metres de feixa. Coordenades UTM: 31T  x=307932  y=4657185

Ara tirem amunt, sense sender, però es de bon pujar tot evitant la vegetació.

1 h 05 min Carena de la serra de Cantaperdius (897 m). Si anem a l'esquerra podreu fruir d'una espectacular visió panoràmica. Després anem a la dreta (est).

1 h 07 min Pleta al collet de la Pertusa (894 m.) Continuem per la carena contornejant unes roques, sense gaire problema. Vestigi de sender.

1 h 11 min Extrem de l'ampla collada. Abandonem el corriol carener i agafem un camí que davalla per la dreta. Els primers metres són molt drets i costeruts. Anem dibuixant ziga-zagues fitades. Després passem per darrera d'una bonica agulla solitàris. Després anem flanquejant a l'esquerra. 

1 h 36 min Sortim al camí d'accés a la via ferrata de la Canal de los Olmos (K5+) que puja per una impressionant escletxa. Nosaltres baixem decididament.

1 h 57 min Fem cap a la pista asfaltada a l'ermita de la Pertusa - Congost de Montrebei. Anem a la dreta.

2 h 08 min Arribem a l'aparcament on hem començat la travessa.

Per obtenir el track:

Powered by Wikiloc

Comentaris