GUERRA CIVIL A LLEIDA. CIRCUIT 2: CASTELL DE GARDENY

Després de fer el tomb per Lleida ciutat (banqueta, casc antic i Seu Vella) CIRCUIT 1 ens vam aventurar a fer el tomb per turó de Gardeny cercant restes de la Guerra Civil.
Primer vam començar fer una volta per entre muralles del castell de Gardeny (31T x=301263 y=4609030). El lloc està brut i deixat. A les muralles vam poder veure impactes de canonades que es barrejaven amb trams caiguts de la muralla. La veritat és que estrictament parlant no podem diferenciar els impactes de la Guerra Civil amb els que patí a la Guerra del Francés.

Entrem al recinte del castell de Gardeny i voltem l'edifici. En les façanes oest i sud (31T x=301227 y=4609054) trobem un reguitzell impressionant d'obusos que pensem que podrien correspondre a l'atac de les forces franquistes en l'anomenada batalla de Lleida (31 de març i primers dies d'abril).

Per la seva part la façana est i, especialment, la nord  (31T x=301261 y=4609076)estan plenes d'impactes de fuselleria que pensem que podrien correspondre a l'intent de recuperació de les forces republicanes que estaven a la part inferior de la ciutat i van fer un intent desesperat per recuperar el castell de Gardeny que havien perdut al vespre. La majoria dels trets ocupen la part alta de la paret, per la qual cosa pensem que es van fer de lluny.

Sortim del recinte del castell de Gardeny i anem a les antigues casernes militars de Gardeny. En el primer edifici podem veure una aguila imperial i en la part baixa encara es nota les lletres de TODO POR LA PÀTRIA.

Tornant a passar per sota del castell de Gardeny trobem unes filades de filferro amb espines que protegia la caserna. Encara es poden veure alguns interessants trams que formes una xarxa triangular.

Comentaris

  1. ... davant de l'ajuntament, al mig del passeig, hi ha instal·lada un espectacular fanal que originalment il·luminava l'antic pont, el que va ser volat per retardar l'avanç de l'exèrcit colpista. Va ser trobada al mig de la llera del riu, quan es va realitzar la canalització. La canalització també va va fer desaparèixer les restes de búnquers que havia al costat del pont, just davant de l'ajuntament.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per la informació. Ho penso afegir quan hagi vist el fanal que dius. Els búnquers ja els havia vist en alguna fotografia de la època.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada