Passa al contingut principal

ELS BÚNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI AL MONTSEC

A la carena de Roca Alta al Montsec de Rúbies - Meià hi ha dos búnquers que van ser habilitats per la columna Durruti quan defensaven aquestes altívoles posicions enfront dels franquistes que ocupaven el llogarret de Rúbies i la Portella Blanca. Trobareu una munió de trinxeres però la joia de la corona són les dos nius de metralladores que hi ha en el cimal de Roca Alta. He pujat des del Pas de Nerill, he baixat directe cap a l'Hostal Roig però avui us explicaré la forma més digna de pujar (encara que tot és opinable).

Característiques tècniques:
Excursió interessantíssima que ens permet arribar a Roca Alta on hi ha nombroses trinxeres i dos nius de metralladores amb inscripcions.
Dificultat: Baixa. Cal tenir present, però, que cal saltar dos cops una tanca metàl·lica.
Desnivell:  460 metres.
Distància: 7,6  km.
Temps: 2 h  22 minuts.
Itinerari circular.
Descripció de l'itinerari:
En el km. 3,1 de la carretera de Vilanova de Meià a l'Hostal Roig agafem un trencall a l'esquerra, per on va la pista a Rúbies.
2 km. Trencall a l'esquerra al santuari de Meià. Nosaltres anem a la dreta.
4,5 km. Hi ha una modesta pista que surt per la dreta. Aparquem en l'eixamplament que hi ha uns metres més amunt i comencem a caminar, tot agafant l'esmentada pista. Davant nostre tenim el Graell de Roca Alta que constitueix l'únic accés viable a la carena superior encara que de sota sembli impossible. Hi ha un pal indicador al terra, nosaltres baixarem per la pista secundària.
Anem per la pista principal amunt.
18 min Abandonem la pista principal i agafem un camí carreter que surt a mà dreta.
22 min Hi ha una tanca que volta un camp de tòfones. Aquest és el principal problema tècnic que tindrem a la sortida d'avui. Així que ja sabeu, Saltar la tanca, no és difícil però cal tenir present que estem entrar en una propietat privada i cal ser respectuós - especialment si us diuen alguna cosa, encara que sempre podeu dir allò que vosaltres esteu seguint un camí tradicional que han tancat el pas.

Aneu cap a una cabana i voregeu el camp i finalment aneu a la dreta. Saltem de nou la tanca per sortir del camp de tòfones. Us situeu sota el pas de les Eugues i us enfileu per un rostoll on trobeu fites. A mesura que anem pujant anem trobant més fites que ens indiquen que anem bé.
30 min Arribem al peu del cingle. Una fita ens indica que hem d'anar a la dreta. Ara hi ha moltes fites que ens ajuden a orientar-nos sense problemes.
En el tram final hem de grimpar un mur tombat.
(En costa creure que per aquí pugessin eugues, un dia d'aquests vull anar a explorar una alternativa que hi ha a l'esquerra).
35 min Pas de les Eugues (1365 m.) en la carena. Coordenades UTM: 31T  x=333792  y=4654167
Tirem per la carena cap a l'est; hi ha un corriol.
Hi ha una canal que davalla cap al sud i observo dues cabanes malmeses de l'exercit republicà que s'entestes a resistir el pas del temps. Coordenades UTM: 31T  x=333831  y=4654094
Anem seguint la carena, per un corriol, en algun moment em trobo algun punt carbassa que m'ajuda a seguir-lo.
58 min Trobem una línia de trinxeres que esdevé una constant en tot el trajecte que estic fent. Coordenades UTM: 31T  x=334451  y=4654106
1 h 05 min Localitzem una cabana que encara conserva les fustes del teulat. La majoria de cabanes han perdut els suports de la teulada. Coordenades UTM: 31T  x=334596  y=4654121
1 h 20 min Passem per davant del baixador del pas de Graells. Continuem pujant cap al cim de roca Alta.
1 h 26 min Assolim el cim de la Roca Alta (1437 m). Uns metres més enllà tenim el niu de metralladors amb inscripcions que fan referència a Durruti i a la CNT. Una meravella històrica. Coordenades UTM: 31T  x=335290  y=4654069
Trobar l'altre niu ens costarà una mica més. Baixeu pel vessant nord de la muntanya cap a un replà on hi ha una petita cabana (tendència a l'esquerra i prop del baixador del Pas de Graells) ( 1h 30 min) i ara us tireu cap al nord buscant línies de trinxeres que aneu resseguint avall.
1 h 35 min Nou niu de metralladores, encarat cap a Hostal Roig, millor conservat que l'anterior ja que manté tota l'estructura menys el sostre. Coordenades UTM: 31T  x=335157  y=4654367
Retorno cap al baixador del pas de Graells.
1 h 39 min Baixador del pas de Graells. Inicialment no gaire evident. Descendim cap al sud.
1 h 49 min Dipòsit d'aigua on també hi ha una inscripció de la columna Durruti. Coordenades UTM: 31T  x=334962  y=4654081
1 h 56 min Alerta. Deixem el sender que baixa vorejant el cingle de Roca Alta i agafem un sender que baixa. Hi ha alguna drecera dreta. Aquest camí fou obert durant la Guerra Civil i es va emprar per pujar armament i aliments als soldats que defensaven la carena del Montsec de Rúbies.
2 h 06 min Sortim a una pista que seguim a la dreta.
2 h 22 min Fem cap a la pista principal on hem deixat el cotxe i tanquem l'itinerari.


Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc

Entrades populars d'aquest blog

LA MERAVELLA GEOLOGICA: ELS FEIXANTS DEL MONTSEC

L'excursió més superba del Montsec - al meu pobre criteri - és la que transcorre pels Feixants del Montsec. És com anar amb un parapent i anar volant la cinglera del Montsec d'Ares. Sempre amb els peus a terra però durant dos quilòmetres només tens un metre per caminar. A un costat la paret i en l'altre el buit.
Ara farà 13 anys vaig aconseguir enllaçar els dos extrems i després vaig portar una colla del CEL (crec que vam ser 33). Ara he tornat i encuriosit observo que hi ha un corriol que recorre tot l'itinerari. Ha perdut un punt de salvatgia però recoi quina diferència més agradable.
Veig per internet que molta gent hi puja per la canal de l'Embut i baixa el Feixant. Mata amb un dia dues de les millors excursions del Montsec. Tot és combinable però m'agrada dedicar un dia a cada sortida ja que tenen prou cos. No cal matar tot el que és gras...
Característiques:
Dificultat: Entre mitja i alta. Els passos no són difícils tècnicament però si que cal no tenir ver…

PORTAR EL MONTSEC EN EL COR: DESCENS DE ROCA LLISA

Mai com avui m'ha dolgut descobrir una raconada del Montsec, la meva estimada muntanya, però he hagut de fer "tripas corazón" i explicar-vos un tresor, Roca Llisa, damunt de la font de les Bagasses. És un terreny inhòspit, feréstec totalment salvatge però d'una bellesa total. Crec que cal posar uns metres de cadena per poder superar uns 50 metres de paret tombada per poder fer tot el recorregut sense problemes. Em caldrà voluntaris per pujar els trams de cadena. Si esteu interessats deixeu-me un comentari en acabar l'article. Si acabo el projecte algun any serà un recorregut molt atractiu del Montsec com ara ho són la canal de l'Embut o la Feixa del Montsec...però hi ha feina. A diferència dels anteriors aquí tot és més salvatge.
La contrada la vaig descobrir quan vaig recórrer el barranc que puja de la paret de l'Isard fins la Pedrera de Meià.
Per fer el recorregut he hagut de fer un rapel de 50 metres penjant d'una bona savina.
Descripció de l'i…

MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Caract…