MONTSEC SUPREM: PELS BUNQUERS DE LA COLUMNA DURRUTI

Diposit d'aigua bastit per la columna Durruti
(inscripsció) al Graell de Roca Alta
Per motius logístics decideixo tornar als nius de metralladores que van construir la columna Durruti que va defensar l'avanç del feixisme a les terres catalanes. La columna Durruti va ser finalment militaritzada amb el nom de divisió 26 i va ser situada en un dels punts de més difícil defensa, la carena del Montsec, i els anarquistes sempre es van queixar que la República mai els hi va passar armament mínimament acceptable mentre veien que altres divisions de caràcter comunista eren més ben proveïdes. Malgrat aquesta trista circumstància fou la divisió que millor va defensar l'ofensiva final de Franco sobre Catalunya i molts van morir defensant aquesta muntanya farcida de trinxeres.
Aquesta sortida l'he fet un fotimer de cops però mai pujant des de la fita - la manera més fàcil - i aquí miraré de fer-vos una breu descripció. Veure pujada des del pas de Nerill. Vam deixar un cotxe a Hostal Roig i aquesta circumstància ens va permetre fer una travessa molt interessant.
Característiques tècniques:
Valoració: Excursió prou interessant que ens permet travessar la serra del Montsec i recordar una mica de la seva història.
Dificultat: Baixa. Només hi ha la dificultat que la baixada es fa sense cap camí. Seria preferible haver-nos arribat fins al pas de les Eugues per la carena.
Distància: 7 km.
Desnivell: +400  metres - 380 metres.
Temps:2 hores 31 minuts.
Itinerari linial. Cal fer combinació de cotxes.
Descripció de l'itinerari:
En el km. 3,1 de la carretera de Vilanova de Meià a l'Hostal Roig agafem un trencall a l'esquerra, per on va la pista a Rúbies.
2 km. Trencall a l'esquerra al santuari de Meià. Nosaltres anem a la dreta.
4,2 km. Hi ha una modesta pista que surt per la dreta. Aparquem en l'eixamplament que hi ha uns metres més amunt i comencem a caminar, tot agafant l'esmentada pista. Davant nostre tenim el Graell de Roca Alta que constitueix l'únic accès viable a la carena superior encara que de sota sembli impossible.
12 min. Deixem el camí carreter i seguim un sender que surt a l'esquerra. Fita.
27 min. Per la dreta marxa el camí que va al pas de Nerill. Anem a l'esquerra.
47 min. Arribem al Dipòsit amb una inscripció de la Columna Durruti en començar el Graell de Roca Alta. El camí puja fent llaçades per un camí que van obrir els soldats per proveir les forces que estaven a la carena.
54 min. Arribem a la carena. Anem amunt fins pràcticament el cim de Roca Alta.
1 h 07 min. Arribem al niu de metralladores amb l'incripció de la columna Durruti. Pel camí trobo un os que sembla humà. Decideixo deixar-lo en el niu de metralladores.Coordenades UTM: 31T  x=335284  y=4654081. Des d'aquest emplaçament podem albirar la Campaneta i la fondalada de l'Hostal Roig on van haver uns terribles combats el 23 de desembre de 1938. Encara trobo un os d'un soldat i el deixo en el búnquer. Per la rodalia hi ha un altre niu de metralladores però decidim no cercar-lo doncs no és fàcil la seva localització.
Anem per la carena cap a ponent. Anem trobant trinxeres. Encara trobem un tros d'un obús de grans dimensions i força llaunes de l'època.
1 h 23 min. A la dreta de la carena trobem una cabana que encara resta en prou bon estat doncs manté el teulat de branques i els murs. A l'entrada també hi ha una inscripció on podem deduir que hi posa l'any 1938.  A sota hi ha més lletres però no podem deduir que hi posa.
En aquest punt, crec que la cago... hagués estat millor continuar per la carena i baixar al pas de les Eugues com tenia pensat però m'enfilo cara avall i em trobo amb una roureda i boixos que em van dificultat la marxa  - tampoc res especial.
2 h. 03 min. Fem cap al fons del barranc de la Coma Gran (que baixa del pas de les Eugues). Seguim per una pista i camps.
2 h 25 min. Arribem a la carretera d'Hostal Roig a Vilanova de Meià. Anem a l'esquerra.
2 h 31 min. Hostal Roig on tenim un cotxe per fer la combinació. Hostal Roig em porta molts records de quan era jova i encara la casa estava mig habitada i en vaig dormir una nit. Ara la casa fa pena i qualsevol dia començarà a caure. Penseu que en la història local és un indret molt important. Havia arribat a tenir una fira de bestiar i d'aquest indret van sortir les forces feixistes per ocupar definitivament Catalunya.
Per obtenir el track:


Powered by Wikiloc


Comentaris