PELS DARRERS COMBATS DE LA BATALLA DE L'EBRE

Pel matí vam anar a veure el monument de les Brigades Internacionals a la serra de Pàndols i després hem anat a cercar els restes del que s'ha considerat el darrer combat de la Batalla de l'Ebre. Entre la Fatarella i Ascó es van quedar un grup de soldats a defensar la retirada de la resta de republicans saben que ells es quedarien sols a l'altre costat de l'Ebre i tenien la mort assegurada.  Els historiadors parlen d'uns mil soldats. Van resistir fins al darrer moment sabent el que els hi esperava. Van trobar el que és considerat la darrera víctima de la batalla en una trinxera (popularment se l'anomena Charli) i sembla que podria ser un soldat de les Brigades Internacionals. Va morir per l'impacte d'una granada llançada de prou i moriria envoltat de trets que demostrarien que va resistir fins a morir.
Se li ha bastit un senzill monument. Podem visitar una trinxera amb sacs terrers i dos búnquers. Més enllà hi ha el Campament del XV cos recuperat per la Memòria Històrica.
Descripció de l'itinerari:
Practicament tot el recorregut es fa amb cotxe però la indicació és molt escassa, així que ja podeu seguir les meves dades, o segurament, no ho trobareu.
Prenem la carretera de la Fatarella o Ascó (T-733). En el km. 8,5 trobem una cruïlla. A l'esquerra hi ha un trencall que va a Riba-roja. Agafem un camí de terra que surt entre la carretera a Ascó i Riba-roja.
Als tres-cents metres deixem el ramal principal que va al Campament del XVè cos i agafem un camí carreter que va a l'esquerra.
Als 100 metres girem a l'esquerra i aparquem. Estem en un cofoi bosc de pins.
Ara anem caminant seguint el camí fins sortir a un camp. Girem a la dreta, vorejant el camp.
Arribem a la tomba del que es considerada la darrera víctima de la batalla. Una làpida de bronze ens recorda. Al costat hi ha la trinxera excavada on es va trobar les restes de Charli.
Coordenades UTM: 31T  x=290040  y=4560777
Més avall hi ha una altra trinxera amb sacs terrers i més avall una línia de trinxeres que duen a un búnquer que ha estat restaurat (es pot veure el ciment nou i el vell si s'observa amb cura). Més enllà - a la esquerra baixant - hi ha un altre búnquer però aquest encara està malmès. Cal observar els trets que es poden veure a les parets que ens indiquen un tiroteig que segurament van acabar amb el defensor del búnquer. Tornem al cotxe i reculem uns 100 metres fins arribar a la pista principal que seguim a l'esquerra.
300 m. més enllà trobem un cartell que ens diu que a la dreta hi ha unes trinxeres (nosaltres no les vam anar a veure).
300 m. més hi arribem a l'aparcament instal·lat per Memòria Democràtica. Caminem un parell de minuts, cartell indicador, i arribem al campament del XVè cos. Es tracta d'unes edificacions bastides per acollir els soldats que estaven en primera línia i poder descansar fins haver de tornar a la batalla. Sorprèn que en tant pocs dies (100) que va durar la batalla de l'Ebre s'aixeques aquest petit poblat arrecerat de l'aviació feixista. Hi ha nombrosos refugis.Cal dedicar com a mínim, 15 minuts en la visita. Hi ha un circuit circular que permet visitar els diferents nivells de l'indret.

Comentaris

  1. Recordem que la tomba de Charli el monument a la xv brigada els bunkers i la trinxera estan en propietats privades. Per lo que si no vareu demanar autoritzacio al propietari vareu fer un delicte.
    Per el que l'hi demanem que retiri les coordenades i indicacions que porten aaquest espai.

    La aquest espai esta recuperat i gestionat per l'associaciò Lo Riu de La Fatarella. Heu de contactar amb ells per poder visitar.ho i un dels seus membres os acompanyaran i donaran tot tipus d'explicacions del ultim combat de labatalla de l'ebre

    ResponElimina
  2. No havia cap indicació referent a que entravem en un terreny privat, restringint el pas. Mira que valorava especialment l'Associació Lo Riu però veig que la vostra feina va més encaminada a cobrar que no pas a difondre els fets tràgics que allí va passar.

    ResponElimina
  3. M´encanta el teu comentari, Joan Ramon. Es el mateix que jo penso. Gràcies per compatir.

    ResponElimina
  4. Estic totalment d´acord amb tu, Joan Ramon. Gràcies per compartir i endavant

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada